Hangolódjon saját illóolajjal a karácsonyra!

Vannak olyan tipikus illatok, amelyeket egy adott dologhoz, eseményhez kötünk – ilyen a karácsony is. Legtöbbeknek a fenyő illata, a szegfűszeg és a fahéj ugrik be elsőre a karácsonyról, de jellegzetes aroma még a narancs, a mandarin és a kardamom is. Amellett, hogy nagyon kellemesek ezek az illatok, a közérzetre is pozitívan hatnak  – nem utolsósorban pedig megalapozhatja velük az ünnepi hangulatot, amire azért lassan szükség lesz, mert bár távolinak tűnik, csak öt és fél hét van a szentestéig. Összeszedtük, melyik fűszernek milyen egészségügyi hatásai vannak, ha fogyasztja őket, és egy receptet is közlünk, hogy elkészíthesse saját illóolaját.

Fahéj hurutok ellen, kardamom emésztésre

Fahéj

Az őrölt fahéj serkenti az emésztést, kiváló hurutok ellen, keringést fokozó, étvágygerjesztő, enyhíti a gyomorsavtúltengést, könnyíti a menstruációs fájdalmakat, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, de hasmenés ellen is kiváló. Leveléből nyert illóolaja baktérium-, vírus- és gombaellenes hatóanyagokat is tartalmaz. Külsőleg alkalmazva a fahéjolaj izomgörcsök, ízületi- és idegfájdalmak csillapítására is alkalmas, úgyhogy ha ilyesmivel küzd, a Wikipédián összegyűjtött információk szerint érdemes használni.

stockfresh 796400 orange-aroma sizeM

Kardamom

A fűszernövény serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó), köhögéscsillapító és tonizáló szer. Rossz emésztés, fejfájás esetén is jó. A keleti és az arab konyha használja előszeretettel, valószínűleg azért, mert csökkenteni lehet vele az erősen fűszeres ételek miatti teltségérzetet és felfúvódást. Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. A fejfájást is enyhítheti vele. Serkenti a szívizmok működését.

Narancs- és mandarinolaj

Ha megfázással küzd, feszült vagy emésztési zavarai vannak, netán gyulladás van a szervezetében, akkor csepegtessen fürdővizébe citrusolajokat vagy fogyassza ezeket szörpként, likőrként. A narancs- és mandarinolajat alkalmazzák még fertőtlenítésre, méregtelenítésre, bőrnyugtatásra, szagtalanításra is. Illatos fürdők, krémek alkotórésze, bedörzsöléssel vagy a garat öblögetésével antibakteriális hatású. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti az alvási zavarokat és az idegességi tüneteit.

Szegfűszeg

Akárcsak a narancs- és mandarinolaj, a szegfűszeg is gyulladáscsökkentő hatású, de csillapítja a fájdalmat is. Érzéstelenítő, antiszeptikus, azaz vírus- és baktériumölő hatású, emiatt régen húsok tartósítására használták. A növény a keringési rendszerre ható flavonoidokat (antioxidáns hatású vegyületeket) és tannin típusú csersavakat tartalma, bimbójából, szárából, leveléből és magjából sajtolt illatos olajat a gyógyászatban alkalmazzák gyomorhurut, emésztési zavarok, fáradtság, reumás fájdalmak és fogfájás enyhítésére. Erős görcsoldó, nyugtató hatású, és csakúgy, mint a fahéjat, szájszag elűzésére is alkalmazhatja, áll a Házipatika.com oldalán.

Készítse el a saját karácsonyi illóolaját!

Nagyon egyszerűen készíthet 100 százalékos tisztaságú illóolajat. Ehhez a következőkre lesz szüksége:

  • befőttes üveg fedővel
  • kávé- vagy teafilter
  • géz
  • konyhai papírtörlő
  • 4 db narancs, és 4 db mandarin héja
  • bármilyen minőségű vodka
shutterstock 214446805
  1. Tegye papírtörlőre a narancsok és mandarinok héját, majd meleg helyen szárítsa ki őket (napfény ne nagyon érje). Akkor jók a héjak, ha már teljesen kemények. Általában két nap alatt kiszáradnak, de persze ez eltérő lehet (például a lakás páratartalmának függvényében). Gyorsíthatja az eljárást, ha a héjakat egycentis darabokra vágja fel.
  2. Vágja a héjakat nagyon apróra egy éles késsel, és a darabokat tegye az üvegbe. 
  3. Melegítse fel a vodkát gőzfürdőben. Ezt kétféleképpen teheti: beleteszi a vodkásüveget a vízbe, vagy egy vízzel teli lábas tetejére helyez egy edényt és abban melegíti fel a vodkát.
  4. Öntse fel az üveget annyi vodkával, hogy ellepje a héjakat. 
  5. Jó erősen csavarja rá az üveg tetejét, és alaposan rázza fel pár percen keresztül. (Minél hosszabb ideig rázza, és minél hosszabb ideig hagyja a héjakat ázni a vodkában, annyival több olajat nyerhet.)
  6. Miután jól kiáztak a héjak, tegyen egy tálba kávéfiltert és szűrje le a héjakat.
  7. Fedje le az edényt gézzel vagy papírtörlővel, hogy az alkohol elpárologhasson az olajból. (Készüljön fel arra, hogy ez nem megy egyik pillanatról a másikra – pár napot biztosan kell várni.) Ha már nem érzi a folyadékban az alkohol szagát, kész a házi készítésű 100 százalékos tisztaságú olaja.

Ha nem elégszik meg ennyivel, nyugodtan illatosíthatja tovább a kész olajat fahéjjal, vaníliával, kardamommal és/vagy szegfűszeggel. Ehhez nem kell mást tennie, mint az adott illatból beletenni egy rúddal a vodkába és ezzel együtt kell felmelegíteni az alkoholt, majd leönteni vele a héjakat.

Az így készült olajokat használhatja párologtatásra, de krémekbe és fürdővízbe is teheti.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek