KARÁCSONY

Szubjektív plázateszt, szoptatós szemmel

2013. december 11., szerda 17:37

Bevallom őszintén, én szeretek vásárolni, de ez nem minden: a karácsonyi vásárlást is szeretem. Igen, azt, amikor az ember a plázában egyik boltból a másikba szédül, próbálja összehangolni szerettei igényeit a pénztárcája nyújtotta kerettel, tömeg van és karácsonyi zene szól. Tudom, őrültség.

Az előző években szabadon hódolhattam ennek a szép szórakozásnak, idén viszont van egy féléves, szoptatott babám, nem szeretek nyilvános helyen szoptatni, és nem, nem tudok bárhol diszkréten szoptatni a hordozókendő takarásában, ehhez ügyetlen vagyok. Így most valószínűleg le kell mondanom a bevásárlókörutakról. Vagy nem?

shutterstock 12324724
Fotó: Shutterstock

Sok bevásárlóközpontban vannak már baba-mama szobák, bár elég változatos, hogy az egyes helyek pontosan mit értenek ez alatt.

Mammut

A bevásárlóközpontban található térképen két darab Pelenkázó szerepel, az Információnál tájékoztatnak róla, hogy ezekben lehet szoptatni is, a Mammut 1-ben találhatóak, a mosdóknál. Odaérkeztünkor a pelenkázó ajtaja zárva van, és nem is lehet csak úgy kinyitni: csengetni kell, a biztonsági őr megnézi az ajtó fölé szerelt kamerán keresztül, hogy valóban mama és baba szeretné-e igénybevenni a helyiséget, és csak ebben az esetben nyitja ki a távvezérlésű ajtót. Szerintem ez szuper ötlet. Maga a hely eléggé puritán, a pici, ablaktalan helyiségben pelenkázó és vízcsap mellett egy szék található. Nem kifejezetten kényelmes így a szoptatás, deszükség esetén ki lehet bírni. A helyiség tiszta, ránk nyitni senki nem fog.

Millenáris

A Millenáris Park nem bevásárlóközpont, viszont itt rendezik a WAMP-ot, ahol nézelődni és ajándékokat vásárolni is szeretünk. A vásár ideje alatt látogattunk ide. A recepciós pultnál ülő kislányoktól érdeklődöm baba-mama szoba iránt, akik a földszinti mosdókhoz küldenek. Itt egy pici pelenkázóhelyiséget találok, három pelenkázóállvánnyal és vízcsappal. Szék vagy fotel nincs a helyiségben.

Teszek egy tétova kört az épületben, hátha találok valami csendes sarkot, de mindenütt nagy a tömeg és a baba már nagyon éhes, így jobb híján behozok a pelenkázóhelyiségbe egy elég kényelmetlen, karfa nélküli fa széket az előtérből. Ez épphogy elfér a pici helyen, más nem is férne be rajtunk kívül, szerencsére amíg ott időzünk, nem dörömbölnek más anyukák, csak a takarítónő jön be pár ittfelejtett tisztítószeres flakonért. Elég nyomasztó a szűk, ablaktalan kamrában szoptatni, örülök, amikor végre kijöhetek.

A kép illusztráció
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock

Furcsállom, hogy egy olyan épületben, ahol rendszeresen vannak babás programok, például Ringató, nincs rendes szoptatós szoba, el is bizonytalanodom, hátha csak tovább kellett volna keresgélni, bár a honlap sem tesz róla említést.

Westend

Az összes általam valaha plázában látott szoptatós szoba közül a Westend magasan vezet. A második emeleten található a baba-mama szoba, ami valójában egy kis előteret, két szoptató-pelenkázó helyiséget és egy mosdót takar. A kis előtérben egy nagyon kedves Néni fogad, ő takarítgatja a helyet egész nap. Felajánlja, hogy amíg a mosdót használom, vigyáz a babára, ettől eleinte idegenkedek, nem szeretem ismeretlenek kezébe adni, de amikor már harmadszor járunk a helyen, végül egy gyors pisilés erejéig odaadom babát Néninek, remekül elvannak.

A szoptatós szobák nagyon tiszták, felszerelésük pelenkázó, mosdókagyló, szemetes, nagyon kényelmes szoptatós hintaszék hintázó lábtámasszal, valamint légkondi. A szobák nagy ablaka a tetőteraszra néz, belátni nem lehet, reluxa van rajtuk. Előfordult, hogy egyedül voltunk, és az is, hogy valamennyit várni kellett a szobára. A kis előtérben két műanyag lovacska (vagy kismotor? nem emlékszem pontosan) is található, egyik alkalommal ezeken épp két kisfiú rodeózott, amíg anyukájuk egy még kisebbet pelenkázott. A baba-mama szoba csak 11-kor nyit, ennél korábbra ne tervezzük az ottani etetést.

Eurocenter

Az Eurocenter honlapja nem tesz említést baba-mama szobáról, és ott sem találok erre utaló táblát vagy feliratot, a földszinti mosdók mellett viszont van egy pelenkázó figurát ábrázoló ajtó, így találomra benyitok rajta. Viszonylag tágas, ablaktalan, csempézett helyiség, mosdókagyló, szemetes, pelenkázó és egy plüss, karfás, kisméretű karosszék található benne. Késő délután már elég koszos, lábnyomos a járólap, a fotel kárpitján is többféle színű, réginek tűnő folt van. Az ajtót nem lehet belülről bezárni, és jelezni sem, hogy foglalt a helyiség, így könnyen ránk nyithatnak, arra pedig senki nem figyel, hogy csak kismamák használják a szobát. Pelenkázásra alkalmas, bár örülök, hogy van nálam kézfertőtlenítő; szoptatásra csak szükség esetén használnám.

Kika

A Kika Lehel utcai áruháza eléggé gyerekbarát, bár a honlapon nincs szó szoptatós helyiségről, optimistán elindulok, majdcsak lesz valami. A baba-mama szobát a baba- és gyermekbútor osztályon találom meg, függönnyel leválasztott, kényelmes kis helyiség, pelenkázóasztal és egy kényelmes fotel van benne – sajnos mezei fotel, nem a Kika méregdrága szoptatósfotele, pedig szívesen kipróbáltam volna. Zavartalanul elidőzünk itt a babával, a bababútor-osztályon eleve nincsenek sokan és azok is főleg terhes nők vagy kisgyerekes családok. A helyiség hátránya, hogy nincsen benne mosdókagyló, így ha kezet szeretnénk mosni (márpedig pelenkázás után általában szeretnék), el kell zarándokolni a mosdókig. Az áruházban egyébként pici, beltéri sport babakocsit is lehet kölcsönözni a bejáratnál, ha nem hoztunk sajátot, és nem akarjuk cipelni a gyereket.

Corvin Pláza

A Corvin Pláza honlapján hirdeti a baba-mama szobáját, így bátran útnak indulunk. Mivel a plázában kirakott térképek csak pelenkázókat jelölnek, szintenként egyet (összesen négy darabot), megkérdezem az információs pultnál ülő kislányt, hogy ezek közül melyikben lehet szoptatni is. Nyilvánvalóan sose hallotta még ezt a kérdést, és valószínűleg nem pontosan tudja, milyen feltételei vannak a szoptatásnak, így bár segítene, de elsőre kissé tanácstalan. Azért elmondja, hogy mind a négy helyiség teljesen egyforma, mindegyikben van fotel, és merre találjuk a legközelebbit.

shutterstock 127127183
Fotó: Shutterstock

Ezt célba is veszem, és valóban alkalmas szoptatásra: tágas, csempézett helyiség kisméretű plüss, karfás székkel, pelenkázóasztallal, mosdókagylóval, kézszárítóval, szemetessel és tápszer- vagy babaeledel melegítésére alkalmas mikrohullámú sütővel felszerelve. Ottjártamkor rend van és tisztaság, és mivel egyszer rám is nyit a takarítónő (be lehetne zárni az ajtót, csak elfelejtem), gondolom, napközben is rendszeresen takarítják.

Melyik bevásárlóközpontot ajánlják még a hasonló cipőben járóknak? És melyiket érdemes inkább egy-két évre elfelejteni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.12 09:16:23shitgun

  Biztos én vagyok a prosztó, meg gyerekem sincs, de a zsúfolt karácsonyi plázában való soppingolást nem lehet esetleg gyerek nélkül megoldani? Nincs egy fél délután, amikor másnál lehet? Értem én, hogy joga van gyerekkel menni a brutál tömegbe, de feltétlen szükséges ezt tenni? A bébi is élvezi, hogy 100 decibeles hangzavarban, lökdösődésben, taknyos, köhögő, krákogó emberek között kell buliznia? (Az meg már az én gyökérségem, hogy rohamot kapot az üvöltő babáktól az egyébként sem komfortos tömegben.)

 • 2013.12.12 09:17:35_Ske_

  Mi is a Westendben jártunk hétvégén, és meg tudom erősíteni, hogy a baba-mama szoba teljesen rendben van, a néni tényleg kedves, a szoba kulturált, mindennel fel van szerelve, ami egyben Brendon reklám is, de ezt elnéztük nekik. :)

 • 2013.12.12 09:21:12_Ske_

  Kedves shitgun, a mi babánk 3,5 hónapos és erősen anyacsüngő, nem, nem lehet másra bízni, mert csak anyatejen él, és semmi máson. Nem vagy ettől prosztó, de hidd el, ha egyszer lesz gyereked, rájössz, hogy nem tudod másképp megoldani, mert az baba bizony hozzá van nőve az anyához, amíg szopizik. Ha nem anyatejes, az más kérdés, hiszen nyilván ez esetben apuka is meg tudja etetni, amíg anyuka vásárol. De egy anyatejes baba, aki nem hajlandó - teljesen jogosan - mást megenni, mint az anyatejet, bizony nem hagyható másra.

 • 2013.12.12 09:40:36mone1234

  Shit gun
  az hogy most a karacsonyi vasarlas a körites az ne foglalkoztasson.Nem ir´hattak körites nelkül egy szimpla felsorolast. Ha lehetne,akkor valoszinüleg en is dolgozhatnék az indexnel :)
  végre egy hasznalhato cikk (ugyan nincs gyerekem).
  lehet hogy az esetek 80%ban meg tudod oldani hogy masra bizod a gyereket,de pl ezutan a cikk utan, ha epp nehezen megoldhato ,batran el mernék menni egy mini emberrel a westendbe.

  Lehet hogy szerencsem van es nem is lesz szüksegem a baba-mama szobara,viszont a tudat hogy van ilyen, megnyugtat .Nem esek panikba ha nem sikerült 2 ora alatt elintezni a sürgös(!) dolgom.

 • 2013.12.12 10:45:12Shinecic

  Friss élmény, MOM bevásárlóközpont - 1. emeleti hátsó "pelenkázó+szoptató": eredetileg mozgáskorlátozott WC, ami valószínűleg azért kapott új funkciót, mert a mosdó és a WC elhelyezése az egyébként ehhez a funkcióhoz amúgy is szűkös helységben ránézésre is lehetetlenné teszi a kerekesszékes használatot. A WC és a mosdó maradt, a kettő közötti résbe éppen hogy befért a legkisebb pelenkázó. Még elraktak egy fehérre festett fa karosszéket (azt a klasszikus kerek karfásat). A pelenkázó gyakorlatilag megközelíthetetlen, a székbe úgy félig le lehet ülni, mert a karfa egyik fele a pelenkázó, a másik vége a mosdó alá lóg be. Valsz. ez az egyetlen ilyen célú helység, mert a bent töltött pár perc végére egy ideges anyuka dörömbölt, hogy már megint zárva van a helység...

 • 2013.12.12 11:35:12ruievi

  Természetesen az IKEAban is van szoptatós-pelenkázós szoba fotellal, az étterem mellett. Sajnos ablaktalan, de zárható, és van benne pár játék nagyobbaknak. Az étteremben árulnak bébiételt a nagyobb babáknak, és van mikró is melegítéshez. Az Allée-ban van pelenkázó, de nincs fotel.
  Teljesen jogos, hogy a plázákban található tömeg, erős fények és zaj nem ideális egy csecsemőnek, de ha napközben 2-3 óránként szoptatni kell, és nincs annyi tejed, hogy fejjél tartalékot amivel apuka/nagymama/bébiszitter megeteti, akkor vagy viszed magaddal a babát, vagy lemondasz a vásárlásról. És ez nem csak a karácsonyra igaz, hanem bármelyik nagybevásárlásra.

 • 2013.12.12 12:57:21kobeni

  Koki terminal, szinte minden noi mosdobol nyilik egy igen tagas, tiszta pelenkazo es szoptatos helyiseg

 • 2013.12.12 13:28:18Shinecic

  Őszintén szólva gyakorló, majdnem egy huzamban 4 éve (több gyereket) szoptató anyaként nem egészen értem ezt az ablak-mizériát. Legfeljebb negyed órát tölt ott az anya és a gyerek. Hová nézzen az az ablak? A plázák elrendezését nézve legfeljebb egy lichthof vagy a tűzfal jöhetne szóba. Mit akar közben csinálni, a tájat vagy a sétáló embereket nézegetni? Azok meg a szoptatást... Vagy legyen egyirányú tükörablak, hogy csak belülről lehessen leskelődni? Írjunk petíciót, hogy ezentúl minden szoptató-pelenkázó helységnek kötelezően a külső falnál kell lenni, esztétikus kilátást nyújtó ablakkal?
  Engem jobban zavar, ha a hangszóró a közvetlenül fejem felett üvölt valami tuc-tuc zenét a pelenkázóban is, pl. anno a most annyira dicsért WestEndben.

 • 2013.12.12 18:19:10kisvirag78

  Nem a szoptatás a fő gond a plázázással. A babának maga a közeg nem jó, nem egészséges sem az influenza, sem az idegrendszert érő ingerek miatt.
  De úgy látszik, túl sok volt a kirohanás, kellett egy cikk a "diszkréten szoptatok"-ról is. A lényeg, hogy plázában időzzön az anyuka, anélkül nem teljesértékű nő.

 • 2013.12.13 16:32:39Shopping

  Mutter!!!
  Minek csináltál gyereket, ha nem bírsz leszokni a szükségtelen, hülye shopping mániádról?????
  F@szér, kell szerencsétlen kölöknek VÉGIGSZENVEDNIE a kóválygásaidat a plázákban????
  Önző Győr p.csa lehetsz...

 • 2013.12.15 13:24:08Mr. Mojo

  Szerintem meg menj az anyádba. Apaként mondom, hogy mindenhogyan meg lehet oldani a szoptatás nevű műveletet. És nem nyilvánosan. Ha beteg vagy, akkor vállald fel, büdös köcsög.

 • 2013.12.15 22:45:56retinax

  Az Árkádban is van külön helyiség szoptatás-pelenkázásra. Ha jól emlékszem, két fotel is van bent, vagyis a "nem nyitnak rám" vonal itt nem játszik. Rád nyitnak, sőt, be is jönnek szoptatni-pelenkázni.
  Mondjuk én nem nagyon értem, hogy a szerző szerint miért "kislány" van mindenhol az információs pultban, nem hiszem, hogy bevezették volna a gyerekmunkát. A fiatal nő/lány jobban nézett volna ki.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta