Ezeket igya, ha unja a kommersz német söröket!

Ha Németország, akkor nyilván mindenkinek eszébe jutnak a sörök is. Olyan italokat gyűjtöttünk össze, amik megfizethetőek, és itthon is lehet velük találkozni. Ebben Áhel László volt a segítségünkre, Magyarország egyik legnagyobb sörbarátja, aki a Sörmanufaktúra nevű sörboltban is dolgozik: csapol és összeállítja az árulistát. A Sörmanufaktúra pedig a sörgyártásban is érdekelt, hiszen a Legenda főzde tulajdonosi köréhez tartozik, ami hazánk ötödik legnagyobb főzdéjévé nőtte ki magát. Ha már nagyon unja a kommersz söröket, akkor keresse ezeket, több fajtát is ajánlunk!

Weihenstephaner Hefeweissbier

A főzdéről elég annyit tudni, hogy ez a világ legrégebbi folyamatosan működő sörfőzdéje, aminek gyökereit a hétszázas évekig vezetik vissza, de a modernnek nevezhető sörfőzést 1040 körül kezdték meg. "Úgyhogy elég komoly múltra tekinthetnek vissza." A világos szüretlen búzasörük a világ egyik legjobbja. A habja tömör, erős, vastag és fehér, jellemző a banános, gyümölcsös, gyümölcskenyeres illat. Az ízében a fűszeres-fahéjas jegyek dominálnak, a komló nem játszik igazán szerepet, szóval nem egy keserű fajta. Az alkoholtartalma ennek is öt százalék körül van, egy korsó vagy üveg kb. 5-600 forintba kerül.

Paulaner Salvator

A világ első duplabak söre Bajorországból. Ez azt jelenti, hogy a sörnek minimum tizennyolc százalékos a Balling foka, azaz tizennyolc százalékos a szárazanyag-tartalma (ez nem keverendő az alkoholszázalékkal). A sima baknak tizenhat százalékosnak kell lennie. Az alkoholfoka 7-től 9 százalékig terjedhet. "A böjtre készítették a szerzetesek, ezért is csináltak egy ilyen sűrű, erős, szinte harapható sört" – magyarázta Áhel a Díványnak. A duplabakok legtöbbjének színe a világosbarnából a sötétbarnába hajló, jellemző rájuk a sűrűség és a magas alkoholtartalom, kicsit édeskések. Érdekesség, hogy a -tor végződést hagyományból megőrizték, így az összes bajor duplabak erre végződik: Celebrator, Triumphator, Maximator.

Jever Pils

A Jever Pils nem tartozik a régi sörfőzdék közé, éppen 1848-ban alapította Diedrich König, az alsószászországi régió kevés sörfőzdéi közé tartozik. Ahogy Áhel László fogalmazott, az egyik legkarakteresebb német pilseni, gyógyfüves, komlós illata van, és az ízében is eléggé érezni a komlót. Természetesen világos színe van, a habja a fehér és a bézs között van, ahogy a pilseni sörökre jellemző. "Eléggé szénsavas sörről van szó." Az alkoholtartalma öt százalék körül van, az ára pedig 5-600 forint körül mozog. Ha német pilseni típusú sört szeretne inni, akkor ezt érdemes megkóstolnia, viszonylag gyakran és könnyen beszerezhető Magyarországon.

jever

Aecht Schenkerla Märzen

"Nagyon érdekesek a bambergi füstölt sörök, köztük is azért gondoltam erre, mert ez talán a legkarakteresebb az összes közül." A füstölt sörök egyébként abban különböznek más söröktől, tehát a füstöltségük abból adódik, hogy a malátát nem semleges hőforrás fölött szárítják, ami csak hőt ad le, hanem bükkfa füstje fölött. Azt mondják, olyanok ezek, mintha az ember folyékony bacont, vagy folyékony füstölt sonkát inna. Ez az eljárás volt jellemző az egész középkorban, régen minden sört hasonlóan csináltak, de az ipari forradalom után semleges hő fölött kezdték szárítani a malátát, a bambergiek viszont megtartották ezt a hagyományt.

Augustiner Edelstoff

Egy müncheni típusú világos sör, ami nagyjából azt jelenti, hogy nincs erősen komlózva, lágy, nagyon diszkrét malátás ízjegyei vannak. A sör eléggé szénsavas, jól habzik, ahogy Ahel László mondta, nyáron nagyon jó üdítő hatású. "Nagyon finom és iható sör." Az alkoholtartalma ennek is öt százalék körüli. Az Augustiner sörfőzdéről annyit érdemes még tudni, hogy ez München legöregebb, független főzdéje, még 1328-ban alapították. München környékén még mindig a legnépszerűbb sörök közé tartoznak a termékei. Gyártanak persze barna sört, és pilzeni típusúakat is, az Oktoberfestre pedig – több gyárhoz hasonlóan – ők is különleges sörrel mennek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra