HÚSVÉT

Húsvéti bonbon: tojáslikőrös trüffel

2014. április 19., szombat 08:51

A húsvéti desszertek közül nem hiányozhatnak a tojáslikőrös finomságok! A vaníliával ízesített lágy fehér csokoládés belsőt ropogós mandulagrillázs veszi körül, igazi élmény beleharapni! Ezt a trüffelt nagyon egyszerű elkészíteni, remek ajándék lehet akár a locsolkodóknak is.

Mondjuk mi teljesen megértjük, ha jószívűség helyett inkább gondosan elrejti az egészet, nem csak a locsolók, de még a család elől is, és egyedül falja fel az egészet. Csak aztán nem vállalunk felelősséget a derékbőségért.

Hozzávalók kb. 15-20 darabhoz:

Töltelék:

100 g fehér csokoládé
10 g habtejszín
30 g sűrű tojáslikőr
fél rúd vanília
1 tk. puha vaj
fél tk. akácméz

Bevonás:

70 g blansírozott mandula
60 g cukor
150 g fehér csokoládé

1. Először a fehér csokoládés tölteléket készítjük el. A habtejszínt, a mézet és a vaníliarúdból kikapart magokat forrásig melegítjük, majd félretesszük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

Ekkor hozzákeverjük a tojáslikőrt. A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd négy-öt részletben fokozatosan hozzákeverjük a tejszínes tojáslikőrt. Az első egy-két adagnál a fehér csokoládé kicsit összeugrik, ekkor nem szabad megijedni, mire az utolsó adag tejszínes tojáslikőrt is hozzákeverjük, gyönyörű sima, egynemű lesz a masszánk.

Végül belekeverjük a puha vajat, és egy lezárható edénybe öntve hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul a massza.

2. Elkészítjük a mandulagrillázst a hempergetéshez. A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd a karamellbe beleforgatjuk a mandulaszemeket. A karamellás mandulát sütőpapírral bélelt tálra öntjük, és kihűtjük. Ha kihűlt, aprítógépben vagy sodrófa segítségével morzsásra aprítjuk, majd légmentesen záró dobozba tesszük felhasználásig.

3. Ha a fehér csokoládés töltelék megszilárdult, teáskanállal egy-egy adagot veszünk ki belőle, és golyóvá formázzuk a kezünkkel. A kézmelegtől picit meglágyult golyókat sütőpapírral bélelt tányéron rövid időre ismét hűtőbe tesszük.

4. A fehér csokoládét a bevonáshoz apróra vágjuk. Kb. a háromnegyedét megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a maradék csokoládét, amivel egy kicsit visszahűtjük – így temperáljuk a csokit.

5. Egy kis tálban előkészítjük az aprított mandulagrillázst. Fogunk egy golyót, azt megmártjuk először a temperált csokoládéban, majd meghempergetjük a mandulagrillázsban, végül sütőpapírral bélelt tálra ültetjük. Ezt megismételjük a többi golyóval is. Hagyjuk, hogy a csokoládébevonat szobahőmérsékleten megszilárduljon.

TojásTrüffel4
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Akár ki is hagyhatjuk a trüffelek csokival bevonását. Ekkor nedves kézzel gyúrjuk át a golyókat, majd hempergessük meg a mandulagrillázsban. A csokoládébevonat nélkül viszont sokkal gyorsabban kiszáradnak a trüffelek, ez ellen úgy védekezhetünk, hogy minél gyorsabban megesszük őket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta