Tízperces szőlőserbet

Igaz, hogy már nincsen őrült meleg, és a nyári színeket felváltotta a borongós őszi, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne hideg édességet enni. Sőt! Azon gondolkoztunk, ha már ennyire olcsó a szőlő mit is lehetne kezdeni vele. Arra gondoltunk, mi lenne ha egy egészséges és nem túl hízlaló fagylaltot állítanánk elő a rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmazó Othello szőlőből.

Othello szőlő

Az Othello  amerikai eredetű, kék bogyójú, jellegzetes labruska (róka) mellékízű direkt termő szőlőfajta, a Vitis labrusca × Vitis riparia × Vitis vinifera keresztezéseiből származó hibrid. A labruska mellékízű fajták borát Magyarországon kereskedelmi forgalomba hozni már évtizedek óta tilos, ezért árutermelő ültetvényeken sehol sem találkozunk az Othello fajtával. Az érvényben lévő Bortörvény rendelkezése szerint a direkt termő fajta ültetvényeit 2000 végéig ki kellett vágni. Csak kiskertekben, étkezési szőlőként jelenik meg.

Forrás: Wikipédia.org

A végeredménnyel teljesen meg vagyunk elégedve, mondhatnánk zseniális. Otthon tévézés közben éppúgy annyira jól tud esni, mint a vasárnapi ebéd után. Persze, ha gyerekzsúrt készül tervezni - simán kiválthatja vele a süteményt - lelkiismeret furdalás nélkül. Bónusz: aligmunkával elkészül, olcsó, finom és nagyon egészséges. Szőlő szorbé Dívány módra!

Serbet, sörbet, szorbé, szorbet

A sörbet (ejtsd: sörbet, serbet, franciásan szorbé;) friss vagy fagyasztott gyümölcsből készített üdítő jeges édesség, amit az étkezés végén desszertként, vagy a két főfogás között gyomornyugtatóként szolgálnak fel. Az utóbbi esetben, az ízlelőbimbók semlegesítését is szolgálja. Az igazi sörbet kizárólag gyümölcspüréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll. Forrás: Wikipédia.org

Ha nagyon precíz, egy kicsit kell vele szenvedni, mert a magokat el kell távolítani a szőlőből. Ezt csinálhatja szemenként, vagy átpasszírozhatja az egész adagot. De hagyhatja az egészet a francba, ekkor magostul készíti el a fagylaltot, próbáltam így is, egyáltalán nem vállalhatatlan a végeredmény. A héját is nyugodtan eltávolíthatja a gyümölcsnek (nyilván, ha a passzírozást választja, akkor ez nem is kérdés), én nem tettem.

Hozzávalók

  • 1/2 kg Othello szőlő
  • 3 dl zsíros joghurt (a legjobb a görög joghurt)
  • két púpozott evőkanál natúr sajtkrém (én Philadelphiát használtam)
  • nádcukor (opcionális)
  • dió (tetszés szerint)
  •  
     
     
    DSCN4138

    Elkészítés

    1. Az egészet tegye a turmixgépbe, és legalább 3 percig turmixolja magas fokozaton. Ezután öntse ki edényekbe, amiben majd le tudja fagyasztani. Ennyire egyszerű. Ez az egyik legjobb desszert egy kiadós kaja után, vörösbor mellé meg zseniális!

    2. Miután megdermedt a serbet, még egyszer beteheti a turmixgépbe egy utolsó keverésre, jót tesz neki

    A kész serbetbe vághat étcsokoládédarabokat, vagy reszelhet díszítésként a tetejére. Tálalhat mellé friss gyümölcsöt, és a nem túl édes tejszínhab is jó választás az otelló mellé. Ha diót tesz a tetejére, száraz serpenyőben kissé pirítsa meg.

    Amennyiben kérdése van a recepttel kapcsolatban, írjon nekünk e-mailt, segítünk!

     
    Oszd meg másokkal is!
    Érdekességek