ŐSZ 2013

Misztikumok a pokolból, avagy ezt olvassa szeptemberben!

2013. szeptember 13., péntek 09:51

Mivel is kezdhetnénk szeptemberi könyvajánlónkat, ha nem Dan Brown hamarosan megjelenő új könyvével az Infernoval? A regény ajánlójában már eleve annyi ígéretet tesznek arra, milyen letehetetlen meg izgalmas történetet fog a kezébe az olvasó, hogy talán már az is elég, ha csak ezt az egy művet veszi a kezébe, és akkor sem marad jó sztori nélkül a hónapra. A Dante Poklának ihletésére íródott mű állítólag a szerző "eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb" regénye: "a Pokol díszletei között játszódó történet lélegzetelállító versenyfutás az idővel".

Ha ön mégsem bízik a világhírű bestsellerekben, akkor Elsebeth Egholm: Rejtett hibák című krimijét ajánljuk, akit szerkesztői a dán krimi királynőjének tartanak, és a fenti regényéből készült tévéfilmnek is óriási sikere volt. Történetében vannak halott és élő csecsemők, sőt gyermekrablás is, feltételezhetjük, hogy nyomokban misztikumot is tartalmazó írásról van szó, de hogy többet tud-e egy Dan Brown regénynél, az többek között ízlés kérdése is (mi általában a skandináv krimikre szavazunk).

B1079625

Igen rajta vagyunk a misztikus könyveken is szeptemberben, lehet ez a nyár végével is összefüggésben van, mindenesetre Rick Riordant ajánljuk most, aki állítólag új J. K. Rowling. Riordan - akárcsak Brown - szintén öreg klasszikusokhoz nyúlt: a görög mitológiát vette meséje alapjául. A Percy Jackson és az olimposziak 1. - A villámtolvaj című könyvében egy problémás fiú mindennapjaiba enged bepillantást, akit a Minotaurusz kerget a nyári táborba, ahol egyszercsak rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy, azaz a fiú az első számú gyanúsított...

Ha ezzel végeztünk, kicsit visszazökkenhetünk a valóságba (már ha egy romantikus regényt lehet valóságnak nevezni). A misztikumot mindenestre nélkülözi Madeline Hunter: Három csók című regénye, ami nagyjából arról szól, miként lesz egy kényszerházasságból szenvedéllyel átitatott kapcsolat, de azt már nem áruljuk el, hogy a házastársak között-e, avagy sem.

B1076192

Vissza is térünk a krimikhez, Michael Robotham: Bombabiztos című thrillere ugyanis az angol alvilág legmélyebb bugyrait mutatja be az olvasóknak. A történet egy peches fickóról szól, aki nem elég, hogy ártatlanul ült egy darabig börtönben, most terrorizmussal is vádolják. Mondjuk, ehhez azért nagyban hozzájárul, hogy egy, a metróban történt robbanás után azt kiabálja, bomba van nála. Tanulság: ne kiabáljunk hülyeséget, avagy olvassuk el a regényt.

Szépirodalmat kedvelőknek ajánljuk Háy János: A mélygarázs című könyvét, hisz nem csak a ponyváról szól a világ. "Egy férfi és két nő. Mindhárman ki akarnának keveredni a napvilágra, mégis ott bolyonganak valahol a mélygarázsban. Három, szerelem utáni élet és egy valahai szerelmi viszony három sarka, s egy készülődő titokzatos bűntett. Mit jelent élni, érezni, kötődni, sorsot építeni?" - ezekre a kérdésekre kaphat választ, ha elolvassa a könyvet.

B1080681

A végére hagytuk, hiszen még csak október közepén jelenik majd meg Nyáry Krisztián új könyve az Így szerettek ők 2. A hatalmas népszerűségnek örvendő első kötet után szinte borítékolható volt, hogy a hobbi irodalomtörténész újra vájkálni fog íróink, költőink egykor féltett magánéletében, és olyan történeteket mesél el róluk, amilyenekből csak egyért Ómolnár Miklós a fél karját odaadná, ha Story címlapot csinálhatna belőle. Ha önt inkább érdekli, hogyan szerettek híres irodalmáraink, mint holmi kitalált hősök, akkor a fenti linken már most jegyeztesse elő ezt a könyvet, mai celebjeink hétköznapjainál egészen biztosan izgalmasabb lesz.

E-könyv ajánló

Elektronikus könyvbarátoknak erre a hónapra fantasyt ajánlunk, méghozzá Lauren Beukes tollából. A Zoo city nagy vonalakban arról (is) szól, hogy azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, misztikus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. És ebbe a történetbe elrejtettek egy krimit is: ha nem hiszi, járjon utána.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta