Egy kicsit untam már a szokásos karácsonyi tojáslikőr ízét, úgyhogy idén mindenképp valami újat szerettem volna kipróbálni. Az alábbi recept ötlete úgy jött, hogy ezek az alapanyagok voltak itthon. Az eredmény hasonló lett, mint a Bailey's (szerintem még finomabb is), és mivel házi készítésű dologról van szó, egy adagot alkohol nélkül dobtam össze, így azt a gyerekek is fogyaszthatták.
A hozzávalók között fellelhető piros gyümölcsös méz receptje ide kattintva megtalálható, én egy kis fahéjat is tettem bele. Nem okoz túl sok plusz munkát, pikk-pakk összedobható, a maradékot gyümölcstea ízesítésére használom.
Ha valakit zavar az italban a nyers tojássárgája, akkor a felmelegített tejjel óvatosan össze is főzheti (tej kis sugárban a folyatosan kevert tojáshoz, aztán vissza a lábosba, melegíteni, nem forralni, mert rántotta lesz).
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 5 tojássárgája
- 40 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- 3-4 dl vodka
- 4 evőkanál piros gyümölcsös méz
Elkészítés:
- A tejet felteszem forrni.
- A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem.
- Ha a tej felforrt, hagyom, hogy kihűljön, majd hozzáöntöm a tejszínt.
- A tejes-tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojássárgás cukorhoz.
- Ízesítem a rummal és a vodkával, majd a gyümölcsös mézet is belekeverem, természetesen a gyümölcsdarabok nélkül.
- Üvegpalackba öntöm és hűtőben tárolom 1-2 hétig, ha a tejet rendesen felforraltam, addig eláll. Az üveget minden nap felrázom egy kicsit.