Zanza!

Újabb klasszikus magyar fogás, a dalban is százezerszer megénekelt szilvás gombóc. Ősszel kötelező darab, és bár különleges alapanyagokat nem igényel, edény és idő, plusz némi kézügyesség kell hozzá mindenképpen.

szilvas gomboc
Fotó: Dívány

Szilvaszezonon kívül készíthető sárgabarackkal, vagy sűrűbb lekvárral is akár. Három fontos dolog: 1, „szétfővő” típusú burgonyát használjunk, 2, lehetőleg kisebb szemű szilvákat válasszunk- hacsak nem akarunk a képen is látható ökölnyi méretű szilvás gombócokat - és 3, ne higgyük, hogy csak a nagymamák képesek rá!

Hozzávalók:

A tésztához:

1-1,2 kg krumpli (meghámozva, meghőzve kb. 90 dkg)

30 dkg liszt (plusz esetleg 3-5 dkg, ha szükséges)

1 db tojás

2 csipet só

5 dkg porcukor

A töltelékhez:

20 db szilva

6 kávéskanál cukor

2 kávéskanál őrölt fahéj

 
A bundához:

2 evőkanál vaj

8-10 evőkanál zsemlemorzsa

1. A krumplit héjában feltesszük enyhén sós vízben főni. Kb. 20 perc elteltével, ha megpuhult, leöntjük róla a vizet és pár percig hűlni hagyjuk. Ha már nem éget, lehúzzuk a héját és krumplinyomóval, vagy villával összetörjük, majd félretesszük hűlni. Teljesen ki kell hűlnie, ez fontos!! (Érdemes kiteríteni egy nagyobb tepsire/tálcára, hogy gyorsabban hűljön.)

2. Elkészítjük a bundát: a vajat egy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és fakanállal kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és félrerakjuk.

3. A szilvákat megmossuk, kettéválasztjuk és magjukat eltávolítjuk, lehetőleg úgy, hogy a két fél szilva ép maradjon és össze tudjuk illeszteni mag nélkül is.

4. A cukrot és a fahéjat egy kis tálkában elkeverjük.

5. Ha teljesen kihűlt a krumpli, akkor, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot, a lisztet és összegyúrjuk. Ha túlságosan ragad, akkor adunk még hozzá lisztet - de óvatosan, nehogy kemény legyen a tésztánk. Ha már nem ragad, és rugalmas, nyújtható a tészta, akkor alaposan belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tészta kb ⅓ részét és 8-9 cm-es négyzeteket vágunk belőle. (Majd így járunk el a tészta többi részével is.)

6. A kifőzéshez szükséges bő, enyhén sós vizet közben feltesszük forrni.

7. A szilvák közepére, a mag helyére 1 mokkáskanálnyi fahéjas cukrot teszünk.

8. A tésztából vágott négyzetek közepére helyezzük a fahéjas cukorral töltött szilvákat, majd a tészta egymással szemben lévő  sarkait összefogjuk, ráhajtjuk a szilvára és lisztes tenyérrel összegömbölyítjük. Fontos, hogy a tészta ne szakadjon ki!! (ezért nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát.)

9. A felforrt vízbe belerakjuk a szilvákat - csak egy sort, és azt is úgy, hogy ne ragadjon az edény aljához. Addig főzzük, míg fel nem jönnek a gombócok a víz tetejére + még 2-3 percig. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a gombócokat és a zsemlemorzsában megrázogatva bebundázzuk őket.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Blogmustra