MAGYARORSZÁG 2013

Bobajka, mákos guba, mákos gubó

2013. augusztus 23., péntek 08:58

Bobajka, mákos guba, mákos gubó - klasszikus, szuperegyszerű  magyar desszert. Sokan szigorúan csak karácsonykor eszik, de az igazi gubarajongók nem várják meg a decembert, évközben is bármikor szívesen készítik. Nálunk például évközben mák helyett dióval, nyáron bónusz vaníliafagyival készül.

guba 02
Fotó: Dívány

Az ősguba még kelt tésztával készült, de a modern gubák alapja már a szikkadt kifli és a klasszikus forrázós technika (a kifli karikákat leöntjük cukros-vaníliás forró tejjel, majd ha azt beszívta a kifli, megszórjuk porcukros mákkal és azonnal tálaljuk) mellett ma már sütőben is sütik. Mi most egy ilyen, sütőben sült verziót mutatunk be.

Hozzávalók:

5 db szikkadt kifli

3 dl tej

3 dl tejszín

5 dkg cukor

1 vaníliarúd kikapart magjai - vagy 1-2 evőkanál házi vaníliás cukor

15 dkg darált mák

5-10 dkg porcukor

1 db tojás sárgája

2-3 kanál vaj

guba 01
Fotó: Dívány

1. A tejet és a cukrot egy lábasba mérjük, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, majd ha kész, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt és hűlni hagyjuk.

2. A kiflit felszeleteljük, a mákot és a porcukrot összekeverjük.

3. Ha kicsit hűlt a cukros-tejes keverék, hozzáadjuk a tojás sárgáját és kézi habverővel jól elkeverjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

5. Egy nagyobb jénai edény aljára lefektetünk egy sor kiflit, megszórjuk a porcukros mákkal, meglocsoljuk a tejes keverékkel, majd jön egy következő sor kifli, rá ismét a porcukros mák, rá a tejes keverék és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

guba 04
Fotó: Dívány

Kerülhet bele a mák helyett akár dió, citrom/narancs reszelt héja, szárított áfonya, vagy más aszalt gyümölcs is, fűszerek közül a szegfűszeg és a fahéj a leggyakoribb partner. Ha szép, egy-két személyes adagokat készítenénk, akkor érdemes sütőpapírral kibélelt szuflé formában sütni a gubát (mint ahogy a képen látható diós guba is készült).

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta