Húsvéti DIY: befőttesüveg tapsifüles

Befőttesüvegből is készíthet jópofa asztali díszt, amit akár tárolónak is használhat az ünnepek alatt. A mi verziónkat vattával tömtük ki, de tehet bele csokoládét, tojáscukorkát vagy dekorációként színes tojásokat is. Könnyű és filléres praktika, gyorsan elkészíthető, és akár a gyerekek is besegíthetnek.

Amire szükség lesz:

  • befőttes üveg
  • gömbvatta
  • drót
  • olló
  • fogó
  • fehér és rózsaszín textil
  • alkoholos filc

Első lépés: Tömje tele - a tisztára mosott - befőttes üveget szellősen gömbvattával. Ne nyomja össze a vattapamacsokat, nem az a lényeg, hogy teljesen telítve legyen, hanem hogy érvényesülhessenek a gömbök. (Tipp: vatta helyet csinálhatja egyszerű fehér tojással is, mi csak azért döntöttünk a vatta mellett, mert költséghatékonyabb és egyszerűbb beszerezni is.)

Pakolja meg vattával az üveget, de hagyja szellősen!
Pakolja meg vattával az üveget, de hagyja szellősen!

Második lépés: Lásson neki a füleknek. Kartonpapírból vágjon ki két darab nyuszifül formát, ezeket akár szabadkézzel is megrajzolhatja. A kartonra azért van szükség, mert a csupán textilből készült nyuszifülnek nem lenne tartása és lekonyulna, míg a vastag kartonpapír merevítést ad neki.

Harmadik lépés: Fehér textilből vágjon ki négy darab, a kartonpapír formához hasonló, de nagyobb formát, ezekkel kell közrefogni és beragasztani a kivágott kartont. Nem gond, ha nem illeszkednek az éleken pontosan a kivágott anyagfülek, ragasztás után még ki tudja igazítani őket.

Negyedik lépés: Mielőtt ragasztana, vágjon le két darab, kb. 6-10 centis drótdarabot és illessze a kartonpapír és a fehér anyag közé. A drótot bele kell ragasztani magába a fülrészbe, ez fogja adni a fül "szárát" amivel a később kilyukasztott befőttesüveg tetejébe beleállíthatjuk.

A tartás érdekében vágjon ki fülformát kartonból, majd ezt ragassza le mindkét oldalán fehér textillel.
A tartás érdekében vágjon ki fülformát kartonból, majd ezt ragassza le mindkét oldalán fehér textillel.

Ötödik lépés: Akkor most hajrá, ragasszon! A két fehér textilrész közé tegye be a kartont és egy-egy drótdarabot - természetesen úgy, hogy a drót vége kilógjon alul - és alaposan technokolozza be.

Hatodik lépés: Miután a fülek "fő része" megvan, jöhet a rózsaszín belsejük. A fehérhez hasonló arányban vágjon ki egy kisebb fül formájú darabot, ragassza rá a fehér részre, és már majdnem készen is van.

Hetedik lépés: Lyukassza ki a befőttesüveg tetejét: ezt a legkönnyebben egy jó vastag zsákvarró tű, fogó és kalapács segítségével tudja megtenni. Találja ki, hol legyenek a lyukak - tollal vagy ceruzával előre be is jelöltheti magának -, majd a kijelölt részre állított tűt - amit az ujjai védelmében a fogóval tart erősen - üsse addig a kalapáccsal, amíg át nem lyukasztja a fedőt. A lukakba tűzze bele a drótos füleket (a stabilabb végeredményhez jobb, ha a fedő másik oldalán be is hajlítja a drótok másik végét) és már majdnem kész is vagyunk.

Tegye a tűt a kijelölt részre és ütögesse addig a fogóval, amíg át nem lyukad.
Tegye a tűt a kijelölt részre és ütögesse addig a fogóval, amíg át nem lyukad.

Nyolcadik lépés: Ez már csak apróság, de nyugodtan körbetekerheti a befőttesüveget pár sor erejéig egy kis barna zsineggel, sokkal rusztikusabb lesz tőle a végeredmény. A zsineget celluxszal rögzítse az üveghez, tekerjen fel szorosan vagy nyolc sort, majd két-három darab ragasztócsíkkal rögzítse a végeket.

Pár sor erejéig tekerje körbe az üveg tetejét  barna zsineggel.
Pár sor erejéig tekerje körbe az üveg tetejét  barna zsineggel.

Kilencedik lépés: Alkoholos filccel rajzolja meg a nyuszi pofácskáját, szemét, orrát és száját. Ne parázzon attól, hogy esetleg elrontja, vagy nem sikerül szimmetrikusra, nem kell annak lennie, sőt természetesebb is, ha nem teljesen az - nekünk sem lett -, de ha zavarja, vizes zsebkendővel simán le tudja törölni a bakikat.

Ezzel pedig el is készült! Ez a praktika tényleg nagyon költséghatékony és nagyon pofás, a kész nyuszit pedig vattapamacs helyett teletömheti csokitojásokkal, tojásdrazséval, gumicukorral, vagy bármilyen más húsvéti édességgel is! 

Lapátfülű befőttes: a húsvétra kapott csokoládékkal, de akár apró dekor tojásokkal is megtöltheti.
Lapátfülű befőttes: a húsvétra kapott csokoládékkal, de akár apró dekor tojásokkal is megtöltheti.Dívány.hu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek