ŐSZ 2013

Lazuljon ősszel budapesti gyógyfürdőkben!

2013. szeptember 22., vasárnap 15:23

Rengeteg olyan külföldi ismerősöm van, akik rendszeresen járnak Magyarországra szórakozni, kulturálódni, vagy csak pihenni. Érdekes, hogy egytől-egyig a budapesti gyógyfürdők után érdeklődtek tőlem, mert hogy ugye, azok mennyire menők. Még különösebb, hogy a lakásomtól körülbelül 10 percre rögtön kettő is található, én mégsem voltam egyikben sem, így saját tapasztalatról nem tudtam beszámolni nekik. Valahogy sohasem vonzott ez a világ, legalábbis azt gondoltam, ez nem nekem való. Aztán először a Gellértbe mentem el, majd a Lukácsba, aztán jött a sorban a Széchenyi és a Rudas is. Szépen lassan bejártam a budapesti fürdőket, és most már bizton állíthatom, tévedés volt az az elképzelésem, hogy ez csak magukat a termálmedencékben áztató nyugdíjasoknak való. Mert de, nagyon is. Nekem a legjobban a Lukács és a Király jött be, de sok barátom a Széchenyire esküszik. Döntse el ön, hogy melyik a legjobb!

Gellért Gyógyfürdő és Uszoda

Magyarország talán legismertebb, és a külföldiek által legtöbbet látogatott gyógyfürdője 1918 óta töretlen népszerűséggel működik, ami nemcsak gyönyörű, szecessziós stílusú épületének köszönhető, hanem a benne lévő 12 medencének is. Találni itt többek között gyerek- és hullámmedencét, kültéri ülőmedencét, termál- és pezsgőfürdőt, de aki a kikapcsolódás mellett gyógyulni is vágyik, az igénybe veheti a masszázskezelések valamelyikét, részt vehet gyógytornán és iszapkezelésen, izzadhat a gőzkabinokban és szaunákban, a reumás bántalmakkal küszködők pedig a súlyfürdőt is kipróbálhatják. Azonban a gyógyulást önmagában az itt lévő, ásványi anyagokban bővelkedő víz is elősegíti, mely kifejezetten jó hatással van az érszűkületre, a keringési zavarokra, gerincbetegségekre, valamint ízületi problémákra.

A Gellért fürdő az egészségügyi szolgáltatásain túl bizony nem nélkülözi a luxust sem: számos szobor, díszes tartófal, valamint Zsolnay porcelán díszíti a termeket, illetve diszkrét hangulatvilágítás gondoskodik a maximális pihenésről és kikapcsolódásról.

Fontos megemlíteni, hogy bár régebben a női és a férfi részleg külön működött, 2013 január elsejétől az egész terület koedukálttá vált!

Ár: 4900-5500Ft

5/4 pont. Kaphatna több pontot is, ha nem lenne ennyire drága.

Honlap és részletes árlista: http://www.gellertfurdo.hu/

Király Gyógyfürdő

Amennyiben valaki szereti a törökfürdőket, akkor feltétlenül látogasson el a Király Gyógyfürdőbe, ahol valódi, 1500-as évekbeli török hangulat várja: kupolás, félköríves boltívek, 4 fedett termálmedence, valamint szauna, illetve gőzkabinok. Érdekessége, hogy máig nem rendelkezik saját meleg vizű forrással, így vizét a Lukács Fürdőéből nyeri. A medencék 26-40 fokosak, és magas nátrium és fluoridium tartalmuknak köszönhetően vizük az ízületi gyulladások, reumás panaszok, sérvek gyógyulását, illetve a sérülések utáni mihamarabbi felépülést támogatja.

Ár: 2400-4800 Ft

5/5 pont. Rendkívül hangulatos, ahogy megőrizték a régi 16. századi hangulatot, szerelmespároknak is ideális romantikázásra.

Honlap és részletes árlista: http://www.kiralyfurdo.hu/

Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda

A Dagály a fiatalabb gyógyfürdőkhöz tartozik, mivel nem is olyan rég, 1948-ban nyitotta meg kapuit, viszont csak 2002-ben nyerte el végleges kinézetét. Budapest egyik legnagyobb területű fürdőjéről van szó, így 10 medence is helyett kapott benne, köztük hullám-, tan- és élménymedencével - az ez utóbbihoz tartozó örvény, nyakzuhanyok, illetve pezsgő- és masszázsfürdők igazi felfrissülést nyújtanak a fáradt izmoknak.

A gyógyfürdő vizét eleinte a Béke-kút biztosította, azonban egy idő után ez már nem bizonyult elegendőnek, így ma már a Szent István-kút vizét vezetik ide.

Ár: 1800-2400 Ft

5/5 pont. Olcsó és jó, bár inkább a strandolás élményét nyújtja, semmint a gyógyfürdőét, de lehet, hogy van, akinek épp ez lesz a pozitívum.

Honlap és részletes árlista: http://www.dagalyfurdo.hu/

Dandár Gyógyfürdő

Pesten, a Boráros tér közelében található Dandár Gyógyfürdőről kevesebbet hallani, ám vizének minősége a Gellért Fürdőével azonos. Az épületet 1930-ban adták át, viszont akkoriban nem gyógylétesítményként szolgált, hanem népfürdőként, ahová mindenki olcsón járhatott tisztálkodni. A II. világháború alatt kénytelenek voltak bezárni, ám mivel csak minimálisan rongálódott meg, 1945 után ismételten megnyitották, majd 1978-ban felújították, viszont ekkor már gyógyfürdőként adták át. A többihez képest kisebb, és csupán három medence található benne, ám akik nem szeretik a tömeget, és egy meghittebb helyen szeretnének kikapcsolódni, azok biztosan nem fognak benne csalódni, mivel lényegében itt is minden megtalálható, ami a többi fürdőben: nyakzuhany, szauna, kádfürdő, valamint gyógyvizes ivókút.

Ár: 950-1450 Ft

5/3, pont. Nem a legszebb hely, aki luxusra vágyik, ne ide jöjjön, viszont gyógyászati szempontból tökéletes, az ára meg a többiekéhez képest verhetetlen.

Honlap, részletes árlista:http://www.dandarfurdo.hu/

Rudas Gyógyfürdő és Uszoda

Valódi időutazásban lehet annak része, aki ellátogat a 450 éves Rudas Gyógyfürdőbe, ugyanis a török megszállás idejéből ránk maradt épület máig megőrizte régi hangulatát.  A félköríves boltívek, kapuk, oszlopok, a kis, színes ablakszemekkel díszített kupola alatti nyolcszögletű medence mind hozzájárulnak a hely miliőjéhez, és habár tavaly év végén felújították, még mindig meg tudta őrizni eredeti stílusát, ami valljuk be, sokat dob az eleve nem kis népszerűségén. Sok fürdővel ellentétben a Rudas hétvégi éjszakákon is várja a vendégeket hangulatos, színes fényekkel és medencepartikkal. További különlegessége abban rejlik, hogy egy külön termet szenteltek az ivókultúrának is, ahol az Attila, Juventus, valamint a Hungária forrás vizét kóstolhatják meg az odalátogatók. Az épülethez tartozik még egy uszoda is, ám természetesen a legtöbben mégiscsak a török hangulatú, kupolás fürdője miatt járnak ide.

Ár: termálfürdő: 2300-4200 Ft (uszodai belépő: 1350-2300)

5/5 pont. Hasonló okokból, amiért a Király is: a megőrzött eredeti hangulat miatt. Mondjuk, talán a Rudast könnyebb tömegközlekedéssel megközelíteni, bár a Király meg közel van a Batthyányhoz...

Honlap és részletes árlista: http://www.rudasfurdo.hu/

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

A maga 18 medencéjével a Széchenyi Fürdő Euróba legnagyobb fürdőkomplexuma, mely Czigler Győző tervei alapján készült. A fürdőt számos hal, sellő és kagyló szobor díszíti, ami a strand részén is többször visszaköszön. Bár csodálatos külső és belső kialakítással büszkélkedhet, sokan nehezményezik, hogy a kinti medencéknél szinte nem is látni zöldet, csakis betont, ami egy kissé sivárrá teszi a helyet. Apró hiba, viszont mindezért kárpótol a megannyi szolgáltatás, amit igénybe lehet venni: aki szeretné, az benevezhet a pezsgőfürdős élménymedencébe, kérhet iszapkezelést, súlyfürdőzést, vízsugármasszázst, illetve részt vehet a Rudashoz hasonló ivókúrán is.

Ár: 3800-4800 Ft

5/4 pont. Kicsit drágának találtam, és napozni sem igazán lehet hol. Jó, persze, ide nem is azért kell jönni.

Honlap és részletes árlista: http://www.szechenyifurdo.hu/

Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

A második kerületiek által csak Lukácsként ismert fürdő nem éppen arról híres, hogy fiatalok áztatják magukat medencéiben, ami nagy valószínűség szerint csak azért van, mert még egyszer sem próbálták a fürdőt. Az öt medence (kinti és benti is van) közül kettő úszómedence (26 °C, illetve 22 °C) egy nagyon klassz élménymedence (32-33 °C), egy gyógymedence (24-40 °C) és egy súlyfürdőmedence (36 °C) kapott helyet. Az élménymedencében van sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany, ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, whirlpool, buzgárok és pezsgőágy is. Tényleg érdemes kipróbálni!

A vizek összetétele nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős, ezért tökéletes ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai és a sérülés utáni állapotok esetében is. A medencézésen kívül van még lehetőség szaunázni meg gőzkamrákban ücsörögni. Van még itt lehetőség különböző masszázsokra, gyógytornára, fizikoterápiás kezelésekre, sókamrázhat, de még iszappakolást is kérhet.

Jegyárak: 3000-4400

5/5 pont. Szuperek a gőzkamrák és a medencék is. Külön bónusz, hogy van napozóterasz, és a büfében tök olcsó és finom az étel.

Honlap és részletes árlista: Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda.

15-b

Ön szerint melyik a legjobb gyógyfürdő?

 • 300
  Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
 • 235
  Király Gyógyfürdő
 • 103
  Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda
 • 63
  Dandár Gyógyfürdő
 • 456
  Rudas Gyógyfürdő és Uszoda
 • 509
  Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
 • 362
  Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta