Pénteki süti: Fekete-erdő torta

Az osztrák klasszikust, a Sacher-tortát nemrég már kipróbáltuk Carla Sacher receptje alapján, most pedig a német emeletes kalóriabomba, a Fekete-erdő torta került terítékre. Nem egy hétköznapi süti, szerda este nem feltétlenül állnék neki, hogy másnapra legyen mit csomagolni az iskolába/munkahelyre ebéd utáni nasi gyanánt, de ha nincs éppen nyitva a kedvenc cukrászdánk, és veszélyes elvonási tünetekkel szembesülnénk, akkor azért van kiút: el lehet készíteni otthon is ezt a tortát. Csak kell hozzá pár óra.

fekete erdo 04(1)
Doctor Pepper

Ha lenne egy Frau Scwarzwald, akkor az ő receptje alapján készítettük volna, de mivel ilyen sajnos nincs, más forrásokkal operáltunk. Pierre Hermé francia cukrász-zseni receptjéből indultunk ki, azt egészítettük ki, hogy aztán néhány órával később, nem kevés alapanyagot beleépítve elkészüljön a saját tortánk. Ízre príma, a külalakon még lehet csiszolgatni, de nem reménytelen a projekt.

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortaformához):

A tortalapokhoz:

75 g olvasztott vaj
150 g cukor
5 db tojásfehérje
9 db tojássárgája (a maradék 4 tojásfehérjéből készíthetünk egy ennél sokkal egyszerűbb, de szintén igen magas élvezeti értékkel bíró Pavlovát például.)
40 g cukrozatlan kakaópor
35 g liszt 
3 evőkanál keményítő

1.  Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk egy 20-22 cm átmérőjű tortatormát. Sütőpapírral béleljük ki/kivajazzuk, és kakaóporral szórjuk körbe.

2. A tojásfehérjéket géppel felverjük, mikor már lágy habbá vált, hozzáadjuk a cukor felét, és kemény habbá verjük.

3. A cukor másik felét a 9 tojás sárgájával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és kikeverjük.

4. A vajas, cukros, tojássárgás tál tartalmához óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot, majd a lisztet, a keményítőt és a kakaóport. A kész masszát a tortaformába öntjük, és 25-30 percig sütjük (tűpróba). Ha kész, félretesszük hűlni.

Még nem került rá a díszítés
Még nem került rá a díszítésDoctor Pepper

A meggyhez:

500 g friss meggy
1 dl vörösbor/portói
2 evőkanál frissen facsart narancslé
3-4 szem feketebors összetörve
1  darab fahéjrúd
2-3 cm citromhéj

A meggyet kimagozzuk, minden egyéb hozzávalóval egy lábasba tesszük, és közepes lángon főzni kezdjük. Felforraljuk, majd pár perc forralás után lehúzzuk a tűzről, és állni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, lecsepegtetjük a meggyet, a levét pedig félretesszük, arra is szükség lesz.

A tejszínes krémhez (a lapok közé és a torta tetejére, oldalára):

8 dl hideg habtejszín
zselatin/habfixáló
2-4 evőkanál porcukor

Ha már a torta összeállításánál tartunk, akkor a tejszínt habverővel felverjük, majd a vége felé hozzáadjuk a porcukrot és a habfixálót.

A tetejére/oldalára díszítésnek:

10 dkg étcsokoládé
14-16 szem meggy

Az étcsokoládét apróra vágjuk, a meggyet megmossuk, óvatosan kimagozzuk.

fekete erdo(1)
Doctor Pepper

Összeállítása

Ha a tortalapok és a meggyes keverék is teljesen kihűlt, összeállítjuk a tortát.

1. A megsült tortát három részre vágjuk.

2. Mindegyik lapot meglocsoljuk a meggy lecsepegtetése után félretett boros meggylével.

3. A felvert tejszínhabot habzsákból az alsó tortalapra nyomjuk, úgy, hogy két, koncentrikus kört rajzolunk rá. A két kör között hagyott hézagot kitöltjük a meggyel, majd ráhelyezzük a következő tortalapot, és ugyanígy járunk el.

4. Ha a legfelső tortalap is rákerült, a maradék tejszínes krémmel bevonjuk az oldalát és a tetejét is, aztán az apróra vágott étcsokireszelékkel és a meggyszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek