A jó szilvás gombóc titka

Újabb klasszikus magyar fogás, a dalban is százezerszer megénekelt szilvás gombóc. Ősszel kötelező darab, és bár különleges alapanyagokat nem igényel, edény és idő, plusz némi kézügyesség kell hozzá mindenképpen.

szilvas gomboc
Dívány

Szilvaszezonon kívül készíthető sárgabarackkal, vagy sűrűbb lekvárral is akár. Három fontos dolog: 1, „szétfővő” típusú burgonyát használjunk, 2, lehetőleg kisebb szemű szilvákat válasszunk- hacsak nem akarunk a képen is látható ökölnyi méretű szilvás gombócokat - és 3, ne higgyük, hogy csak a nagymamák képesek rá!

Hozzávalók:

A tésztához:

1-1,2 kg krumpli (meghámozva, meghőzve kb. 90 dkg)

30 dkg liszt (plusz esetleg 3-5 dkg, ha szükséges)

1 db tojás

2 csipet só

5 dkg porcukor

A töltelékhez:

20 db szilva

6 kávéskanál cukor

2 kávéskanál őrölt fahéj

 
A bundához:

2 evőkanál vaj

8-10 evőkanál zsemlemorzsa

1. A krumplit héjában feltesszük enyhén sós vízben főni. Kb. 20 perc elteltével, ha megpuhult, leöntjük róla a vizet és pár percig hűlni hagyjuk. Ha már nem éget, lehúzzuk a héját és krumplinyomóval, vagy villával összetörjük, majd félretesszük hűlni. Teljesen ki kell hűlnie, ez fontos!! (Érdemes kiteríteni egy nagyobb tepsire/tálcára, hogy gyorsabban hűljön.)

2. Elkészítjük a bundát: a vajat egy serpenyőben közepes lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát és fakanállal kevergetve aranyszínűre pirítjuk. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és félrerakjuk.

3. A szilvákat megmossuk, kettéválasztjuk és magjukat eltávolítjuk, lehetőleg úgy, hogy a két fél szilva ép maradjon és össze tudjuk illeszteni mag nélkül is.

4. A cukrot és a fahéjat egy kis tálkában elkeverjük.

5. Ha teljesen kihűlt a krumpli, akkor, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot, a lisztet és összegyúrjuk. Ha túlságosan ragad, akkor adunk még hozzá lisztet - de óvatosan, nehogy kemény legyen a tésztánk. Ha már nem ragad, és rugalmas, nyújtható a tészta, akkor alaposan belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tészta kb ⅓ részét és 8-9 cm-es négyzeteket vágunk belőle. (Majd így járunk el a tészta többi részével is.)

6. A kifőzéshez szükséges bő, enyhén sós vizet közben feltesszük forrni.

7. A szilvák közepére, a mag helyére 1 mokkáskanálnyi fahéjas cukrot teszünk.

8. A tésztából vágott négyzetek közepére helyezzük a fahéjas cukorral töltött szilvákat, majd a tészta egymással szemben lévő  sarkait összefogjuk, ráhajtjuk a szilvára és lisztes tenyérrel összegömbölyítjük. Fontos, hogy a tészta ne szakadjon ki!! (ezért nem szabad túl vékonyra nyújtani a tésztát.)

9. A felforrt vízbe belerakjuk a szilvákat - csak egy sort, és azt is úgy, hogy ne ragadjon az edény aljához. Addig főzzük, míg fel nem jönnek a gombócok a víz tetejére + még 2-3 percig. Ha kész, szűrőkanállal kivesszük a gombócokat és a zsemlemorzsában megrázogatva bebundázzuk őket.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra