Tormateszt: nincsen húsvét torma nélkül!

Mi mást is kóstolhattunk volna húsvét előtt, mint tormákat, amikből a lehető legtöbb, hiperben és szuperben kapható, nem majonézes változatot begyűjtöttük. Vagyis 13 üvegest, amik közé bónuszként egy saját készítésű, frissen reszelt tormát is csempésztünk.

Valószínűleg soha nem volt még nehezebb dolgunk, amikor a szerkesztőségben tesztelőkre vadásztunk. A kollegák egyik fele ugyanis azzal hajtott el minket, hogy nem szereti a tormát; a másik felük meg azzal, hogy nagyon is szereti, annyira, hogy csak a frissen reszeltet eszi meg, az ilyen-olyan krémeket soha. Ilyen körülmények között könyörögtünk tehát össze hat tesztelőt.

Elvileg csemege tormákat szedtünk össze, a gyakorlatban viszont a tormák nagy része eszméletlenül csípett, és igen, tudjuk, hogy a torma az eleve pikáns, de azon meglepődtünk, mennyi volt a csemege változatok között, amitől bekönnyezzünk. Most viszont megtudhatja, hogy melyek a sírós és nem sírós tormák.

Egyébként is, a torma finom és még egészséges is, állítólag véd a rákos sejtek kialakulásától és náthára is tökéletes és természetes gyógyír. Narancsbőr elleni kozmetikumokban is lehetne használni, mert vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas; emellett zsírégető hatása van, sőt borogatás formájában még a reumára is jó megoldás. Stresszes életvitelűeknek fokozottan ajánlott a fogyasztása, mert csökkenti a vérnyomást és regenerálja az ereket. Nos, ez utóbbi miatt sem ártott már nekünk, hogy jól teletömjük magunkat vele. 

A tormákat semmiféle tudományos szempont alapján nem vizsgáltuk, kizárólag arra voltunk kíváncsiak, hogy finomak-e vagy sem. A tesztcsapat a szerkesztőségből összeverbuvált ínyencekből és nem ínyencekből áll, és azt próbáltuk meg eldönteni, hogy mi az, amit érdemes megvenni.

A teszteken vannak olcsóbb és drágább termékek is, az árak miatt direkt nem teszünk különbséget, ugyanis többször kiderült már, hogy nem mindig az a jó, ami drága – így alakult, hogy egy időben kóstoljuk, pontozzuk ezeket a termékeket. Ha ötletük van, hogy mit teszteljünk, írjanak nekünk levelet!

Tájaink ízei, ecetes reszelt torma 

AG 20140414 009
Ancsin Gábor / Dívány

Íme, máris bebizonyosodott, hogy nem okvetlenül a drága a jó: ez esetben épp a legdrágább torma lett a legutolsó a kóstolón. Annyit azért ki kell emelnünk, hogy ebben van a legkevesebb káros anyag, épp csak egy kis Na-metabiszulfát (tartósítószer) került bele. Az nem derül ki, hogy milyen arányban tartalmaz tormát, ezt ugyanis nem gondolták fontosnak elárulni. Higgye el, a többi termék nem kis meglepetéseket tartogat összetevők terén, jobb ha vásárlás előtt megnézi, mik ezek. Vagy még jobb, reszeljen otthon tormát!

„Iszonyú szar. Dohos, keserű, csak mellékíze van. Tormát esetleg nyomokban...” „Ez kérem szépen nem más, mint ecetes torma. De nem az az igazi, hanem olyan mintha savanyúság lenne. Jó, még így is kétértelmű, szóval olyan, mintha egy nagy tál ecetbe belereszeltek volna egy kevés tormát aminek nincs íze. Tudják, olyan ez, mint egy saláta, saláta nélkül. De legalább nem csípte szét a fejem.” „Úgy néz ki mint egy almapép, almaíz nélkül. De torma sem.” „Vizes állag, fura íz, szag. Nem kérem.” „Állagra olyan, mintha félig megrágva köpték volna vissza a pohárba. És sajnos az íze sem jobb.”

Czifra csemege torma 

50% tormával, tejfehérjével, guargumival, szentjánoskenyérliszttel, dinátrium-diszulfittal és hasonló finomságokkal kecsegtet a pennys torma. Ha ez nem győzte volna meg, olvassa el az értékeléseket:

„Nem eléggé csíp, nem is eléggé jó.” „Még egy krémes rémes. Ízetlen, viszont mar. Olyan ez, mint amikor próbáljuk elhitetni a gyerekkel, hogy a brokkoli nagyon finom, de mind a ketten tudjuk, hogy ez nem így van.” „Egyáltalán nem csíp, kellemesen krémes.” „Keserű mint az epe, és gyenge mint a harmat. Totál jellegtelen.”

Tesco ecetes torma 

Hasonlók az összetevői, mint az előzőnek, ami elég elszomorító, csak ebben 53% a torma. Ami viszont nagyon pozitív, hogy mivel az íze sem jó, legalább nem kell megvenni sem. 

„Keserű, és csíp is.” „Az illata nagyon furcsa, egyáltalán nem emlékeztet a tormára. Csíp, keserű és ecetes.” „Műanyagos szaga van, túl krémes de közben valahogy mégis száraz. Állott színe van, sárgás.” „Se íze, se bűze.”

Auchan (zöld-fehér), ecetes reszelt torma, cukorral és édesítőszerrel 

AG 20140414 011
Ancsin Gábor / Dívány

Bizarr, bizarr és bizarr! Mi a francnak van benne egyszerre cukor és édesítő is?! Mondjuk legalább nincs benne guárgumi meg szentjánoskenyérliszt, és végre valami, ami emberesen csíp. Egynek elmegy, de ne erre alapozza a húsvéti ebédet. És most kapaszkodjon meg, 60%-ban tartalmaz tormát! Jó lenne ha elhagynák a cukrot meg az édesítőt, nem?

„Csípni csíp, az íze viszont elég öregecskedős.” „Most már tényleg úgy érzem magam, mintha egy brazil szappanoperába csöppentem volna: mindenki szipog és anyázik körülöttem, és ez a torma bűnös. Meg úgy az előző 12. Hol van Juan Manuel atya, hogy feloldozzon minket a torma evése alól??” „Műanyag utóíz, csíp, gyanúsan fehér.” „Karakteres, csípős, jobb mint amire számítottam.” „Kiborítanak ezzel a műízzel.”

Mikado, reszelt torma csemege 

AG 20140414 005
Ancsin Gábor / Dívány

Ebben csak 37 százalékban van torma, most már értjük, miért nem érezte ki belőle senki az ízét. Értelmetlen tormának megvenni, de mi más is lehetne akkor?

„Ennek viszont nincs tormaíze, csak cukor meg ecet.” „Bébiétel kinézetű, gyógyszeres ízű pép. Rémes.” „Semmi maradandó: nincs íze, illata, nem is csíp.” „Nagyon krémes, nem csíp és olyan semmilyen.” „Olyan, mintha krumplipürébe kevertek volna egy kis tormát.”

Kalocsai asztali torma 

Olaj, és még több olaj, tojássárgájapor, xantán, mustármag(??) és sok-sok tartósítószer meg aroma, a többi 51% meg torma. Ajaj, van ettől lejjebb?

„Kevéssé tormaízű, inkább ecetes. Aki az olyat szereti, ami alig csíp, annak jó lehet.” „Ez is krémes, savanyú, csíp, és mellékíze is van. Ja, és keserű is. Jaj!” „Erős és átlagos.” „Híg, erős, és hozzáadtak valamit, amitől mellékíze van.”

Koch, asztali torma reszelt

Szokásos sűrítőanyagok, tejfehérje és olaj. Tényleg ennyire elszomorító a helyzet tormafronton? Ja, és nincs rajta a címkén, hogy hány százalékban van benne torma. Kár.

„Jó csípős, viszont öreg, keserű, dohos íze van. Kár érte.” „Nem annyira édes, inkább ehetetlenül ecetes és csípős. Megfázásra, torokfájásra csak ezt javasolnám, mert olyankor az ízlelőbimbók felmondják a szolgálatot, így az íz tökmindegy, az erőssége viszont jól jön.” „Égeti a szám, olyan mint a csilli, azt is mindenbe bele lehet rakni.”

S-Budget asztali reszelt torma

Torma 60% ez már valami! És, hogy tetézzük a jó hírt, a kevésbé szimpatikus összetevők közül "csak" tartósítószer van benne. 

„Ez is igazi torma, és milyen zseniálisan csíp. Remek!!!” „Orrbaszállósan csíp és könnyeztet. Drámai jelenetek kihagyhatatlan kelléke, ha sírni támad kedve de nem tud, ez segíthet. Ráadásul még büdös sem marad tőle, mint a hagymától." "Túl ecetes, de legalább adja a reszelt torma ízt és állagot.” „Vegyszeríze van, és borzasztóan csíp. Elviselhetetlenül. Ki kellett köpnöm.”

Univer csemege reszelt torma

AG 20140414 008
Ancsin Gábor / Dívány

Aprított torma 37%?! - már itt elmegy a kedvünk az egésztől. Hogyan engedheti meg magának az Univer, hogy csak ennyi torma legyen a termékükben, ráadásul úgy, hogy még a legtöbb saját márkásban is legalább dupla ennyi van?

„Csípni csíp, viszont kicsit dohos mellékíze van, de nem baj, mert úgyis annyira csíp, hogy semmi mást nem érezni. Ja de, hogy nagyon keserű.” „Akkor most nem írnám le az első mondatot ami kicsúszott a számon, jó? Ez valami rohadtul csíp, ecetes de más íze nincs. Úristen, ezzel tényleg lehet kínozni. Ez most egy klórozott wasabi?? Ettől tuti, hogy égni fog a gyomra” „Ehetetlenül erős, közben pedig jó az íze. Inkább bátorságpróbákon tudom elképzelni valamilyen feladatnak.” „Erős. Erős. Erős.”

Tesco value, ecetes torma 

AG 20140414 006
Ancsin Gábor / Dívány

Összetevőügyileg nem tér el a rosszabbaktól, de legalább az íze nem rossz. Még az Univer tormáját is alázza, ebben ugyanis 46 százalékban van torma. Becsúszott a 4. helyre, ezzel megelőzve a drágább, sima tescós tormát.. 

„Na, ez fura. Végül is, tormaízű. Csípni is csíp. És mégsem finom. Ki érti ezt?” „Kellemesen csíp, talán egy kicsit túl sós. Az ecet is lehetne benne kevesebb, de messze veri a legtöbbet a kóstolón. Finom.” „Semmi extra, nem rossz, de nem is jó.” „Gyengén csípős, vizes, de krémes is. Vállalható cucc.”

Spar, reszelt torma ecetes 

AG 20140414 004
Ancsin Gábor / Dívány

Persze hogy ebben is minden van, de legalább jól keverték össze, mert a harmadik helyen végzett. Közepes termék, ha nem bánja, hogy mindenféle stabilizátort és tartósítószert eszik, csak az ízre hajt, ezt már megveheti. Sajnos azt nem tudjuk megmondani, hogy hány százalékban tartalmaz tormát, mert ezt nem tüntették fel a címkéjén. 

„Ipari tormában nem rossz ez.” „Valamivel erősebb a kellemestől, de egyáltalán nem rossz. Nincs mellékíze, ropog a torma, ezt is megvenném.” „Túl ecetes, nem csípős, de az jó érzés, hogy itt-ott barna pontok vannak benne, ami arra utal, hogy ez igazi tormából van. Vagy cserkészből?!”

Rolnik, ecetes asztali reszelt torma

Nos, itt egy kicsit kiakadtunk. Mit keres BÚZA- és BAMBUSZROST egy tormában? Remélem, ez a hír eljut azokhoz akiknek szükségük van erre az információra. A többi meg a szokásos: cukor, olaj, guárgumi és tartósítószer és 50% torma. Csalódás az összetevők miatt, ízre viszont meggyőző.

„Ez az első olyan versenyző, ami jól láthatóan tormából van. Ez dícséretes, viszont az ecet túlságosan letompította.” „Végre egy rendes torma! Olyan mint a házi reszelt, csak megforgatva ecetben, de nem bántón. Épp eléggé csíp, nem édes, és finom. Mondjuk a torma lehetne ropogósabb.” „Egyszerre édes és kissé csípős.” „Házias jellegű, de kevésbé csípős. Kár.”

Le Gusto, reszelt torma csemege

AG 20140414 010
Ancsin Gábor / Dívány

Ahhoz képest, hogy csemegetorma, elképesztően csíp. Ez sem tér el a többitől összetevőügyileg, és még tejfehérje is van benne, éljen! Csakhogy ízre rögtön a házilag készült után ez a legjobb – csak tényleg elszomorító, mikor azt is elolvassa, hogy mit eszik, de legalább 50%-ban tormát tartalmaz.

„Ez jó! Jó csípős, kicsit ecetes, jó friss íze van.” „Első ránézésre sok köze nincs az igazi reszelt tormához, úgy néz ki, mintha majonézes torma lenne. Túl krémes, de ha azt mondtátok egyikben sincs majonéz, akkor ez mitől ilyen?! Elég csípős, a torma ropog a fogam alatt és édeskés. Nem rossz, sonkával jól csúszna.” „Túl ecetes, de kezdésnek nem rossz. (Ez volt az első torma a kóstolón. - a szerk.)” „Jó majonézes, csíp is, nem rossz.”                  

Frissen reszelt torma 

Idén vegye elő a reszelőjét, és készítsen házi tormát, ha ránk hallgat: természetes, finom és egészséges.  Voltak kétségeink a teszt előtt, mire megy a sima, frissen a pohárba reszelt torma a számtalan üveges krém között, de végül is bizonyított, hiszen bejött az első helyre. Gazdaságossági szempontokat most nem hangoztatunk, hiszen jó néhány olcsóbb versenyző is van, de ha tormát eszünk, legalább abban biztosak lehetünk, hogy tormát eszünk. És még jó is.

„Friss reszelt torma. Zseniális!!!” „Szeretem a frissen reszelt tormát, nem is értem miért csak Pészahkor eszem.” „Finom, nincs mellékíze, frissen reszelt torma lenne?” „Darabos és szárazabb, mint a többi. Ránézésre ez házi torma lereszelve. Íze mondjuk nem sok van.” „Sima reszelt házi cucc, nincs sok íze, de azért persze finom.”


Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük
Frissen reszelt torma 301 1090 25 Interspar
Le Gusto, reszelt torma csemege 149 745 23,5 Aldi
Rolnik, ecetes asztali reszelt torma 139 817,65 19,5 Auchan
Spar, reszelt torma ecetes 259 1295 19,5 Interspar
Tesco value, ecetes torma               99                     707 17 Tesco
Univer 289 1521,05 14,5 Auchan
S-Budget asztali reszelt torma 149 745 13,5 Interspar
Koch, asztali torma reszelt 299 1495 12 Auchan
Kalocsai asztali torma 429 2042,86 10,5 Auchan
Mikado, reszelt torma csemege 149 (akciós ár) 745 10,5 Lidl
Auchan (zöld-fehér), ecetes reszelt torma, cukorral és édesítőszerrel 119 595 9 Auchan
Tesco ecetes torma 269 1345 9 Tesco
Czifra  torma csemege 199 995 6,5 Penny Market
Tájaink ízei, ecetes reszelt torma 419 2095 5,5 Auchan
  
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek