Dobogókő: szakrális zarándoklat + emlékezetes természetjárás 2in1

Tudjuk, egy jó kis séta a természetben csökkenti a stresszt, növeli a kreativitást és jobban is alszik majd utána. Magyarország szerencsére tele van olyan helyekkel, ahol kirándulhat egyet, ilyen például a Pilisben található Dobogókő is. Hogy miket érdemes ott megnéznie?

Báró Eötvös Lóránd Menedékház

A dobogőkői nagyparkolót alig elhagyva máris szembe találhatja magát az odalátogató a Báró Eötvös Lóránd Menedékházzal. A Magyar Turista Egyesület (MTE) által létrehozott ház két részre oszlik: a fából épített része jelenleg turistamúzeumként működik, a kőépület pedig szállóként fogadja a vendégeket. A múzeumban rengetek fénykép, térkép és dokumentum került kiállításra az MTE és Dobogókő történetéből.

Az épület környékén szinte egész évben lehet apró ajándéktárgyakat, ékszereket vásárolni, telente pedig helyben készült bográcsos ételeket kínálnak a felmelegedni vágyóknak.

Siketnémák Mária Kegyhelye

A felszentelt kegyhelyet a Siketnémák Turista Egyesület állította még 1926-ban, a Nagykilátó alatti sziklafalban. Odaérkezve számtalan mécses, vallási kép, illetve több összehajtogatott kis üzenet tárul az ember szeme elé. Magát a kegyhelyet többször is felújították, mivel a II. világháború alatt megsemmisült - de a későbbi években is szükség volt rekonstruálásra -, azonban ma már stabilan várja az odalátogatókat.

Nagykilátó

Egy dobogókői kirándulás során nem is kell sokat gyalogolni, hogy az ember szeme elé csodás panoráma táruljon, ahogy eléri a Nagykilátót, ugyanis innen kiváló kilátás nyílik a Dunakanyarra és a pilisi hegyekre.

Rám-szakadék

Amennyiben a kirándulást egy kis testmozgással szeretné megspékelni, akkor feltétlenül látogasson el a Rám-szakadékhoz, ahol talpnyi köveken, illetve fadarabokon kell egyensúlyoznia, miközben halad előre a hangulatos kis patak mentén. Persze rásegítésnek vannak stabil korlátok is, amikbe lehet kapaszkodni, de akkor sincs nagy gond, ha netán elcsúszik és beleesik a vízbe, mivel olyan sekély, hogy maximum a túracipője bánja.

Sícentrum

Dobogókőre nem csupán nyáron érdemes ellátogatni, hanem télen is, ugyanis 1923-tól két sípálya is várja ott a síelőket. Az első 860 méter hosszú, melynek felső, meredek szakasza kizárólag a gyakorlottaknak való, a második pálya 1260 méteres, és bárki számára elérhető. Fontos tudni, hogy ezek a lejtők szánkózásra nem alkalmasak, ezért számukra más terület van kijelölve!

Természetesen azokra is gondoltak, akik a nagy sportolásban elfáradtak, és melegedni vágynak: ők a sípályák tetején található Makovecz Imre tervezte Zsindelyes Vendégházban pihenhetnek meg, ahol cserépkályha mellett forró teát és ételeket fogyaszthatnak.

Spirituális kirándulóknak

Sokan úgy gondolják, Dobogókő több, mint egy szimpla kirándulóhely, és nem hiába létesült a környékén egy valódi shaolin falu is. Több elmélet szerint ugyanis itt található a Föld szívcsakrája, ezért is látogatja meg a helyet számtalan gyógyulni vágyó. Hogy ki mit gondol erről, azt döntse el maga, de a hely a csakrákban egyik legilletékesebb személy, a Dalami Láma szerint bár kivételes terület, ám egy magyarországi látogatása során úgy fogalmazott, nem hinné, hogy ilyen tulajdonsága lenne.

Dobogókő nem csak az ezoterikusok, de a táltosok szerint is kiemelkedő jelentőséggel bír, így ők is”megjelölték” itt a területüket, méghozzá egy nap és hold szimbólummal, valamint Buda és Attila alakjával ellátott zöld színű Táltos kapuval, rajta a következő felirattal:

„Hitünket, mitológiánkat megőrizzük, erdőben, forrásoknál ragyogó naptól fényes istentudásunkat megvalljuk, Nagyboldogasszonyunk tiszteletére fénykaput állítunk százszorszép hazánkban. Nimród nemzete, Atilla, Buda vérei, a táltos hagyaték őrzői.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra