KARÁCSONY

A Mikulás üzeni: még nem késő jól viselkedni

2014. december 5., péntek 19:29

Az eredeti finn Mikulás, Jolopukki jelenlétében mutatta be a Vodafone Magyarország a jótékony célokat szolgáló Max a barátság nyomában című mesekönyvet néhány nappal ezelőtt, az eseményen a rászoruló gyerekek is találkozhattak vele, és mi is feltettünk neki néhány kérdést. A szerepéből egyetlen másodpercre sem esett ki, nem hiába – mégiscsak ő a hivatalos Mikulás. Megtudtuk például, hogy több száz éves, a szakálla 350 év alatt nőtt meg és nagyjából 100 évbe telt, mire megőszült. Legalább hetente egyszer szaunázik, ez jót tesz a szakállának is.

Mi a helyzet azokkal a gyerekekkel, akik nem voltak példás magaviseletűek egész évben? Lehet még most is szépíteni?

Természetesen még van esélye a rossz gyerekeknek is. A Mikulás értékeli azt is, ha a gyerekek még most is segítenek a szüleiknek, a társaiknak, és jól viselkednek, úgyhogy még nem késő változtatni. 

Honnan tudja egyáltalán, hogy ki milyen volt egész évben?

Ez az én titkom, de annyit azért elárulhatok, hogy nagyon sok segédem van. Az interjút is segítő tolmács-manón kívül vannak olyan manók is, akik kimondottan a gyerekeket figyelik és láthatatlanok. Az a legbiztosabb, ha mindig jól viselkedik a gyerekek, mert a manók jelenlétére nem lehet felkészülni. Akár az ablakon keresztül, akár a kis réseken nézik, hogy a gyerekek fogat mosnak-e lefekvés előtt és hogy időben lefekszenek-e. Nagyon fontos, hogy időben feküdjenek le, hogy másnapra legyen energiájuk, ezért erre a manók különösképpen odafigyelnek. 

Mit csinál nyáron?

Nyáron is dolgozom, az irodában vagyok Rovananiemiben, és az ügyeket intézem, valamint jönnek hozzám látogatóba gyerekek, nagymamák, nagypapák. Ugyanúgy munkával telik a nyaram, bár szánok időt arra, hogy feltöltődjek, sokat kirándulok a természetben és az állatokkal is foglalkozom. 

Így segítenek a könyvvel

A Vodafone az eladott könyvekből befolyó összeget jótékony célokra fordítja, sőt a cég 10 dolgozója karácsonyig a budapesti Anyaoltalmazó Alapítvány, a miskolci Gyermekvédelmi Központ Fruska Regionális Hatáskörű Módszertani Gyermekotthon és a gyömrői Általános Iskola Speciális Szakiskola Diákotthon és Gyermekotthon lakóinak mesemondóivá válik, és 10 estén keresztül mobiltelefonon mesélnek a gyermekeknek a könyvből. A meséket a látássérültek tájékozódási, művelődési és szórakozási lehetőségeinek bővítését szolgáló„ Lapról hangra" oldalra is felolvassák.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta