no

Lazuljon ősszel budapesti gyógyfürdőkben!

Rengeteg olyan külföldi ismerősöm van, akik rendszeresen járnak Magyarországra szórakozni, kulturálódni, vagy csak pihenni. Érdekes, hogy egytől-egyig a budapesti gyógyfürdők után érdeklődtek tőlem, mert hogy ugye, azok mennyire menők. Még különösebb, hogy a lakásomtól körülbelül 10 percre rögtön kettő is található, én mégsem voltam egyikben sem, így saját tapasztalatról nem tudtam beszámolni nekik. Valahogy sohasem vonzott ez a világ, legalábbis azt gondoltam, ez nem nekem való. Aztán először a Gellértbe mentem el, majd a Lukácsba, aztán jött a sorban a Széchenyi és a Rudas is. Szépen lassan bejártam a budapesti fürdőket, és most már bizton állíthatom, tévedés volt az az elképzelésem, hogy ez csak magukat a termálmedencékben áztató nyugdíjasoknak való. Mert de, nagyon is. Nekem a legjobban a Lukács és a Király jött be, de sok barátom a Széchenyire esküszik. Döntse el ön, hogy melyik a legjobb!

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Magyarország talán legismertebb, és a külföldiek által legtöbbet látogatott gyógyfürdője 1918 óta töretlen népszerűséggel működik, ami nemcsak gyönyörű, szecessziós stílusú épületének köszönhető, hanem a benne lévő 12 medencének is. Találni itt többek között gyerek- és hullámmedencét, kültéri ülőmedencét, termál- és pezsgőfürdőt, de aki a kikapcsolódás mellett gyógyulni is vágyik, az igénybe veheti a masszázskezelések valamelyikét, részt vehet gyógytornán és iszapkezelésen, izzadhat a gőzkabinokban és szaunákban, a reumás bántalmakkal küszködők pedig a súlyfürdőt is kipróbálhatják. Azonban a gyógyulást önmagában az itt lévő, ásványi anyagokban bővelkedő víz is elősegíti, mely kifejezetten jó hatással van az érszűkületre, a keringési zavarokra, gerincbetegségekre, valamint ízületi problémákra.

A Gellért fürdő az egészségügyi szolgáltatásain túl bizony nem nélkülözi a luxust sem: számos szobor, díszes tartófal, valamint Zsolnay porcelán díszíti a termeket, illetve diszkrét hangulatvilágítás gondoskodik a maximális pihenésről és kikapcsolódásról.

Fontos megemlíteni, hogy bár régebben a női és a férfi részleg külön működött, 2013 január elsejétől az egész terület koedukálttá vált!

Ár: 4900-5500Ft

5/4 pont. Kaphatna több pontot is, ha nem lenne ennyire drága.

Honlap és részletes árlista: http://www.gellertfurdo.hu/

Király Gyógyfürdő

Amennyiben valaki szereti a törökfürdőket, akkor feltétlenül látogasson el a Király Gyógyfürdőbe, ahol valódi, 1500-as évekbeli török hangulat várja: kupolás, félköríves boltívek, 4 fedett termálmedence, valamint szauna, illetve gőzkabinok. Érdekessége, hogy máig nem rendelkezik saját meleg vizű forrással, így vizét a Lukács Fürdőéből nyeri. A medencék 26-40 fokosak, és magas nátrium és fluoridium tartalmuknak köszönhetően vizük az ízületi gyulladások, reumás panaszok, sérvek gyógyulását, illetve a sérülések utáni mihamarabbi felépülést támogatja.

Ár: 2400-4800 Ft

5/5 pont. Rendkívül hangulatos, ahogy megőrizték a régi 16. századi hangulatot, szerelmespároknak is ideális romantikázásra.

Honlap és részletes árlista: http://www.kiralyfurdo.hu/

Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda

A Dagály a fiatalabb gyógyfürdőkhöz tartozik, mivel nem is olyan rég, 1948-ban nyitotta meg kapuit, viszont csak 2002-ben nyerte el végleges kinézetét. Budapest egyik legnagyobb területű fürdőjéről van szó, így 10 medence is helyett kapott benne, köztük hullám-, tan- és élménymedencével - az ez utóbbihoz tartozó örvény, nyakzuhanyok, illetve pezsgő- és masszázsfürdők igazi felfrissülést nyújtanak a fáradt izmoknak.

A gyógyfürdő vizét eleinte a Béke-kút biztosította, azonban egy idő után ez már nem bizonyult elegendőnek, így ma már a Szent István-kút vizét vezetik ide.

Ár: 1800-2400 Ft

5/5 pont. Olcsó és jó, bár inkább a strandolás élményét nyújtja, semmint a gyógyfürdőét, de lehet, hogy van, akinek épp ez lesz a pozitívum.

Honlap és részletes árlista: http://www.dagalyfurdo.hu/

Dandár Gyógyfürdő

Pesten, a Boráros tér közelében található Dandár Gyógyfürdőről kevesebbet hallani, ám vizének minősége a Gellért Fürdőével azonos. Az épületet 1930-ban adták át, viszont akkoriban nem gyógylétesítményként szolgált, hanem népfürdőként, ahová mindenki olcsón járhatott tisztálkodni. A II. világháború alatt kénytelenek voltak bezárni, ám mivel csak minimálisan rongálódott meg, 1945 után ismételten megnyitották, majd 1978-ban felújították, viszont ekkor már gyógyfürdőként adták át. A többihez képest kisebb, és csupán három medence található benne, ám akik nem szeretik a tömeget, és egy meghittebb helyen szeretnének kikapcsolódni, azok biztosan nem fognak benne csalódni, mivel lényegében itt is minden megtalálható, ami a többi fürdőben: nyakzuhany, szauna, kádfürdő, valamint gyógyvizes ivókút.

Ár: 950-1450 Ft

5/3, pont. Nem a legszebb hely, aki luxusra vágyik, ne ide jöjjön, viszont gyógyászati szempontból tökéletes, az ára meg a többiekéhez képest verhetetlen.

Honlap, részletes árlista:http://www.dandarfurdo.hu/

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Valódi időutazásban lehet annak része, aki ellátogat a 450 éves Rudas Gyógyfürdőbe, ugyanis a török megszállás idejéből ránk maradt épület máig megőrizte régi hangulatát.  A félköríves boltívek, kapuk, oszlopok, a kis, színes ablakszemekkel díszített kupola alatti nyolcszögletű medence mind hozzájárulnak a hely miliőjéhez, és habár tavaly év végén felújították, még mindig meg tudta őrizni eredeti stílusát, ami valljuk be, sokat dob az eleve nem kis népszerűségén. Sok fürdővel ellentétben a Rudas hétvégi éjszakákon is várja a vendégeket hangulatos, színes fényekkel és medencepartikkal. További különlegessége abban rejlik, hogy egy külön termet szenteltek az ivókultúrának is, ahol az Attila, Juventus, valamint a Hungária forrás vizét kóstolhatják meg az odalátogatók. Az épülethez tartozik még egy uszoda is, ám természetesen a legtöbben mégiscsak a török hangulatú, kupolás fürdője miatt járnak ide.

Ár: termálfürdő: 2300-4200 Ft (uszodai belépő: 1350-2300)

5/5 pont. Hasonló okokból, amiért a Király is: a megőrzött eredeti hangulat miatt. Mondjuk, talán a Rudast könnyebb tömegközlekedéssel megközelíteni, bár a Király meg közel van a Batthyányhoz...

Honlap és részletes árlista: http://www.rudasfurdo.hu/

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

A maga 18 medencéjével a Széchenyi Fürdő Euróba legnagyobb fürdőkomplexuma, mely Czigler Győző tervei alapján készült. A fürdőt számos hal, sellő és kagyló szobor díszíti, ami a strand részén is többször visszaköszön. Bár csodálatos külső és belső kialakítással büszkélkedhet, sokan nehezményezik, hogy a kinti medencéknél szinte nem is látni zöldet, csakis betont, ami egy kissé sivárrá teszi a helyet. Apró hiba, viszont mindezért kárpótol a megannyi szolgáltatás, amit igénybe lehet venni: aki szeretné, az benevezhet a pezsgőfürdős élménymedencébe, kérhet iszapkezelést, súlyfürdőzést, vízsugármasszázst, illetve részt vehet a Rudashoz hasonló ivókúrán is.

Ár: 3800-4800 Ft

5/4 pont. Kicsit drágának találtam, és napozni sem igazán lehet hol. Jó, persze, ide nem is azért kell jönni.

Honlap és részletes árlista: http://www.szechenyifurdo.hu/

Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A második kerületiek által csak Lukácsként ismert fürdő nem éppen arról híres, hogy fiatalok áztatják magukat medencéiben, ami nagy valószínűség szerint csak azért van, mert még egyszer sem próbálták a fürdőt. Az öt medence (kinti és benti is van) közül kettő úszómedence (26 °C, illetve 22 °C) egy nagyon klassz élménymedence (32-33 °C), egy gyógymedence (24-40 °C) és egy súlyfürdőmedence (36 °C) kapott helyet. Az élménymedencében van sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany, ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, whirlpool, buzgárok és pezsgőágy is. Tényleg érdemes kipróbálni!

A vizek összetétele nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős, ezért tökéletes ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai és a sérülés utáni állapotok esetében is. A medencézésen kívül van még lehetőség szaunázni meg gőzkamrákban ücsörögni. Van még itt lehetőség különböző masszázsokra, gyógytornára, fizikoterápiás kezelésekre, sókamrázhat, de még iszappakolást is kérhet.

Jegyárak: 3000-4400

5/5 pont. Szuperek a gőzkamrák és a medencék is. Külön bónusz, hogy van napozóterasz, és a büfében tök olcsó és finom az étel.

Honlap és részletes árlista: Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda.

15-b

Ön szerint melyik a legjobb gyógyfürdő?

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra