HÚSVÉT

Húsvéti DIY: befőttesüveg tapsifüles

2014. április 18., péntek 23:04

Befőttesüvegből is készíthet jópofa asztali díszt, amit akár tárolónak is használhat az ünnepek alatt. A mi verziónkat vattával tömtük ki, de tehet bele csokoládét, tojáscukorkát vagy dekorációként színes tojásokat is. Könnyű és filléres praktika, gyorsan elkészíthető, és akár a gyerekek is besegíthetnek.

Amire szükség lesz:

  • befőttes üveg
  • gömbvatta
  • drót
  • olló
  • fogó
  • fehér és rózsaszín textil
  • alkoholos filc

Első lépés: Tömje tele - a tisztára mosott - befőttes üveget szellősen gömbvattával. Ne nyomja össze a vattapamacsokat, nem az a lényeg, hogy teljesen telítve legyen, hanem hogy érvényesülhessenek a gömbök. (Tipp: vatta helyet csinálhatja egyszerű fehér tojással is, mi csak azért döntöttünk a vatta mellett, mert költséghatékonyabb és egyszerűbb beszerezni is.)

Pakolja meg vattával az üveget, de hagyja szellősen!
Pakolja meg vattával az üveget, de hagyja szellősen!

Második lépés: Lásson neki a füleknek. Kartonpapírból vágjon ki két darab nyuszifül formát, ezeket akár szabadkézzel is megrajzolhatja. A kartonra azért van szükség, mert a csupán textilből készült nyuszifülnek nem lenne tartása és lekonyulna, míg a vastag kartonpapír merevítést ad neki.

Harmadik lépés: Fehér textilből vágjon ki négy darab, a kartonpapír formához hasonló, de nagyobb formát, ezekkel kell közrefogni és beragasztani a kivágott kartont. Nem gond, ha nem illeszkednek az éleken pontosan a kivágott anyagfülek, ragasztás után még ki tudja igazítani őket.

Negyedik lépés: Mielőtt ragasztana, vágjon le két darab, kb. 6-10 centis drótdarabot és illessze a kartonpapír és a fehér anyag közé. A drótot bele kell ragasztani magába a fülrészbe, ez fogja adni a fül "szárát" amivel a később kilyukasztott befőttesüveg tetejébe beleállíthatjuk.

A tartás érdekében vágjon ki fülformát kartonból, majd ezt ragassza le mindkét oldalán fehér textillel.
A tartás érdekében vágjon ki fülformát kartonból, majd ezt ragassza le mindkét oldalán fehér textillel.

Ötödik lépés: Akkor most hajrá, ragasszon! A két fehér textilrész közé tegye be a kartont és egy-egy drótdarabot - természetesen úgy, hogy a drót vége kilógjon alul - és alaposan technokolozza be.

Hatodik lépés: Miután a fülek "fő része" megvan, jöhet a rózsaszín belsejük. A fehérhez hasonló arányban vágjon ki egy kisebb fül formájú darabot, ragassza rá a fehér részre, és már majdnem készen is van.

Hetedik lépés: Lyukassza ki a befőttesüveg tetejét: ezt a legkönnyebben egy jó vastag zsákvarró tű, fogó és kalapács segítségével tudja megtenni. Találja ki, hol legyenek a lyukak - tollal vagy ceruzával előre be is jelöltheti magának -, majd a kijelölt részre állított tűt - amit az ujjai védelmében a fogóval tart erősen - üsse addig a kalapáccsal, amíg át nem lyukasztja a fedőt. A lukakba tűzze bele a drótos füleket (a stabilabb végeredményhez jobb, ha a fedő másik oldalán be is hajlítja a drótok másik végét) és már majdnem kész is vagyunk.

Tegye a tűt a kijelölt részre és ütögesse addig a fogóval, amíg át nem lyukad.
Tegye a tűt a kijelölt részre és ütögesse addig a fogóval, amíg át nem lyukad.

Nyolcadik lépés: Ez már csak apróság, de nyugodtan körbetekerheti a befőttesüveget pár sor erejéig egy kis barna zsineggel, sokkal rusztikusabb lesz tőle a végeredmény. A zsineget celluxszal rögzítse az üveghez, tekerjen fel szorosan vagy nyolc sort, majd két-három darab ragasztócsíkkal rögzítse a végeket.

Pár sor erejéig tekerje körbe az üveg tetejét  barna zsineggel.
Pár sor erejéig tekerje körbe az üveg tetejét  barna zsineggel.

Kilencedik lépés: Alkoholos filccel rajzolja meg a nyuszi pofácskáját, szemét, orrát és száját. Ne parázzon attól, hogy esetleg elrontja, vagy nem sikerül szimmetrikusra, nem kell annak lennie, sőt természetesebb is, ha nem teljesen az - nekünk sem lett -, de ha zavarja, vizes zsebkendővel simán le tudja törölni a bakikat.

Ezzel pedig el is készült! Ez a praktika tényleg nagyon költséghatékony és nagyon pofás, a kész nyuszit pedig vattapamacs helyett teletömheti csokitojásokkal, tojásdrazséval, gumicukorral, vagy bármilyen más húsvéti édességgel is! 

Lapátfülű befőttes: a húsvétra kapott csokoládékkal, de akár apró dekor tojásokkal is megtöltheti.
Lapátfülű befőttes: a húsvétra kapott csokoládékkal, de akár apró dekor tojásokkal is megtöltheti.
Fotó: Dívány.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta