KARÁCSONY

Könyvajánló: röhögjön, egyen, izguljon vagy olvasson Kálmán Olgáról!

2013. november 27., szerda 16:57

Azoknak ajánlunk most könyveket, akik szeretik időben beszerezni az ajándékokat karácsonyra. Ez utóbbi azért is bölcs döntés, mert ha ezt november 29-én teszik, jókora kedvezmény is ütheti a markukat a Black Friday, azaz a fekete péntek miatt. Az ünnepek miatt a november végi könyvajánlónkban igyekeztünk mindenféle témában válogatni, hogy ajándékozni is legyen mit, meg olvasni is.

Így fordulhatott elő, hogy elsőként inkább nevetni támadt kedvünk, és a sírást, a kiábrándító valósággal együtt hagyjuk a végére, és kezdünk Jonas Jonasson Az analfabéta, aki tudott számolni című könyvével. Jonasson azért is ajánljuk, mert a svéd írót egyfajta Rejtő-inkarnációnak tartják, akinek előző, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című írása is nagy sikert akarott. A sztori szerint a svédeknek atombombájuk van, amiről csak Holger tud, aki nem is létezik, csak az ikertestvére, aki szintén Holger. Kapisgálják? Akkor olvassák el, hátha majd úgy.

B1089212

Persze azt sem felejtjük el a nagy nevetgélés közepette, hogy mi is nőből, még az is előfordulhat, hogy anyából vagyunk, olvassunk hát bele Nagy Réka új könyvébe, az Ökoanyu - Egyszerűen zöldbe, ami (ígérete szerint) majd környezettudatos és takarékos háztartási ötletekkel dobja fel a családanya hétköznapjait. Az írónő szerint tőlünk függ, hogy mit teszünk a kosarainkba, szerintem meg a gyerekeinktől, de legyen neki igaza. 

E havi ajánlonkhoz szakértő véleményét is kikértük, csak és kizárólag ezért szólunk, hogy szakácskönyvet is ajánlunk, persze abból is egy extrémebbet. Posta Renáta tollából származik a Paleolit konyha hedonistáknak, aminek borítóján a következő szöveg áll: "A paleolit étrendről a többségnek a diéta és a lemondás jut az eszébe. Nekem a fittség, az életerő és a tartós karcsúság mellett a jóllakottság és az élvezetes étkezések." Száz receptet és hasznos tudnivalókat is ígér, mondjuk, érdemes előtte azért belelapozni...

B1070621

Mivel ennek a cikknek az írója egyszerűen képtelen felfogni, miért vágnak ki azért fákat, hogy néhány olvasó soványabb legyen, így visszatérünk a szórakoztató irodalomhoz, azon belül is a thrillerhez, hiszen Jeff Abbott Adrenalin című könyvét ajánljuk,. Ha se nevetni, se környezettudatosan élni, se enni nincs kedve, vagy ezekben a témában már penge. Mondjuk, arra is jó a regény, hogy férfinak ajándékozzuk, hiszen akad benne CIA, elrabolt feleség, nehezen megölhető főhős, és minden, ami egy jó krimihez kell.

Ha valaki, mi aztán nagyon unjuk a politikát, de hátha ön nem így van ezzel, és kíváncsi Kálmán Olga Egyenes beszéd című írására. A könyv ajánlóját maga Esterházy Péter írta, ami egyrészről menő, másrészről meg jól össze is foglalja, amit tudni kell róla: "Fölkészült, munkás, tisztességes, szenvedélyes, vagyis valóságos újságíró, ilyenből azért nem sok van ebben az országban. Vajon miket mond a könyvében? Ez akkor is érdekes, fontos, ha egyetértünk vele, és akkor is, ha nem. És akkor is, ha hol igen, hol nem. És úgy tűnik, más eset nincs."

A végére hagytuk Hidas Judit Hotel Havanna című novelláskötetét, ez lenne a hónap könyve a kiábrándító valóság témakörében. Az írónő nemrégiben megnyerte a Libri és a Litera közös novellapályázatát, amelyet Timur Vermes Nézd ki van itt című könyvének szellemében megírt szövegeknek ítéltek oda. Persze a Hotel Havannát nem ezért kell elolvasni, hanem azért, mert tényleg jó. Általában nőkről szól,és talán jobb is, ha csak nők olvassák el.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta