GYEREKNAP

Vegyen sportszereket gyereknapra!

Edicsek 2014. május 24., szombat 09:01

Ha még mindig nem döntötte el, mivel lepje meg gyerekét vasárnap, akkor ajánlunk néhány olyan sportszert, amivel kicsit kimozdulhatnak a lakásból, és a szabadban, akár a kertben is játszhatnak. Persze most is ügyeltünk arra, hogy menő cuccokat mutassunk, amit biztos, hogy használni fognak a gyerekek

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti megható: Happy a Pethő intézetben

Dívány 2014. május 23., péntek 15:59

Már régen besokalltunk a happy videóktól, de most szembejött egy, amit mégis muszáj ajánlanunk. A Pethő Intézet Csibészke csoportja is elkészítette saját verzióját D. Nagy Krisztinával. Ha szeretnének olvasni a Pethő Intézet hétköznapjairól, itt megtehetik. A Csibészkékről és a többi konduktív csoportról pedig itt olvashatnak.

Happy - Pető Intézet, Budapest - Csibészke Csoport from Krisztina D. Nagy on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyereknapi programok roskadásig

Jukka Anna 2014. május 23., péntek 09:50

Gyerekes családokban minden nap gyereknap, de azért tudjuk, hogy ez a mondás a gyakorlatban nem teljesen igaz. Bár a hétvégéket igyekszünk a gyerek kedvére alakítani, de nem mindig sikerül a kedvükben járni, nem beszélve a hétköznapokról. Van azonban egy nap az évben, ami hivatalosan is a gyerekeké; május utolsó vasárnapja szóljon csak róluk! A budapesti rendezvényekből csemegézünk.

Ez csak néhány lehetőség a tengernyi programból, ha május 25-én ha eldobunk egy követ, biztos, hogy egy gyereknapi rendezvényen ér földet, de azért ezzel inkább ne kísérletezzünk.

Szinte minden játszóház készül valami extrával gyereknapra, mondjuk beférni valószínűleg nem lesz könnyű, és a Budapesti kerületek programajánlói között is érdemes nézelődni. Mindet nyilván nem tudjuk felsorolni, de kisebb-nagyobb szervezkedéssel szinte a város összes művelődési háza, kulturális központja és plázája készül a hétvégére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legutolsó divat szerint öltözött úrinők koldulnak a sarkokon

pp 2014. május 22., csütörtök 16:43

A gyermeknapot a világ sok országában megünneplik, csak éppen mindenütt egy kissé mást értenek alatta, és nem is ugyanakkor tartják.

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered, 1920. április 23-án tartották az elsőt. Musztafa Kemál Atatürk ugyanis a Nagy Török Nemzetgyűlés megalakulásának napját nyilvánította a jövő generációjának a napjává, azaz gyermeknappá.

Az 1925-ös genfi Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián a török minta alapján megünnepelték a gyermeknapot, és nemzetközi napjául június 1-jét jelölték meg. A nyugati országok általában ezt tartják.

Közép- és Kelet-Európában kicsit más a dátum: a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján a gyermeknap május utolsó vasárnapján van. A volt szocialista országokban azóta is maradt ez a nap a gyermekek ünnepe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ajándékozzunk vagy ne ajándékozzunk gyermeknapra?

Cziglán Karolina, pszichológus 2014. május 22., csütörtök 10:21

Ahogy közeleg a gyermeknap, felmerül a kérdés a szülőben, ünnepelje-e, és ha igen, hogyan. Mivel lepje meg a csemetét: valamilyen élménnyel, esetleg ajándékkal? Az ajándékozás mindig kényes kérdés, mert egyfelől tudjuk, hogy minden gyerek örül az ajándéknak, és bizony a nagyobb, csillivillibb ajándéknak még jobban, de sok szülőben ott motoszkál ezzel kapcsolatban valami rossz érzés is: vajon nem neveljük-e az ajándékokkal arra a gyereket, hogy a tárgyi örömöket értékelne, és nem szorul-e háttérbe az ünnep személyes, emberi oldala?

Természetes, hogy a gyerek izgatott az ajándék miatt, és hogy ez az egyik fénypontja az ünnepnek. Ettől nem kell megijedni, ez nem jelenti, hogy gyerekünket csak az anyagi javak érdeklik. Már csak azért sem, mert bár kétségtelenül a birtoklásról is szól, ha ajándékot kapunk, de az érzelmekről is: ez is kapcsolódás a másikhoz, annak kifejeződése, hogy fontosak vagyunk egymásnak, és hogy -jó esetben- tudjuk, minek örül a másik, azaz odafigyelünk egymásra.

Nem kell tehát fekete-fehéren gondolkodnunk, és csupán a fogyasztói társadalom virágzását látni az ajándékozásban. Baj akkor van, ha az ajándék valami hiányt hivatott eltakarni, ha nem áll másból az ünnep, mint ajándékvásárlásból és az átadásából.

De akkor sem az ajándék a bűnös. Kérdés, tudunk-e egymással mit kezdeni, egy fél napot eltölteni úgy, hogy mindenki jól érezze magát, és ne veszekedjünk? Egyáltalán: meg tudunk-e állapodni olyan programban, ami mindenki számára kedves, és élvezzük-e egymás társaságát? Ha leülünk egy asztal köré elfogyasztani az ünnepi menüt, képesek vagyunk-e beszélgetni, vagy kínos csipkelődésben merül ki a kommunikáció? Mindezek nem azon múlnak, ajándékozunk-e, hanem hogy figyelünk-e egymásra az év többi napján, elfogadjuk-e egymás hibáit, tudva, hogy a másik a mieinket viseli el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hasznos ajándék is lehet menő

Edicsek 2014. május 21., szerda 12:44

A legtöbb gyerek általában nem igazán lelkesedik a hasznos ajándékokért, sokkal jobb a haszontalan, semmit sem fejlesztő, ellenben menő meglepetés. De most megmutatjuk hogyan tudja gyereknap alkalmából kicselezni őket és olyat venni, ami menő is és értelmes dolgokra is tudja használni majd gyermeke, vagy legalább fejleszti vele a képességeit.

Kaparós térkép

scratchmap 2
Fotó: BigyoShop

Ha gyereke világutazónak készül, vagy egyébként is sokat mennek mindenfelé, esetleg a földrajztudására férne rá egy kis turbózás, akkor ajánlunk egy kicsit szentimentális ajándékot, a kaparós térképet. Úgy működik, mint a kaparós sorsjegy, csak pénzt nem lehet nyerni, élményt viszont igen. A lényege, hogy azokat az országokat / régiókat kaparják le nyaralás után ahol jártak. És most jön a szentimentális rész: képzelje el, ahogy gyereke felnőttként is viszi magával mindenhova a térképét, amit majd öregkorában is bőszen kapargat miközben eszébe jutnak a közös gyerekkori nyaralások, vagy a nászútja, később pedig a gyerekeivel közös vakációk.

  Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicuki, tejkaramella és a többiek - gyereknapi édességek házilag

Jukka Anna 2014. május 21., szerda 09:16

A gyereknapot kinevezhetnénk a nemzetközi fogmosás-mentes világnapnak is, hiszen ismeretségi körömben – kiskori énemet is beleszámolva – a gyerekek a legritkább esetben szeretik a napi higiénés rutin eme epizódját. Gyereknapon meg ugye mindent lehet, amivel a gyerek kedvében járhatunk. Emlékszem, akkoriban anyukámmal végeztettem a „piszkos melót” akut kézfájdalomra hivatkozva, de voltak más ötletek is.

És most öt receptben elmeséljük, miért is ajánlatos az alapos fogmosás; igen, ezek az édességek nem a legegészségesebbek a gyerek számára, de a gyereknap pont nem a tönkölykalács meg a puffasztott amaránt ünnepe. Ha ráadásul házilag gyártjuk le ezeket, valamennyire ki tudjuk védeni a legkárosabb nagyüzemi adalékanyagokat és vegyületeket, amivel telenyomják a bolti nassokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés