Misztikumok a pokolból, avagy ezt olvassa szeptemberben!

Mivel is kezdhetnénk szeptemberi könyvajánlónkat, ha nem Dan Brown hamarosan megjelenő új könyvével az Infernoval? A regény ajánlójában már eleve annyi ígéretet tesznek arra, milyen letehetetlen meg izgalmas történetet fog a kezébe az olvasó, hogy talán már az is elég, ha csak ezt az egy művet veszi a kezébe, és akkor sem marad jó sztori nélkül a hónapra. A Dante Poklának ihletésére íródott mű állítólag a szerző "eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb" regénye: "a Pokol díszletei között játszódó történet lélegzetelállító versenyfutás az idővel".

tk3s 1176128

Ha ön mégsem bízik a világhírű bestsellerekben, akkor Elsebeth Egholm: Rejtett hibák című krimijét ajánljuk, akit szerkesztői a dán krimi királynőjének tartanak, és a fenti regényéből készült tévéfilmnek is óriási sikere volt. Történetében vannak halott és élő csecsemők, sőt gyermekrablás is, feltételezhetjük, hogy nyomokban misztikumot is tartalmazó írásról van szó, de hogy többet tud-e egy Dan Brown regénynél, az többek között ízlés kérdése is (mi általában a skandináv krimikre szavazunk).

B1079625

Igen rajta vagyunk a misztikus könyveken is szeptemberben, lehet ez a nyár végével is összefüggésben van, mindenesetre Rick Riordant ajánljuk most, aki állítólag új J. K. Rowling. Riordan - akárcsak Brown - szintén öreg klasszikusokhoz nyúlt: a görög mitológiát vette meséje alapjául. A Percy Jackson és az olimposziak 1. - A villámtolvaj című könyvében egy problémás fiú mindennapjaiba enged bepillantást, akit a Minotaurusz kerget a nyári táborba, ahol egyszercsak rájön, hogy az olimposzi istenek a huszonegyedik században is élnek. Sőt, ami ennél is rosszabb, némelyiküket felbosszantotta: Zeusz villámát ellopták, és Percy, azaz a fiú az első számú gyanúsított...

Ha ezzel végeztünk, kicsit visszazökkenhetünk a valóságba (már ha egy romantikus regényt lehet valóságnak nevezni). A misztikumot mindenestre nélkülözi Madeline Hunter: Három csók című regénye, ami nagyjából arról szól, miként lesz egy kényszerházasságból szenvedéllyel átitatott kapcsolat, de azt már nem áruljuk el, hogy a házastársak között-e, avagy sem.

B1076192

Vissza is térünk a krimikhez, Michael Robotham: Bombabiztos című thrillere ugyanis az angol alvilág legmélyebb bugyrait mutatja be az olvasóknak. A történet egy peches fickóról szól, aki nem elég, hogy ártatlanul ült egy darabig börtönben, most terrorizmussal is vádolják. Mondjuk, ehhez azért nagyban hozzájárul, hogy egy, a metróban történt robbanás után azt kiabálja, bomba van nála. Tanulság: ne kiabáljunk hülyeséget, avagy olvassuk el a regényt.

Szépirodalmat kedvelőknek ajánljuk Háy János: A mélygarázs című könyvét, hisz nem csak a ponyváról szól a világ. "Egy férfi és két nő. Mindhárman ki akarnának keveredni a napvilágra, mégis ott bolyonganak valahol a mélygarázsban. Három, szerelem utáni élet és egy valahai szerelmi viszony három sarka, s egy készülődő titokzatos bűntett. Mit jelent élni, érezni, kötődni, sorsot építeni?" - ezekre a kérdésekre kaphat választ, ha elolvassa a könyvet.

B1080681

A végére hagytuk, hiszen még csak október közepén jelenik majd meg Nyáry Krisztián új könyve az Így szerettek ők 2. A hatalmas népszerűségnek örvendő első kötet után szinte borítékolható volt, hogy a hobbi irodalomtörténész újra vájkálni fog íróink, költőink egykor féltett magánéletében, és olyan történeteket mesél el róluk, amilyenekből csak egyért Ómolnár Miklós a fél karját odaadná, ha Story címlapot csinálhatna belőle. Ha önt inkább érdekli, hogyan szerettek híres irodalmáraink, mint holmi kitalált hősök, akkor a fenti linken már most jegyeztesse elő ezt a könyvet, mai celebjeink hétköznapjainál egészen biztosan izgalmasabb lesz.

E-könyv ajánló

Elektronikus könyvbarátoknak erre a hónapra fantasyt ajánlunk, méghozzá Lauren Beukes tollából. A Zoo city nagy vonalakban arról (is) szól, hogy azokat a bűnösöket, akik valaki más haláláért felelősek, misztikus átok sújtja: állatok szegődnek melléjük élő lelkiismeretként és a társadalomból való kiközösítettség jelképeként. És ebbe a történetbe elrejtettek egy krimit is: ha nem hiszi, járjon utána.

Oszd meg másokkal is!
Mustra