Felejtse el az unalmas húsvéti dekorációkat, készítsen egyedit!

Ha valami csoda folytán lesz pár szabad órája arra, hogy feldíszítse lakását húsvétra, adtunk pár DIY tippet, hogyan tegye. Ha úgy gondolja, ez nem az ön zsánere, akkor kattintson a dekorációs körképünkre, és rájön, kábé nincs más választása, szóval fogjon csak hozzá a megvalósításhoz! Legjobb, ha a színeket előre eltervezi, listát ír, és úgy megy el bevásárolni, így biztosan nem fog túlköltekezni, és a lakás sem lesz csiricsáré. A színek kitalálásához elmondanánk, idén ugyanúgy a pasztell színeké a terep mint minden évben, viszont ezek mellett előtérbe került a sárga, a zöld és a lilásrózsaszín minden árnyalata. Ha giccsparádé helyett megpróbálja ízléses dolgokkal átvészelni az önre váró ünnepeket, a megszokott, festett tojásokat idén sem kell mellőznie, de a zsinóron lógó csibéről, nyúlról meg bárányról viszont jobb, ha lemond.

Virágot mindenhova

A leginkább megszokott virágok a tulipán, a barka, a frézia, a jácint és a nárcisz.  A jácintot és a nárciszt bármelyik hiperben vagy virágárusnál beszerezheti ilyenkor, mini méretben, cserépben is árusítják, és jobb is így, mint a vágott, hisz tovább megmarad, és olcsó is. Mind a két virágnak nagyon kellemes az illata. Vásároljon belőlük párat, és tegyen a lakás minden pontjára belőlük egyet-egyet. (Mellékesen, ezt nem feltétlenül kell kizárólag húsvéthoz kötni.) Arra ügyeljen, hogyha egy helyiségbe pakol ilyen-olyan virágot, színben egyezzenek, de legalább ne üssenek el egymástól. 

shutterstock 181992914

Répacsokor: ha filléres ötlettel szeretne eredeti megjelenést lakásának, vegyen pár kiló sárgarépát, és kössön abból csokrot! A szépen megtisztított répa szárát vágja le, és a gyökerével lefelé helyezze a vázába egymás mellé úgy, hogy a közepébe szúrjon pár szál fehér, vagy színben hozzáillő virágot. Persze, lényeges, hogy ezt a kompozíciót áttetsző vázába tegye, különben semmi értelme nincs az egésznek. Jól mutat a konyhaasztalon.

Tippek vágott virágcsokrokhoz: mindig tiszta vázába tegye a virágokat. Mielőtt vázába tenné, éles késsel, roncsolás nélkül, enyhén ferdén metssze vissza a virág szárát, így nagyobb felületen tud vizet felvenni. A víz színe alá kerülő levelektől is meg kell szabadítani; így kevésbé hamar kezd rothadni, tehát ezeket is vágja le. A nagymamám még egy kis kanál cukrot is tett a virág vizébe, állítólag ettől hosszabb ideig él a virág, de virágfajtája válogatja, melyiknek mi a jó.

Tojás másképpen

Azt már megmutattuk, hogyan tud egyszerűen tojást díszíteni, most meg azt mondjuk el, hogyan tud hangulatlámpát készíteni belőle. Amikre szüksége lesz:

  • tojás
  • LED-izzósor (a képen láthatót az Ikeában vettük)
  • 2 db ceruzaelem
  • tojásfesték (opcionális)
  • gombostű, esetleg hegyes kés vagy bármi, amivel a tojás alját le tudja vágni, piszkálni
  • vékony szigetelőszalag
  1. A tojás alján készítsen akkora lyukat, hogy beférjen rajta az izzó. 
  2. Mossa ki tisztára a tojást, és tegye félre száradásig.
  3. Ha színes lámpákat szeretne, fesse be a tojásokat, majd megint tegye félre száradásig.
  4. Helyezze az izzókat a tojásba, és az aljára rögzítésképpen tegyen szigszalagot.
  5. Tegye az elemeket a fogadásukra kialakított dobozba, és kapcsolja be a lámpát. 
photo11

Egyszerű és klassz lámpa, gyerekkel is simán kivitelezhető, és az áram sem rázza meg. Hasonló technikával készíthet gyertyát is tojáshéjból. Távolítsa el a tojás tetejét, mossa ki, szárítsa meg és amikor már száraz, tegyen bele kanócot és öntse körül viasszal. Ebben az esetben ragasszon egy nagyobb gombot a tojás aljára, hogy szilárdan meg tudjon állni.

Ha nem szeretné nagyon komolyra venni a figurát, az is jópofa, ha egyszerűen csak fejet rajzol a tojásra, vagy betűket ír rá, esetleg kisebb történeteket, mondásokat. Erre tökéletes a festett főtt tojás, de ha van idege kifújni, hajrá!

Húsvéti ételek

Különböző süteményekkel, vendégváróval is díszítheti a lakást, például ez a mákos keksz tökéletes erre. Teheti tálra őket, ahogyan a képen is látható, de ki is száríthatja, és máris akaszthatja ablakba, plafonra, bejárati ajtóra vagy ahová csak szeretné. Sőt, csomagolhatja is kicsi áttetsző zacskókba, és adhatja ezt a locsolóknak cserébe a kölniért. A répatortának is ilyenkor van szezonja, bár nekünk nem kell ünnep hozzá, bármikor nagyon szívesen megesszük. Egy másik húsvéti étel a tojásból készült csibe, ezt leginkább a gyerekek szokták díjazni. Végül a házilag készült üreges csokoládétojások is nagyon menők, csak egy kicsit macerásabb elkészíteni, mint az előző kettőt. Ezekkel is dekorálhatja a lakást, aztán húsvét végén meg benyomhatja az egészet: kettő az egyben, hah!

keksz1(1)
Katuci

Girlandok, papírdekorációk ajtóra, falra, ablakba

Ha nagyon ragaszkodik a megszokott díszítéshez, készítsen papírgirlandot és különböző figurákat. Rengeteg sablont lehet már letölteni a netről, ezeket csak ki kell vágni, és már színezhet is, vagy damil segítségével készíthet belőlük girlandot. Dobja fel idén a húsvétot saját kezűleg készített cuccokkal, és dicsekedjen velük mindenkinek. 

shutterstock 179613221

Húsvéti teríték

Idén ezzel is felvághat családja/barátai előtt és még csak be sem kell áldozia a nagymama Herendijét, de még az olcsó Ikeás étkészletet sem. Szerezzen be ételfestéket és fessen különböző húsvéti mintákat a tányérok szélére és a poharakra. Arra ügyeljen, hogy a pohárnak azt a részét fesse be ahol nem érheti folyadék, illetve ahol lehetőleg nem érintkezik kézzel, szájjal. És persze arra is figyeljen, hogy ha éppen húsleves van a menün, ne kiscsibéket fessen a mélytányérra - az azért kicsit morbid lenne...

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek