LAKÁS

Ilyen alternatív eszközökkel csökkentheti a kiadásokat

mark_twain 2013. november 11., hétfő 12:24

Ha már foglalkozott a nyílászárókkal, túl van a fűtéskorszerűsítésen, akkor nyugodtan szétnézhet, hogy milyen alternatív módszereket vethet be, hogy csökkentse a kiadásait, és nem mellesleg környezetbarátabbá teheti az otthonát. Áttekintettük, hogy milyen népszerűbb lehetőségek vannak, szó lesz a napkollektorról, a napelemről, a szürkevízről és a geotermikus energiáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tervezzen használható konyhát

Koncz Andrea 2013. november 10., vasárnap 09:00

Még a legszebb konyhát is könnyű megutálni, ha nem jól használható. És, a lakberendezők tapasztalata szerint még a legmenőbb konyhaszalonok is hajlamosak feláldozni a használhatóságot a dizájn oltárán.

shutterstock 68018911

Ahhoz, hogy mitől lesz egy szép konyha olyan, amiben jó főzni is, a varázslatos "technológiai sorrendet" kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, úgy rendezzük el a berendezéseket, pultszakaszokat, hogy a lehető legkevesebbet kelljen feleslegesen szaladgálni, és a lehető legjobban kézre essen minden.

Távolról sincs vége, olvasson még »

25-30 százalékot nyerhet a fűtéskorszerűsítésen

mark_twain 2013. november 9., szombat 10:35

Nem érdemes belefogni a lakásfelújításba fűtéskorszerűsítés nélkül, a legtöbb felújításnak is éppen ez a lényege - ha korábban nem történt volna meg. A Díványnak Rákó Roland, a Kéki Hőtechnika egyik munkatársa és Rözge Zsolt mérnök beszélt arról, hogyan is kell nagyjából elképzelni egy hasonló műveletet, és hogy milyen megtakarítást lehet mindezzel a hercehurcával elérni. Fűtéskorszerűsítő kisokos azoknak, akik el sem tudják képzelni, hogy mivel jár a dolog, vagy hogy miről beszélnek lakógyűlésen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

PVC, linóleum, fa vagy laminált: ön milyen padlót választana?

Toma 2013. november 8., péntek 18:00

Amikor az ember padlóburkolatot szeretne cserélni, először még hiheti, hogy ezt könnyű lesz eldönteni. Aztán, ha jobban belemélyed a különböző fajtákba, rájön, hogy nem is olyan egyszerű választani közülük. Ha nincs négyzetméterenként 20-30 ezre bőr padlóburkolatra, segítünk, miből válogathat még, illetve hogy mindegyikük milyen előnyökkel és hátrányokkal jár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyetlen barkácsáruház érti, mire való az internet

Edicsek 2013. november 8., péntek 09:48

Azt már felmértük, hogy melyik nagy barkácsáruházban milyen árakkal és választékkal találkozhat. Akkor is megemlítettük, hogy nemcsak időigényes, de benzinköltség szempontjából sem mindegy, hogy melyikbe hányszor megy el, míg be tudja lőni, hova kell visszatérnie, mert mégiscsak az első volt az igazi. Úgyhogy most azt jártuk körbe, hogy megoldható-e, hogy otthonról, a fotelből kezdje meg az egész lakásfelújítást azzal, hogy virtuálisan szétnéz a boltok kínálatában, vagy legalább megnézi, hogy az, amiért menne, készleten van-e egyáltalán az önhöz legközelebb eső áruházban... ami hol is van pontosan? Az eredmény lehangoló: hiába a hatalmas alapterületek, hiába a helyszínen tapasztalt bőséges választék, egyedül egyetlen weboldal használható valódi tájékozódásra tippek olvasgatásán, vagy az áruházak pontos címének megtalálásán túl.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hullámzó csempék, bőrpadló és falikert

Toma 2013. november 7., csütörtök 17:08

Amikor az ember építkezés, vagy lakásfelújítás előtt áll, sok időt tölt el azzal, hogy milyen megoldásokkal tudja minél inkább személyesebbé, egyedibbé tenni otthonát. Ma még sokan ódzkodnak az extrém burkolatoktól, pedig, ha valaki nem esik túlzásokba, akkor igazán mutatóssá teheti a helyiségeket. Lássuk, milyen extra megoldásokat alkalmazhat a padlón, illetve a falakon!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért jó, ha segít egy lakberendező

ddme 2013. november 7., csütörtök 10:46

Amikor lakásfelújításra kerül a sor, sokan csak állnak tehetetlenül a lakás közepén és fogják a fejüket, miközben az alábbiakat mantrázzák: 

  • Hogyan fogjak neki?
  • Mennyibe fog ez kerülni?
  • Képes vagyok megcsinálni egyedül?
  • Mégis, milyen színű legyen a fal?
  • Hol találok jó szakembereket?
  • Belevágjak egyáltalán?
shutterstock 70243000 (1)

És aztán az utolsó kérdésre adott igenlő válasz után jön az, hogy „Na jó, ezzel inkább még várok egy évet… vagy inkább kettőt.”, aztán az egészből nem lesz semmi. Pedig nem kellene, hogy így legyen. Ha az ember talál jó, megbízható szakembert, könnyedén átvészelheti az ilyen és effajta problémákat. Hogy hogyan? Most elmondjuk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spóroljon akár 50 százalékot a fűtésen

zezse 2013. november 6., szerda 14:59

Ma már nem csak a hagyományos fűtési rendszerekben érdemes gondolkodni, bár a legtöbbünk számára még mindig a radiátor jelenti a meleget. A lakások egy részében pedig nem elvetendő ötlet a padló- vagy éppen a falfűtés, az egyre többek által kedvelt és keresett kandallóról vagy cserépkályháról nem is beszélve.

Megmutatjuk, melyiket mikor érdemes választani, és milyen költségekkel jár a megvalósításuk.

Padlófűtés

Ennek a cikknek a szerzője egy olyan házba költözött, ahol volt padlófűtés. Ennek egészen addig örült, míg ki nem derült, hogy a rosszul lefektetett csövekből nem sikerült rendesen leengedni a vizet, így a rendszer szétfagyott. És mivel felette padlólap van, ezért az esélytelenek nyugalmával üzemeltette be a radiátorokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudjuk, melyik barkácsáruházból fog lakást felújítani

ddme 2013. november 6., szerda 08:50

Körbenéztünk az ismert barkácsáruházakban, hogy a legolcsóbban mennyiért lehet beszerezni egy lakásfelújításhoz nélkülözhetetlen alapdolgokat. Így került a listába a laminált parketta, a járólap, a csempe, a falfesték, a szaniterek, és a közelgő hideg idő miatt utánajártunk annak is, hogy ajtó- és ablaktömítő szalagot hol érdemes vásárolni. Az óbudai Praktikerben kezdtük a túrát, majd jött a szintén Óbudán lévő Baumax, kicsivel arrébb, Budakalászon, a volt Bricostore helyén lévő Obi, és végül Dunakeszin kötöttünk ki a Bauhausban. 

Lakásfelújítás alkalmával mindenki szeretne jó áron, jó minőségű cuccokat beszerezni. Ez természetesen borzasztó időigényes: körbe kell járni az összes barkácsáruházat, ami üzemanyag szempontjából sem valami költségkímélő eljárás. Természetesen a beszerzés még nem fejeződik be azzal, hogy valaki megveszi járólapot vagy laminált parkettát, ezek lerakásához még temérdek dolog kell, de mi most kifejezetten a költségvetés „nagy” tételeire mentünk rá, a ragasztó, csavar, ék stb. kiegészítő apróságok ezért maradtak ki a mustrából (ez utóbbiakat egyébként nagyon hasonló áron kínálják az áruházak). Tehát nézzük, miből fogunk dolgozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tudja biztonságban lakását

Edicsek 2013. november 5., kedd 16:30

Egy dolog biztos: kevés rosszabb dolog van, mint arra hazaérni, hogy a lakásunk nem abban az állapotban van, mint ahogy reggel otthagytuk. Nem kell hozzá hosszú napokra elmenni, hogy valamilyen hiba kerüljön a gépezetbe, és sajnos biztosra sem lehet menni, mégis megpróbálunk segíteni milyen megoldásokat és apró tippeket betartva tudja csökkenteni a lakását fenyegető kockázati tényezőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ablakcsere: ezeket az érveket-ellenérveket gondolja végig!

Gyulai Bence 2013. november 5., kedd 12:18

Nagy sláger a lakásfelújítások témájában jelenleg a nyílászárócsere – ennek a cikknek a szerzője az utóbbi két évben három különböző lakással csinálta végig a procedúrát, ezért viszonylag jól tudja, mivel jár az, ha az ember úgy dönt, a régi, fából készült ablak-ajtó helyett modern műanyagot szeretne. Ha ön is valami hasonlón gondolkodik, olvassa végig az alábbi pontokat, mert érveket és ellenérveket is összeszedtünk.

shutterstock 117008611

Nem meggyőzni szeretnénk önt, csak egy listát adunk a legfontosabb dolgokról, amiket egy ablakcsere vagy -felújítás előtt érdemes végiggondolni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy ne hajtépés legyen a lakásfelújítás

etelka 2013. november 4., hétfő 10:04

Egy nagyobb felújítás tervezése során mindig eljön egy pont, ahol az lesz a kérdés: generálkivitelezőt választunk, vagy mi magunk koordináljuk a dolgokat, és ezzel spórolunk egy halom pénzt?

A kérdés csak az, hogy tényleg spórol-e az ember: megéri-e az egész azt a plusz idegeskedést, stresszt és időhalmazt, és a plusz ősz hajszálakat.

Ezzel szemben a generálkivitelező az az ember, akinek odaadjuk a lakáskulcsot, majd távozunk, és ő végig koordinálja a munkálatokat, szervezi a munkásokat, és ha fennforgás van, intézkedik. Mindezt persze jó esetben. Rossz esetben pedig ő lesz az, aki károk, balesetek esetén jótáll, és a garanciális hibákat is rendberakja.

Feltéve, hogy számlával dolgozott. Tudjuk, hogy sok az ÁFA, és szívás plusz majdnem harminc százalékot kifizetni a munkáért, de ha egy kivitelező számla nélkül dolgozik, és szerződést sem köt, akkor bármilyen károkozás vagy baleset esetén a bajok száma meghatványozódik. A garanciális javításokról és az esetleges pórmunkáktól nem is beszélve. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés