KARÁCSONY

Kész, vége, nincs több drága ajándék!

2013. december 9., hétfő 12:10

Akkor rontottam el az egészet, amikor annak idején, egyedülálló szülőként kijelentettem: márpedig az én gyerekeim nem fognak nélkülözni semmiben sem. Nem lesz olyan, hogy lemondóan sóvárogva néznek ki az ablakon, mert a szomszéd gyerek már megint olyan játékot kapott, amikről ők csak álmodozhatnak, és nem lesz olyan, hogy azt kell mondjam bármire is, hogy: nincs rá pénzem.

Ha nem is egyből, de megkapták mindig azt, amire vágytak, leginkább születésnapok alkalmával és karácsonykor árasztottam el őket ajándékokkal.

Nem követelőztek, nem hisztiztek soha semmiért, hiszen nem is volt okuk rá: tudták, hogy előbb vagy utóbb úgyis az övék lesz, úgyhogy nálunk elmaradtak a földön fetrengések az áruházak polcai előtt. Az ünnepek előtt viszont kész listával álltak elő mindig, mert ezt is, azt is, amazt is megígértem nekik. Ma már tudom, hogy muszáj megértetni velük, ha valamire nincsen keret. Sőt: ha van, akkor sem kaphatnak meg mindent.

Mint mondtam, abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy nem voltak nagy drámák, de komoly anyagi ráfordítással járt, hogy az apahiányt ajándékokkal próbáltam kompenzálni. Főleg karácsonykor kerültem szorult helyzetbe, amikor is képes voltam a következő havi fizetésem felét felvenni, csak hogy semmi ne hiányozzon a fa alól, aztán persze januárban már fájón hiányzott az az összeg a családi kasszából. Viszont a szenteste mindenért kárpótolt, tömve volt a szoba a legmenőbb játékokkal, amikkel egyébként pár nap múlva már nem is játszottak, de ehhez is idő kellett, míg felismertem. 

A nagy fordulópontnak viszont egyszer csak eljött az ideje: nem történt nagy dolog, mindössze annyi, hogy a listáról kifelejtettem egy ajándékot, amitől a lányom olyan látványos lelki sérülést szenvedett, mintha legalább vertem volna éveken keresztül. Na akkor fogtam fel, hogy ugyan konkrét jelei korábban nem voltak az elkényeztetésnek, ez nem jelentette azt, hogy nem váltak követelőzővé, és nem tekintették természetes dolognak, hogy csak egy szavukba kerül minden.

Lelki szemeim előtt megjelent, hogy ennek köszönhetően milyen felnőtté válhatnak: a fiúkból olyan férfiak, akik korábban soha nem dolgoztak meg semmiért, ezért a későbbiekben is kerülik a munkát viszont kifolyik a kezük közül a pénz, a lányokból pedig olyan eltartott nők, akiknek fontosabb lesz egy kapcsolatban az anyagi biztonság, mint a harmónia. Mindez persze korántsem törványszerű, de megelőzvén a bajt megálljt parancsoltam. 

Nem volt egyszerű. Beépült a hétköznapjainkba a "Nem fogom ezt neked megvenni", a "Szerintem ez szükségtelen dolog" és az "Erre nem adok ki ennyi pénzt", amit megdöbbenve vettek tudomásul, és nem igazán fogták fel azok után, hogy korábban mindent megkaptak. Azt hiszem, intelligenciájuknak köszönhetem, hogy ebből nem lettek a későbbiekben hisztik (maradt egynek az ominózis karácsoyi eset), bár az elhatározást követő egy-két évben még az ajándékok bontása után láttam rajtuk, hogy abban reménykednek, lapul még valahol a lakásban egy meglepi, amit majd a későbbiekben húzok elő. De hamarosan hozzászoktak, hogy nincs. 

Idén karácsonykor sem lesz tele a fa alja, és bár hamar mentettem, ami még menthető, bánom, hogy nem a kezdetektől volt ez a módszer. És tudnak örülni az apróságoknak is, és nem bánják, hogy tizenakárhány csomag helyett mondjuk csak egy várja őket, amikor lerohannak a szobából. És ugyanúgy rohannak, ráadásul egy ideje sokkal nagyobb tiszteletet kapnak a saját dolgaik, óvják és vigyáznak rájuk, amikre korábban nem volt példa. Minden csak egy volt a sok kacat közül.

Aztán remélem, később ugyanúgy fogják tartani az ünnepeket, mint mi, felnőttek közt: mindössze jelképes ajándékot veszünk egymásnak, hogy a karácsony ne az anyagiasságról szóljon. Hogy semmi se szóljon az pénzről, legalább családon belül ne. 

Nálatok hogy megy ez?  Túlköltekezés van karácsonykor, vagy szerényen ünnepeltek, az anyagi helyzettől függetlenül?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.09 14:56:23csepke

  És egyszer sem jutott eszedbe eközben hogy simán vissza is adhatnád a szülői jogosítványod? Akinek 4 gyerek után, ha jól olvasok legalább ennyinek kell lennie, ennyi sem csapódott le, hogy nem hogy nem halmozunk el mindenféle vacak tárggyal szeretetpótlékként gyereket, de hogy egyedül álló szülőként ezt erőn felül, előre elköltve a januári fizut, meg aztán végképp nem, hát nyugodtan visszaadhatná.

 • 2013.12.09 16:01:46Frengi

  Kedves Csepke! Ha a más gyerekét kell nevelni én is tévedhetelen és kurva okos vagyok, csak a sajátjaimmal vannak néha kétségeim

 • 2013.12.09 16:05:08Mrs. Jackman

  csepke, csak az elejét olvastad? felismerte, h nem jól csinálja, és változtatott. Pontosan mit értesz a szülői jogosítványon? Adja őket örökbe, mert túl sok ajándékot vett nekik, vagy mi a túró?

 • 2013.12.09 16:16:25stargazerhu

  Csak remélhetjük, hogy csepke, nem gyakorló szülő! ;)

 • 2013.12.09 18:08:26úgyiselfelejtem

  Hány olyat ismerek, akinek az ilyesmi nem esik le!
  Csak azt hallom, hogy örüljünk, hogy mi fiunk mennyire jó. Bezzeg az övék mint a tűz, csak úgy lehet féken tartani, ha mindent megkap. Pedig mindent megtettek, minden módszert kipróbáltak (max 1 óráig...). Biztos valaki más a hibás.
  Akivel meg sikerült megértetni, hogy valószínűleg hol rontotta el, az meg azzal védekezik,hogy már nem lehet tenni semmit, túl nagyok..
  Hogy a fenébe nem lehetne. A 60 éves embereknek a szokásait is meg lehet változtatni egy kis odafigyeléssel.

 • 2013.12.09 22:09:59JónásBrigi35

  Az én tiszteletemet már azzal kivívta a poszt írója, hogy egyedülálló szülőként neveli a 4 (?) gyermekét. Egyáltalán nem lehet egyszerű, és nem csak anyagi szempontból.
  Csepke hozzászólása pedig úgy hiányzott ide, mint szomjazónak egy falat kenyér... Vélhetően nincs gyereke. Remélem...

 • 2013.12.09 22:15:04retinax

  Nekünk marha nagy mázlink volt, hogy nem a saját káromon kellett ezt megtanulni, hanem a nővéremékén. Láttam az elborzasztó példát, tudtam, hogy mit nem fogok csinálni a saját gyerekeimmel. Most meg már úgy vagyunk, hogy családon belül úgyis mindenkinek megvan mindene, ami kell, ezért a felnőttek saját készítésű ajándékot kapnak, ami nagyon is személyes. A gyerekek még készítenek egy szerény listát, de ők egész évben hallják, hogy nem, a vámpíros buliba nem szállunk be, és a szemetesbe sem, mert a dzsuvát azt kidobjuk, nem pedig pénzért, fröccsöntve vásároljuk, legyen már eszük. Lett is.
  Egyébként meg azt hiszem, hogy az életük legnagyobb ajándékát adom nekik azzal, hogy megtanítom őket lemondani, mert nem fogják magukat szerencsétlennek érezni, hogy nem birtokolnak valami, amúgy tök fölösleges tárgyat. Mondjuk mernek a saját lábukra állni, mert nem félnek attól, hogy jaj, mi lesz, ha nem lesz nekik pályakezdő korukban saját Doxájuk, inkább ki se próbálják milyen felnőni.

 • 2013.12.10 01:29:55TBG

  Nincsenek jól bevált receptek a gyereknevelésben.
  Az ember mindig utólag jön rá, hogy mit rontott el...vagy mit csinált jól. Inkább az előző :)
  Mi is sok játékot veszünk, de az ünnepekre koncentráljuk és nem folyamatosan. Így a gyerek ha nem is értékeli a játékot, az ünnepet igen...mint Pavlov kutyája :)

 • 2013.12.10 05:41:03Franci123

  Én 3 gyereket neveltem fel egyedül, ma már 20 év körüliek, de a karácsonyfa alatt mindig rengeteg ajándék volt, van és lesz.Egy nagy ajándék / értékben /, de olyan, amit úgyis megvennék nekik, de a karácsony jó apropó. Pl. sítábor, koncertjegy, jogosítvány.És sok-sok apró, amit úgyszintén meg kell venni. Mindenki kap könyvet, pizsamát, zoknit, fehérneműt, közös társasjátékot, meg olyan csip-csup dolgokat, amit októbertől halogatok, hogy majd megvesszük.És az az öröm, amikor bontogatják az ajándékokat, mindennél többet ér. És abszolút nem érdekli őket, hogy csak a pizsi, ami amúgy is kell, mert az érzés kell nekik, hogy szól a zene, bemegyünk a szobába, a Jézuska pedig odatette az ajándékot a fa alá.

 • 2013.12.10 05:43:09Franci123

  Ja, és a 18 éves lányom már október óta várja az adventi hétvégéket, hogy mézeskalácsot, meg sütiket süssünk, mert ez a hagyomány születésük óta megvan. Idén először nem kaptak adventinaptárat, mindennap azt hallgatom, hogy milyen dolog ez, hogy nem nyithatnak ablakot. :)

 • 2013.12.10 16:21:44pupumpa

  Írtam egy hosszút, de eltűnt. Röviden:
  Mi is mindent megkaptunk karácsonyra. Biztos ezért nem szeretek dolgozni. De vajon a testvérem akkor miért munkamániás? Talán ő azért hajt, hogy ugyanúgy meg legyen mindene, mint gyerekkorában? Bonyolultabb dolog a gyereknevelés, nem lehet egy dolog miatt elrontani, mint pl. a sok ajándék.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta