Értelmes konyhai ajándékok karácsonyra

Egy korábbi cikkünkben már megírtuk, melyek azok a konyhai kiegészítők, amelyet semmiképpen sem érdemes ajándékba adni, legalábbis akkor nem, ha igazán jó és hasznos dologgal szeretné meglepni szeretteit. Most annak jártunk utána, mik azok, amiknek a legtöbb háziasszony örül, így nem is kifejezetten az ötletesség, hanem a praktikusság vezérelt bennünket a válogatásban.

Hagymavágó (zöldségvágó)

shutterstock 127448447

Teljesen mindegy, hogy az elektromos gépet, vagy a kézi hagymavágót szerzi be, mind a kettővel örömet szerezhet. Aki rendszeresen főz, tudja, milyen nagy segítség, ha sírás nélkül pikk-pakk megvan a hagyma aprításával. Ráadásul, mind a két eszközzel tetszés szerint egészen apró, és nagyobb kockákra is darabolhat – tényleg zseniális találmány.

Zöldséghámozó

165282946
Carlos Osorio / Europress / Getty

Ez az a dolog, ami valami csoda folytán egy rakás háztartásból hiányzik. Persze nem azért, mert megfizethetetlen, sokkal inkább azért, mert állandóan nyoma vész. Gyakori baleset, hogy a héjjal együtt véletlenül kidobják zöldségpucolás után, de előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak tönkremegy, a bevásárlólistára meg valahogyan soha nem kerül fel – így akár hetekig, hónapokig is csapkod a homlokára a háziasszony, mikor ott áll a megpucolandó kiló krumpli felett, majd ismét elfelejti. Persze, megoldásként ott a késsel történő pucolás, de aki már próbálta korszerű eszközzel, aligha akar visszatérni az ősi módszerhez. Egyszóval, ezzel sem foghat mellé, ha pedig egy dizájnosabb darabot választ - ilyen például a Pylones hámozója -, még a konyhát is feldobhatja vele. Másik nagy kedvencünk az Ikeás hámozó, bár nem néz ki olyan jól, mint a francia cég szuperszexi darabja, de mindössze 295 forint, és baromi éles a kése, nagyon egyszerű használni. 

Tipp: ha nem akar online rendelni, itt találja a Pylones hazai boltját: tudja, ahol olyan frankó esernyők is vannak! →→ klikk!

Konyharuha

shutterstock 148873898

A konyharuha is fogyóeszköz, ugyanis elég nehéz higiénikusan tisztán tartani őket főzőmosás nélkül, ami viszont egy anyagnak se tesz jót, így egy idő múlva a portörlő ruhakészletben, rosszabb esetben a kukában landolnak. Mivel a konyharuha általában nem egy drága cucc, ezért senki nem szokott könnyeket hullatni értük, viszont rengeteg színben és mintával kaphatók, és igazán fel tudják dobni a konyhát. Ezekből is a jobb darabokat az Ikeában szerezheti be, de akár bármelyik hiperben, vagy szuperben is találhat megfelelőt. 

Jó minőségű kés

112813679
Chicago Tribune

A legtöbben - legalábbis azok, akik megfordulnak néha a konyhában - örülnek, ha jó minőségű, éles kést kapnak ajándékba. Sosem baj, ha kerül a már meglévők mellé még egy – még akkor is, ha már van a háztartásban. Rengeteg féle kés létezik, csak a pénztárcája szab határt, hogy melyikkel ajándékozza meg rokonát/barátját. Ha meg egyedi késsel kedveskedik, biztosan tudja fokozni az örömöt. Ismer hazai kézműves késkészítőket? Ilyennel még egy férfit is simán levesz a lábáról. A mi kedvencünk a szentendrei Szankovits Késesház, gyönyörű, kézzel készített egyedi késeket árulnak, és ha Szentendre túl messzinek tűnne, a Vámház körúti Nagyvásárcsarnokban is van boltjuk.

Szilikon sütőeszközök

shutterstock 150447176

Remek találmány a szilikon forma, sütőlap, és egyéb konyhafelszerelés: nem ragad hozzá/bele az étel, könnyű tisztítani, hő hatására nem szabadulnak fel belőle káros anyagok, sütőbe és mélyhűtőbe is tehető, nem szívja magába az illatokat és ízeket, és még jól is néz ki. Mivel nem a legolcsóbb konyhai kiegészítő, egyszerre biztosan senki nem vesz belőle egy raklappal, úgyhogy ez is telitalálat lehet. Előtte azért puhatolja ki, hogy olyat vásároljon, amit már régóta kinézett magának a kedvezményezett, így tuti az öröm.

Tárolódobozok

shutterstock 151947236

Minden nő, aki szereti az idejét konyhában tölteni, imádja a jól záródó tárolódobozokat. Ezekkel csak az a probléma, hogy a kevésbé jó minőségű műanyagok idővel elszíneződnek vagy formájukat vesztik, az üvegből készültek meg eltörhetnek, így időről időre felmerül az igény újabb darabokra. A jó minőség azonban drága ezekből, így örülni fognak, ha valaki helyettük beruház egy színvonalasabb készletbe. Sokan kedvelik a Tupperware edényeit, amik már épp elég drágák ahhoz, hogy maguknak ne vegyék meg, ha pedig valamivel kevesebbet szán ajándékra, válogasson az olasz Bormioli Rocco edényei közül – ez utóbbi is tuti választás. 

Tipp: Tupperware a WestEndben van, Bormioli-terméket meg bármelyik nagy Tescóban vehet.

Fokhagymaprés

112930357
Fort Worth Star-Telegram

Ez is az eltűnős dolgok közé tartozik, és sajnos gyorsan be is rozsdásodik (főleg, ha ön is annyira lusta, hogy mosogatógépben tisztítja) – éppen ezek miatt tökéletes ajándék, ha egy jobb minőségű, dizájnos darabot vásárol. Több fajta létezik; számunkra a legideálisabb az, amelyiket darabjaira szét lehet szedni tisztításhoz. Ha ilyet keres, az IKEA már megint jó választás.

Saját receptes könyv

112915884

Tényleg nagyon klassz ötlet a saját receptes könyv (főleg, ha aki kapja, még szeret is saját recepteket kitalálni). Mi egy ilyet szereztünk be a londoni Marks and Spencerben még évekkel ezelőtt, de azóta is töretlenül kedveljük/használjuk. 

Tejhabosító

shutterstock 140203978

Most nem az olcsóbb változatra gondolunk, hanem például ezekre. Aki minden reggel kávézik, vagy csak szereti megadni a módját a kávézásnak, biztosan örülni fog ennek az ajándéknak. Ezek a gépek tényleg jó kemény habot vernek, tökéletes cappuccinót készíthet velük, de ilyenkor, télvíz idején a habos kakaó is egyre aktuálisabb.

Önnek melyik ajándék a legszimpatikusabb? Írja meg nekünk Facebook oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra