Gasztroajándék: marokkói sózott citrom

Elég kevés olyan étel van, amihez egy egész citromot fel kell használni, a maradék pedig sajnálatos módon nálunk mindig ott rohadt meg a hűtőben. Utánanéztem, hogyan tudnám hasznosítani, és olyan jó receptet találtam, hogy azóta nemcsak a megmaradt citromot pakolom el ilyen módon. 

A sós citrom a marokkói konyhából való, de a kambodzsai konyha is ismeri. Mivel hőkezelés nélkül készül, igazi C-vitamin-bomba, ami jól jön a téli napokban. Gasztroajándéknak is kitűnő, ha egy színes szalaggal átkötött üvegbe teszi.

Hozzávalók két kisebb üveghez:

  • 10 db bio citrom
  • 8 db citrom kifacsart leve
  • egy csészényi só (tengeri és nem jódozott)
  • 2-3 db babérlevél
  • 1-2 teáskanál köménymag
shutterstock 213699631

Igazából írhattam volna azt is, hogy sok citrom és sok só, ez attól függ, ki mekkora üveget használ. Én két kisebbet töltöttem meg a fenti adagokkal. Van, aki koriandermagot is tesz bele, és sokan elhagynak mindenféle fűszert, csak só és citrom kerül az üvegbe. 

Így készül:

  1. A citromokat alaposan megmosom, majd hosszanti irányban 4-6 cikkre darabolom őket. 
  2. A kifőzött üveg aljára szórok egy evőkanál sót és elkezdem belepakolni a citromszeleteket úgy, hogy közben nyomkodom ki a gyümölcs levét. 
  3. Minden szintet megszórok sóval, köménymaggal, a közepébe pedig belerakom a babérlevelet is. 
  4. Ha az üveg megtelt, nekiállok a maradék citromok kifacsarásának, majd a citromlevet az üvegbe öntöm, hogy teljesen ellepje a citromszeleteket. 
  5. Az üveget bezárom és hagyom állni 20-30 napig, az első napokban néha felrázogatom. Igazából azonnal is fogyasztható, de jobb, ha az ízek összeérnek. 

Ízesíthet vele salátákat, húsokat, de szokták használni halakhoz és mártásokhoz is. Felhasználás előtt ajánlott megmosni és érdemes óvatosan bánni vele, kisebb darabokban hozzáadni az ételekhez, mert az íze rendkívül intenzív.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek