Tojáslikőr helyett: gyümölcsös mézes likőr házilag

Zanza!

Egy kicsit untam már a szokásos karácsonyi tojáslikőr ízét, úgyhogy idén mindenképp valami újat szerettem volna kipróbálni. Az alábbi recept ötlete úgy jött, hogy ezek az alapanyagok voltak itthon. Az eredmény hasonló lett, mint a Bailey's (szerintem még finomabb is), és mivel házi készítésű dologról van szó, egy adagot alkohol nélkül dobtam össze, így azt a gyerekek is fogyaszthatták. 

A hozzávalók között fellelhető piros gyümölcsös méz receptje ide kattintva megtalálható, én egy kis fahéjat is tettem bele. Nem okoz túl sok plusz munkát, pikk-pakk összedobható, a maradékot gyümölcstea ízesítésére használom. 

Ha valakit zavar az italban a nyers tojássárgája, akkor a felmelegített tejjel óvatosan össze is főzheti (tej kis sugárban a folyatosan kevert tojáshoz, aztán vissza a lábosba, melegíteni, nem forralni, mert rántotta lesz).

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 5 tojássárgája
  • 40 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 3-4 dl vodka
  • 4 evőkanál piros gyümölcsös méz 
shutterstock 36105793

Elkészítés:

  1. A tejet felteszem forrni.
  2. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem. 
  3. Ha a tej felforrt, hagyom, hogy kihűljön, majd hozzáöntöm a tejszínt. 
  4. A tejes-tejszínes keveréket folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojássárgás cukorhoz. 
  5. Ízesítem a rummal és a vodkával, majd a gyümölcsös mézet is belekeverem, természetesen a gyümölcsdarabok nélkül. 
  6. Üvegpalackba öntöm és hűtőben tárolom 1-2 hétig, ha a tejet rendesen felforraltam, addig eláll. Az üveget minden nap felrázom egy kicsit. 
Blogmustra