KARÁCSONY

Csoki helyett töltse fel házi tejkaramellával az adventi naptárat!

2014. november 25., kedd 13:02

Igazi omlós-morzsálódós tejkaramellát házilag is készíthet. Mi most egy tejcsokival turbózott verziót mutatunk, amibe még mehet egy kevés durvára aprított dió vagy mogyoró is. Akár a Mikulás is hozhat egy adaggal belőle a szépen kisuvickolt csizmákba! Ha pedig inkább egy mogyoróvajas változatot készítene, kattintson ide!

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

– 130 g cukrozott sűrített tej

– 70 g nádcukor

– 30 g akácméz

– 40 g vaj

– 2 késhegynyi szódabikarbóna

– 60 g tejcsokoládé

– egy csipet fleur de sel vagy tengeri só

– kis maréknyi dió vagy mogyoró durvára vágva (opcionális)

Elkészítés:

1. A sűrített tejet, a nádcukrot, a mézet, a vajat és a szódabikarbónát egy lábasba kimérjük, és alacsony lángon melegíteni kezdjük, miközben folyamatosan kavargatjuk. Fontos, hogy ne forrjon a massza, míg a cukor el nem olvadt teljesen (kb. 8-10 perc).

2. Ha a cukor elolvadt, nagyobb lángra kapcsolunk, és folyamatos keverés mellett addig főzzük a masszát, míg az fehéresből határozottan barnás-karamelles színűre vált, besűrűsödik, és elválik az edény aljától (kb. 7-8 perc). Ha van maghőmérőnk, akkor a 116°C-ot kell elérni.

3. Ekkor levesszük a tűzről, és rászórjuk az apró darabokra vágott tejcsokoládét, a sót és a diót/mogyorót, de nagyon fontos, hogy ekkor még nem keverjük össze. Kb. egy-két percig hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a csokoládét, sót és a magvakat. Miközben keverjük, jól megfigyelhető, hogy a massza, amely először szép fényes volt, matt lesz a keverés során. Ekkor értük el a megfelelő állagot. Az igazi, omlós tejkaramella titka pont az, hogy egy rövid hűtési szakasz után keverjük át a masszát, ami elősegíti a mikroszkopikus méretű cukorkristályok kialakulását – ez fogja aztán a morzsálódós állagot eredményezni.

4. Sütőpapírral kibélelt szögletes edénybe (kb. 12x12 cm) öntjük, majd pár órán keresztül a hűtőben hűlni hagyjuk. Végül kockákra vágjuk. Ha ajándékba adjuk, akkor érdemes a kockákat először sütőpapírba vagy celofánba csomagolni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta