ŐSZ 2013

Barangolja be a balatoni borvidékeket!

2013. szeptember 19., csütörtök 12:48 |

Ha Balaton, akkor sokaknak egyedül a nyár és a strandolás jut az eszükbe. Pedig a borrajongók jól tudják, ennél azért többet tartogat, hiszen speciális mikroklímája miatt híres borvidékeknek is vannak itt.

Badacsonyi borvidék

Az 1600 hektáros terület a Balaton északi partján fekszik, ahol a Badacsony sajátos klímájának hála többek között Kéknyelű, Rózsakő, Vulcanus, Szürkebarát, valamint Olaszrizling szőlőt termesztenek.  A belőlük készült borok testesek és jellegzetes ízűek, mely az itt lévő vulkanikus talajnak is köszönhető. A terület varázsát persze nem csak a szőlőültetvények csodálatos látványa adja, hanem a hangulatos fogadók és borászatok is, melyeknek köszönhetően a borturizmusa is egyre jobban szárnyra kap. Természetesen a pincelátogatásokon kívül rengeteg egyéb program is várja az odalátogatókat: közülük az egyik legnépszerűbb a minden év szeptemberében megrendezett szüreti fesztivál, amely idén szeptember 4-5-én vette kezdetét.

Balatonboglári borvidék

A Balatonboglári borvidék a magyar tenger déli részén fekszik a maga majdnem 10000 hektáros területével (bár ebből „csupán” kb. 8000 hektár, ami első osztályú termőterületnek minősül). Legnagyobb mennyiségben fehér szőlőt termesztenek itt, közülük a Királylányka, Chardonnay, és a Zöld veltelini a legjelentősebb, bár a Kékfrankos, valamint a Merlot is nagy mennyiségben megtalálható, mint a kékszőlők képviselői. A borvidék érdekessége, hogy a löszös talajviszonyoknak hála a borokon kívül pezsgőket is készítenek.

Természetesen ha már híres borvidék, akkor itt se maradhat el a szüreti fesztivál, bár itt Idén ez már lezajlott augusztus 16-20-án, borversennyel és borrendi avatással.

Balaton-felvidéki borvidék

A Balaton északi partján található, viszont két részre oszlik, mivel közepére behúzódik a Badacsonyi borvidék. A több mint 5000 hektáros terület egésze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képezi. Bár a többi borvidékhez képest kissé messzebb fekszik a Balatontól, ennek ellenére annak éghajlati hatásai ott is érződnek, bár nem olyan erőteljesen. Mind fehér, mind vörös szőlők telepítésére kiválóan alkalmas, így többek között megtalálható itt a Chardonnay, Zweigelt, Sárgamuskotály, valamint az Olaszrizling. A táj szépsége főként abban rejlik, hogy a helyiek szeretnék megőrizni a hely természetközeliségét és romantikus falusi hangulatát, így a bortúrák mellett kirándulásra is kiválóan alkalmas. Érintetlenül bebarangolhatja az odalátogató a fennmaradt vulkáni tanúhegyeket, a Lesence-vidéket, a Káli-medencét, melynek során azért persze biztosan belefut itt-ott hangulatos pinceházakba, ahol megkóstolhatja a vidék jellegzetes borait.

Balatonfüred-Csopaki  borvidék

A Balaton északkeleti részén lévő, 6530 hektáros borvidék 5800 hektáros első osztályú termőterülete több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az 1200-as években a vidék a Tihanyi Apátság tulajdonába került, így a földművelő, szőlőtermesztő papoknak, szerzeteseknek köszönhetően akkoriban virágkorát élte. A török hódoltság ideje alatt ugyan némileg hanyatlásnak indult, de később, a XVIII-XIX. században újjászületett. Ahogy a neve is mutatja, a borvidék két részre oszlik: a balatonfüredi rész nedűi testesebbek, míg a csopakiaké könnyebbek, visszafogottabbak. Mindkét területen főleg fehérszőlőket termesztenek (pl. Olaszrizling, Chardonnay), viszont – főleg Tihany környékén a vörösszőlők mennyisége is jelentős (pl. Merlot, Cabernet Franc).

Természetesen ez a terület is megünnepli a nyár végi szüretelést: Balatonfüreden már a hónap eleje óta tartanak a borhetek, ahol különböző koncertek mellett 25 pincészet várja az odalátogatókat.

Balaton-melléke borvidék

A kb. 6000 hektáros területnek csupán negyede van szőlővel telepítve, ezen belül is a fehér fajta az uralkodó, különösen az Oraszlizling, ami a termény közel 50 százalékát teszi ki. Időjárása csapadékos, földje főleg erdőtalaj, így a bortermesztéshez minden feltétel adott, nem véletlen, hogy már az Árpádházi királyoknak is fő beszállítói voltak az itteni borászok. Ízviláguk kellemes, nem túl testes, viszont aromás és magas savtartalmú

A táj szépségéhez nem csupán a szőlőültetvények, hanem a Zala-folyó, valamint a Keszthelyi- hegység vonulatai is hozzájárulnak, így kirándulóhelynek sem utolsó, de persze ha az ember már ott jár, akkor vétek lenne kihagyni a helyi pincészeteket, ahol megkóstolhatja a térségre jellemző Rizlingszilvári, Chardonnay, Zalagyöngye, na és az Olaszrizling borait.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta