Lábszagú tündérek, borostás angyalok – könyvajánló 4-8 éveseknek

Az advent hosszú estéi alatt nincs is jobb, mint összebújni a gyerekkel és elmerülni a mesélésben. Bár amilyen meghitt, egyszerre olyan fárasztó program is lehet húszadszorra elmondani ugyanazt a történetet vagy éppen kitalálni egy újabb kalandot.

Karácsonyi könyvajánló sorozatunkban most a 6-11 éveseknek szóló friss megjelenések közül válogattunk. A könyvek között ismét van olyan, amivel az ünnepre készülhetünk, és olyan is, amit a fa alá hozhat a Jézuska. A legkisebbeknek szóló könyvekkel ebben a cikkben foglalkoztunk

Diótörő

Diotoro.borito.kicsi

Nincs karácsony Diótörő nélkül. 1816 karácsonya előtt jelent meg E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséje a Kinder-Märchen című kötetben. A Diótörő azóta a karácsony nélkülözhetetlen kiegészítőjévé vált, számtalan nyelvre fordították, különböző feldolgozások készültek belőle.

Az adaptációk során Hoffmann eredeti meséje jelentősen átalakult: a gyökeres szerkezeti és tartalmi változtatásoknak köszönhetően a történet mindinkább belesimult a puha és steril mesevilágba. E. T. A. Hoffmann félelmetes történetének finomított, gyerekbiztos változata most Buda Ferenc tolmácsolásában és Pásztohy Panka illusztrációival jelent meg.

Extraként a mellékelt CD-n felcsendül A Diótörő szvit is Csajkovszkijtól. A régmúlt ünnepek hangulatát megidéző, különösen szép kötet klasszikus ajándék lehet a fa alatt – ha létezik még egyáltalán olyan háztartás, amelyből hiányzik egy Diótörő és Egérkirály-feldolgozás.

Holnap Kiadó
Terjedelem: 44 oldal
Ár: 2700 Ft

Kreatív foglalkoztató – Karácsony

771156

Ha az adventi készülődéshez keres olyan kiadványt, amely pár nyugodt perc erejéig önállóan is leköti a négyévesnél nagyobb, tízévesnél kisebb gyereket, a Ravensburger Karácsony című foglalkoztató füzete beválhat.

A füzetet három illusztrátor – Angelika Penner, Thilo Pustlauk, Marlit Peikert – rajzolta, akik kreatív feladatokkal, színezőkkel, rejtvényekkel pakolták tele a több mint száz oldalt.

A rejtvények mellett kivágható, hajtogatható díszek, képeslapok, üdvözlőkártyák készíthetők a mellékelt minták, sablonok felhasználásával. De ha valaki még többet kézműveskedne, csinálhat ablakdíszt, ajándékdobozt is. Bónusz ráadás a kötetben: adventi kalendárium.

A füzet strapabíró borítót kapott, és erős, mégis könnyen kivehető lapokból fűzték össze, így valóban használható is arra, amire tervezték.

Scolar Kiadó
Terjedelem: 128 oldal
Ár: 1990 Ft

Egyszervolt...

egyszervolt borito2

A tíz évvel ezelőtti, akkor zajos sikert aratott antológia második része az ismét Paulovkin Boglárka illusztrációival megjelentetett, dizájnkönyvnek is beillő Egyszervolt... . A kötetben 12 klasszikus és 12 kortárs történetet találunk. A Tegnap című részbe a legnépszerűbb Grimm és Andersen mesék mellett két népmesét (A csillagszemű juhász, A kis kakas gyémánt félkrajcárja) válogattak be. A második részben, a Ma történeteiben kifejezetten izgalmas látni, hogy miként használják fel a kortárs történetek, hogyan fordítják ki a hagyományokat, így teremtve meg a mindennapokban a varázslatosat.

A jól ismert gyerekírók – köztük Lázár Ervin, Máté Angi, Dragomán György – mellett fiatal és/vagy a gyerekirodalom területén újoncnak számító szerzőktől is olvashatunk meséket. Elekes Dóra szerint a kulcslyukban például varázserejű szúk laknak, akik számára szigorú és felfoghatatlan törvényeknek tűnnek a szülőistenek szabályai. Kollár Árpád meséjében a Tündérnek kovászos uborka szagú a lába és borostás az arca, a Völgy legbölcsebb embere pedig a Kocsmáros, akinél „a kevésbé bölcs emberek otthagyták minden pénzüket”.

Az Egyszervolt... antológiában négyéves kortól a nagyszülőkig a család minden tagja megtalálhatja az őt személyesen is megszólító történetet a rút kiskacsától a józsefvárosi királylányig. A történetek egy része megegyezik az előző Egyszervolt kötettel, de a modern második felvonásban nyolc új szerző is bemutatkozik.

Csimota Kiadó
Terjedelem: 132 oldal
Ár: 3990 Ft

Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak

emilia es az angyal borito 1000px

Az angyalok és tündérek nemcsak az Egyszervolt... történeteiben veszítik el földöntúli ragyogásukat. A vagányabb, keserédes könyvek közé tartozik egy nem éppen atlétatermetű, ámde borostás, kissé megviselt külsejű őrangyalnak és kisiskolás védencének humoros története.

Kolozsi Angéla angyalai kotnyelesek, fáj a hasuk, számon kérheti őket a főnökük, és néha pont olyanok, akikkel „legszívesebben azon nyomban összevesznénk”. Gyöngyösi Adrienn rajzai hűen tükrözik személyiségüket. Viszont őrangyalnak lenni a legnagyobb szakmai elismerés, mert csak a legjobb angyalok tudnak ott lenni a legkilátástalanabb pillanatokban, amikor a legjobban sajnáljuk magunkat, hogy fényekkel, illatokkal, ízekkel, hangokkal felvidítsanak. Állandó helyetteseik is akadnak az emberek között, ilyenek például a nagypapák és nagymamák, akik ösztönösen is tudják, mivel lehet minden rosszat jóra fordítani. Azért persze rémes megoldási javaslataik nekik is vannak, például az értelmezhetetlen ötlet, hogy a testvérek között nincs enyém és tiéd, ezért minden közös az öcsivel.

Az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak vidám történeteiből kiderül, hogy minden helyzetben lehet váratlanul és nagyon örülni az életnek.

Pozsonyi Pagony
Terjedelem: 118 oldal
Ár: 2990 Ft

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek