Turkáló helyett bolhapiacoznak a németek

A németeknél nagy hagyománya van a hétvégi bolhapiacozásnak, ahol a feleslegessé vált holmikat – minden elképzelhetőt – egy megszokott, erre kijelölt helyen, vagy a lakókörnyezetükben szervezett alkalmi piacon adják-veszik.

Főként a kisebb közösségek, pl. utcák, iskolák által szervezett bolhapiacoknál nem a pénzszerzésen van a hangsúly, hanem azon, hogy az emberek összejönnek, beszélgetnek, közben esznek-isznak, csereberélnek, és az odatévedő idegen arcokkal ismerkednek. Mindeközben megszabadulnak attól, amire nincs szükségük, és még egy kicsit keresnek is vele. Tiszta sor.

Imádom a Flohmarktokat, jó pár ilyenre ellátogattam, kicsire és nagyra is, és bizton állíthatom, valóban találni apró csodákat, és a hangulat is remek. A berlini Mauerparknál lévő Flohmarkt nagyon népszerű turistalátványosság is, nagy területen fekszik, és valóban bármit találni, amit csak elképzel az ember. Meg amit sosem gondolt volna, az is szembejöhet. Egyedül talán az okoz nehézséget, ha konkrét dolgot keresünk, mert ilyenkor a milliónyi holmi között meg is kell találni valahogy.

De a kis- és nagyvárosok kisebb piacai is csodásak, még akkor is, ha nem ritka, hogy csak néhány árus van éppen. A kisvárosi kis piac zavarbaejtően kedves tud lenni, olyan, mintha egy rokoni társaság gyűlne össze, még akkor is, ha előtte sosem találkoztunk. Ráadásul az ilyen helyen szinte ingyen adják a portékájukat (alkudni kötelező), mert nem a haszonszerzés a fő cél, hanem az öröm, hogy ami nekik nem kell, az másnál jó szolgálatot tehet majd. És persze mindenkinek jól esik egy kis beszélgetés. Minden Flohmarkton, legyen az kicsi vagy óriási, mindig vannak friss, házi sütemények és persze Bratwurst, így egy kis bolhapiacozás még gasztronómiai élménynek is elmegy.

A kacatgyűjtés és ritkaság-vadászat mellett (ismerünk olyan sztorikat, hogy valaki milliós értékű festményt vagy műtárgyat vett ilyen helyen pár euróért) nagyon fontos szerepet tölt be a kisgyerekes családok életében, különösen azok, amelyek gyerekekre szakosodtak. Elég gyakori, hogy a német családok idejárnak a gyereknek a játékokat vagy ruhákat beszerezni, vagy éppen eladni.

Nagyon sok pénzt tudnak így megspórolni. Mivel a bolhapiacnak komoly hagyománya van, annyira általános, hogy a szülők ilyen piacokon, börzéken szerzik be és/vagy adják el a gyerekholmikat, hogy talán emiatt sem annyira elterjedt náluk a turkáló, mint ahogy nálunk. Az árak természetesen jóval a bolti ár alatt vannak, és ki lehet fogni még sosem használt dolgokat is.

Ezek a gyerekes bolhapiacok talán a már nálunk is itt-ott megjelenő bababörzékhez hasonlítanak, azzal a különbséggel, hogy a németeknél mindennaposak ezek a rendezvények, szinte mindenkinek van lehetősége a közelében találni ilyet, és a megjelent árusok és vásárlók száma is nagyobb.

Nem jellemző, hogy elromlott játékkal vagy hordhatatlan állapotú ruhákkal próbálkoznának az eladók, de hogy mit érdemes itt venni? Például szép állapotban lévő ruhákat, kisebb hibás (pl. hiányzó gomb) cuccokat, gyerekkönyveket, fajátékokat, legót, kerékpárt, rollert, kerékpáros gyerekülést, sporteszközöket, babaházat vagy nagyobb gyerekjátékokat. És ezekből találni is bőven.

Az időpontok főként szombatiak, miután országosan vasárnap minden üzlet zárva tart, így csak kevés helyen van piac és börze ezen a napon (bár a berlini éppen vasárnap van). Rajnavidék-Pfalz tartományban például utolsó ottjártamkor kimondottan tilos volt a vasárnapi bolhapiacozás.

Ha esetleg kint tartózkodásunk hétvégére esik, érdemes megkeresni a helyi bolhapiacot, aminek helyszínét, időpontját előzetesen az interneten megnézhetjük, de a helyi (ingyenes) lapokban is meg szokták hirdetni.

Ismertebb, nagyobb német bolhapiacok (itt általában új és használt termékeket is árulnak, turista látványosságok is egyben):

Berlin: Flohmarkt am Mauerpark (minden vasárnap 8-18-ig)

Frankfurt: Flohmarkt am Mainufer (minden szombaton 9-14-ig, kivéve ünnepnapokon)

Bonn: Rheinauenflohmarkt (szombatonként 8-18-ig)

Nürnberg: Trempelmarkt (szombaton 16-24-ig, szombaton 7-18-ig)

Münster: Flohmarkt auf der Promenade

Hannover: Altstadt-Flohmarkt am Hohen Ufer

Gyerek bolhapiacok, bababörzék országos adatbázisa (google maps térképpel):

http://www.kinderflohmaerkte.de

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek