Öt plusz egy lakásdísz, ami még önnek is sikerülni fog

Ön is járt már úgy, hogy nagy magabiztossággal belevágott egy-egy ünnepi kiegészítő, dísz, ajándék elkészítésébe, majd néhány órával később, totál idegroncsként vágta a sarokba az egészet, átkozva még a napot is, amikor eszébe jutott, hogy tízezreket adjon ki a hobbiboltban? Nem ismerős? Hát nekünk igen. Úgyhogy összeszedtünk öt egyszerűen elkészíthető díszt. Higgye el, ezek tényleg azok, még nekünk is mennének, úgyhogy lehet akár a gyerekkel együtt is jó karácsonyváró program elkészíteni őket.

1. Karácsonyi gyertya

Mindössze egyetlen gyertyára, bármilyen színű csillámra, ragasztó sprayre, újságpapírra és papír ragasztószalagra (de a cellux is megteszi) lesz szüksége a karácsonyi hangulatú gyertya elkészítéséhez. Belevághat akkor is, ha sem türelme, sem kézügyessége nincsen – így sem tart majd tovább néhány percnél, míg kész lesz vele.

2. Hópelyhes párna

Az előbbihez hasonlóan a hópelyhes párnához sem kell túl sok minden. Vegyen egy piros (vagy tetszőleges színű) díszpárnát, egy fehér textil sprayt (kb. 1500 forint), illetve vágjon ki papírból egy hópelyhet. Ha nem bízik a saját kézügyességében eléggé, használhat vonalzót, igazán kishitűeknek meg még netről letölthető sablon is létezik. Tegye rá a párnára a sablont, és fújja le textilsprayvel. Kész is, és tényleg nagyon kell igyekezni, hogy elrontsa.

3. Hógömb

A lakás dekorálása mellett ajándékba is készíthet hógömböt, amihez még mindig nem lesz szüksége kivételes kézügyességre, viszont több apróságra igen. Be kell szereznie hozzá egy befőttes üveget (jó, ha szép formájú), szilikonos ragasztót, levegőn száradó gyurmát, akrilfestéket, figurákat, csllámport, szalagokat vagy csipkét, glicerint és desztillált vizet. Rakhat még bele tetszés szerint műanyagreszeléket vagy műhavat is. Az elkészítésről ide kattintva, és a galériában olvashat bővebben!

4. Ajtódísz ruhaanyagból, varrás nélkül

Nemcsak belülről, hanem kívülről is dekorálhatja a lakását, ennek a legegyszerűbb módja pedig az ajtódísz (meg a mindenféle a égősorok, de legyen jó barátja a stílusosságban a mértékletesség). Az alábbit a The Homemakery oldalán találtunk, és egyből bekerült a kedvenceink közé, mert varrni sem kell hozzá, és a ragasztópisztolyhoz sem kell hozzányúlnia. Színes anyagdarabokra lesz hozzá szüksége (ha gyűröttek, vasalóra is), valamint gombostűkre, hungarocell-karikára (párszáz forint/darab áron kapható hobbiboltokban) és a felakasztásához egy szalagra. Az anyagdarabokból vágjon csíkokat, majd tekerje rá a karikára, és végül a másik oldalán rögzítse gombostűvel. Hogy is néz ez ki? Itt elolvashatja!

5. Karácsonyfa muffinpapírból

Martha Stewart, Stahl Judit amerikai megfelelője is nagy számban készít egyszerűen összerakható karácsonyi lakásdíszeket, az ő oldalán akadtunk rá erre a gyors és pénztárcabarát megoldásra is. Ő ugyan kávéfilterrel dolgozik, de az ilyen, nagyméretű muffinpapírhoz hasonlóakat itthon nem (vagy csak aranyárban) lehet kapni. Ez azonban ne tartsa vissza, készíthet helyes, kisebb fenyőket muffinpapírból, ha pedig nagyobbra vágyik, egy-egy szintet összelegózhat két vagy több papírból is. Az elkészítéséhez ragasztópisztolyra, muffinpapírra, kartonpapírra, ollóra és körzőre (vagy ceruzára és fonalra) lesz szüksége. Körző híján kösse rá a ceruzára a fonalat, annak másik végét meg rögzítse az asztal lábához, és rajzoljon egy ívet a papírra. Ezután vágja ki a megrajzolt vonal mentén, formázzon belőle kúpot, és ragassza meg. Vágja le a muffinpapírok fodros szoknáját, húzzon rá egy csíknyi ragasztót, és helyezze fel a kúp aljára. Lentről felfelé haladjon, míg végül teljesen befedi a kúpot. Nézze meg alább Stewartot, hogyan kell ezt csinálni!

Tipp: muffinpapírból már színeseket és mintásakat is lehet kapni, úgyhogy variálhatja a karácsonyfa szintjein a sima fehérrel, vagy ragaszthat különféle, egymással (és a lakása berendezésével) harmonizálókból színes karácsonyfákat is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek