DIY: ajándékozzon zsákból készült Mikuláscsizmában!

Az ünnepekre készülve nemcsak azt nehéz kitalálni, mivel lepje meg szeretteit, hanem azt is, hogyan csomagolja be az ajándékokat. Az amerikai karácsonyi filmekből ömlenek a Mikuláscsizmák, amiben olyan finomságokat rejtenek el, mint a csoki, gumicukor, mandarin, virgács és egyéb apróságok. Ha mindig is tetszett önnek, vagy akár dekorációként is el tudná képzelni, akkor mindenképp görgessen lejjebb: lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítheti el saját verzióját. Ráadásul nem is olyan bonyolult, mint képzelné!

Amire szükség lesz:

  • zsákanyag – nekem még innen maradt, 400 forint métere
  • tű, cérna
  • kihúzó filc
  • mintás anyag – régi párnahuzatból
  • díszek – darabját 100 forintért vettem az egyik hobbiboltban
  • zsineg – 295 forint métere a hobbiboltban

Első lépés: rajzolja fel a  csizmaformát az anyagra!

Ha nem biztos a kézügyességében, használjon sablont, de szabad kézzel sem túl nehéz egy vállalható csizmaformát rittyenteni az anyagra. Érdemes a félbehajtott zsákanyagra rajzolni, méghozzá úgy, hogy a csizma szára a hajtásnál legyen – így ezt a részt nem kell majd összevarrnia.

Tipp: én kihúzóval rajzoltam fel a formát, de természetesen bármilyen (textil)filc, szövegkiemelő, toll megteszi, amivel jól láthatóvá válik a minta.

Második lépés: vágja ki!

Érdemes ráhagyással vágni, vagyis ne közvetlen a minta vonalát vágja körbe, hanem hagyjon rá egy-két centit. Erre azért van szükség, mert a zsákanyag sajnos eléggé foszlik, így viszont a későbbiekben nem megy majd össze.

Harmadik lépés: öltse össze a végeket!

Mindegy, milyen színű cérnával varr, én pirosat választottam, hogy jól kitűnjön a zsákanyag barnájából és könnyebben ellenőrizhessem az öltéseket. Sima egyszerű öltésekkel dolgoztam, kb. 20 percet vett igénybe, míg végigmentem és ráerősítettem az orránál. Zsákanyag esetén érdemes vastagabb tűvel varrnia, mert sokkal könnyebben átmegy az anyagon, könnyebben befűzi a cérnát és még hamarabb is végez.

Negyedik lépés:  Mielőtt teljesen bevarrná, öltse rá a pamut anyagot!

Mielőtt teljesen összevarrná a csizma végét, dobja fel a szárát valami érdekes anyaggal. Én egy régi párnahuzat fehér-piros szívecskés részét vágtam ki és varrtam rá a csizmára. Szétnyitottam a csizma két részét és 'behajtogattam' az anyagot, aminek aztán a végeit ráöltöttem a zsákanyagra. Ugyanazt az ívet vittem tovább, mint amit elkezdtem, csak már a plusz anyaggal a tetején. Ügyeljen rá, hogy az anyag mintjája befelé legyen, hiszen a varrás után ki kell fordítani a csizmát.

Hatodik lépés: fordítsa ki!

Használjon hozzá fakanalat, mivel a zsákanyag meglehetősen masszív. Ha erős öltésekkel dolgozott, nincs miért aggódnia.

Hetedik lépés: tömje ki!

A csizma alakja akkor érvényesül a legjobban, ha kitömi néma összegyűrt újságpapírral. Mikulásra persze csokival tömje tele, de kezdetnek ez sem rossz.

Nyolcadik lépés: díszítsen!

Bár a szívecskés anyag tényleg sokat dob az összhatáson, nekem ez még nem volt elég, ezért vettem négy öntapadós díszt és egy tipikusan karácsonyi színekből álló zsineget, amivel feldobtam a tetejét. A díszeknek a hátulján ragasztócsík van, úgyhogy ezeket nem kell varrogatni, a zsineget pedig csak rákötöttem a tetejére.

És elkészült!

Telepakolhatja csokimikulással, virgáccsal és gumicukorral. A zsákcsizmának egyébként nemcsak Mikuláskor veheti hasznát: karácsonykor csomagolópapír helyett is alkalmazhatja ezt a megoldást, ami nemcsak azért optimális, mert környezettudatos, hanem azért is, mert már maga a csomagolás is hasznos ajándék.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek