DIY: Készítsen egyszerű karácsonyi lámpadekorációt!

Karácsony körül nemcsak a konyhában, hanem dekorációban is érdemes kipróbálnia néhány egyszerű, viszont annál mutatósabb 'csináld magad' praktikát. Most egy gyorsan elkészíthető, olcsó és hangulatos lámpadíszt mutatunk, aminek azért nem csak a lámpára akasztva veheti hasznát.

Amire szükség lesz:

  • legalább 2 m piros szalag (vastagság ízléstől függően) – hobbiboltban vettem, métere kb. 100 forint
  • 9 db gyöngy, vagy bármilyen felfűzhető díszítőelem – szintén hobbiboltból, darabja 90 forint
  • karácsonyfa mintás dísz – a csepeli piacon szereztem, de hasonlót valószínűleg hobbiboltokban is talál, összesen 540 forint volt
  • olló

Első lépés: Találja ki, mekkora legyen a dísz!

Ez azért lényeges, mert ennek megfelelő hosszúságú szalaggal kell dolgoznia. A méret nagyban függ attól is, hogy szalagonként hány díszítőelemmel számol – az én verzióm kb. 30 centis és teljesen kényelmesen felfért rá három darab karácsonyfás dísz és gyöngy. Összesen hármat csináltam – magában szerintem nem mutat valami jól – így összesen 2 m szalagot vettem.

Második lépés: csomózza meg a szalag végét!

Mielőtt elkezdi pakolászni a díszeket, kössön egy erős csomót a szalag végére, nehogy lepotyogjanak. A csomó nagysága a díszek kilyukasztott részétől függ, nekem duplacsomóval már teljesen jól fennmaradtak.

Harmadik lépés: találja ki a mintát és fűzze fel a díszeket!

Felváltva variáltam a karácsonyfákat és a fa golyócskákat, egy felfűzött fa után egy gyöngy következett. Nem kötöttem csomót közéjük, nekem kifejezetten tetszik, ahogy tartja a gyöngyöt a cuki karácsonyfás dísz, de persze nyugodtan kísérletezzen és variálja a mintát.

Tipp: Először mindig a karácsonyfa-elemek alsó lyukán húzza át a szalagot, majd a 'hátán' futtassa végig és tűzze át a felső nyíláson is, így lesz szögegyen, tökéletesen illeszkedő a végeredmény. Illetve arra is figyeljen, hogy ne csavarodjon meg közben a szalag!

Negyedik lépés: Kössön hurkot a tetejére!

Én a falilámpa csücskére akasztottam a díszeket, ezért hurkot kötöttem a szalag végére és akkora hurokkal függesztettem fel, ami pont átfért a lámpa tartó díszein. Természetesen nem kell kifejezetten lámpára akasztania (csillárra pedig elég kötözni) – ebben az esetben csomózza meg a végét/ kösse fel oda, ahova szeretné. Ez az egyszerű, hangulatos dísz bárhol mutatós.

Oszd meg másokkal is!
Mustra