KARÁCSONY

Készítse el jó előre a békebeli hókiflit!

2014. november 30., vasárnap 11:07

A dédmamámtól származik ennek a töltött hókiflinek a receptje: az élesztős tészta a legtöbb, szintén a dédmamámtól örökölt békebeli linzekarika vagy diós pite recepthez hasonlóan zsírral készül – isteni puha, könnyű tészta lesz, amivel nagyon jó dolgozni. Nálunk karácsonyra mindig háromféle töltelékkel szokott készülni: mákosan, diósan és lekvárosan. Fémdobozban elrejtve sokáig eláll, így jó előre el lehet készíteni az ünnepekre – feltéve, ha találunk egy jó rejtekhelyet a sütis doboznak!

Hozzávalók kb. másfél gáztepsinyi adaghoz:

Tészta:

  • fél dl tej
  • 5 g friss élesztő
  • 1 tk. nádcukor
  • 100 g szobahőmérsékletű zsír
  • 175 g (egy kis doboz) tejföl
  • csipet só
  • kb. 270-280 g liszt

1. töltelék: mákos

(A diós és a mákos töltelékeknél megadott mennyiségek egy teljes adag megtöltéséhez elegendők külön-külön. Ha vegyesen szeretnénk mákos és diós kifliket készíteni, felezzük a mennyiségeket!)

  • 0,7 dl tej
  • 120 g darált mák
  • 60 g nádcukor
  • egy kezeletlen citrom héja

2. töltelék: diós

  • 0,7 dl tej
  • 120 g darált dió
  • 60 g nádcukor
  • egy kezeletlen narancs héja

3. töltelék:

  • lekvár ízlés szerint – érdemes sűrűbb állagú lekvárt használni (pl. szilvalekvár)

A hempergetéshez:

  • 5 ek. vaníliás porcukor

Elkészítés:

1. A tésztához a tejet a nádcukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.

2. Az élesztős tejet, a zsírt, a tejfölt, a sót és a lisztet egy keverőtálba öntjük, majd összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó a tészta, ha már szépen elválik a tál falától és a kezünktől, és jól nyújtható az állaga. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük a tésztát, egy kevés lisztet adjunk még hozzá, ha viszont nem áll még össze a tészta, akkor egy kevés tejföl kell bele. A tésztát hagyjuk pihenni, míg elkészítjük a tölteléket.

3. A mákos töltelékhez a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjjal összeforraljuk, majd belekeverjük a darált mákot. Hagyjuk kihűlni. Ugyanígy készül a diós töltelék is.

4. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és kör alakú kiszúróval vagy egy pohár segítségével köröket szaggatunk. A kiflik mérete a kiszúró méretétől függ – mi most nagyobbacska kifliket készítettünk. A körök közepébe kanalazzuk a tölteléket. A tésztakörök szélét az ujjunkat vagy egy kicsi ecsetet vízbe mártva benedvesítjük, félbehajtjuk a kört, összeragasztjuk, majd kiflivé formázzuk. A lekváros tölteléknél különösen fontos, hogy gondosan ragasszuk össze a tésztát, nehogy kifolyjon a lekvár sütéskor.

5. A kész kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már aranybarna színűek a kiflik. A forró kifliket vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta