KARÁCSONY

Házias a férjem. Menő vagy ciki?

2013. december 11., szerda 11:38

Közeleg a karácsony, ami sok nő számára egyet jelent az év végi hajszával. Persze, van, aki már letett a tökéletesség utáni vágyról, és csak bölcs mosollyal szemléli, hogy mások hogyan küzdenek, de most azokra gondolunk, akik igenis fontos küldetésüknek élik meg a karácsony körüli tisztaságot, a szó materiális és elvont értelmében is. Számukra jelenthet igazán nagy segítséget ilyenkor, ha van egy férfi a családban, aki önként és dalolva, vagy szolidaritásból, esetleg némi női fondorlat hatására, de bevállal ezt-azt. Magyarul segít.

shutterstock 33244945
Fotó: Shutterstock

Egy barátnőm mesélte minap, hogy a férje egy veszekedés hevében egyszer csak azt találta mondani, hogy az anyjának (tehát az anyósnak) nem igazán tetszik, hogy ő (a férj) például mosogat munka után. Ezért azóta meg sem meri említeni neki, hogy rendszeresen besegít otthon egy kis söprögetéssel, felmosással, mosogatással, mikor mit kíván meg a lakás, hiszen két kisgyerek van, nem a legideálisabb állapot az örökös csillivilliségre.

Mondani sem kell, ez a kijelentés a vita közepette csak olaj volt a tűzre, és a barátnőm ezen jól kiakadt. Mi az, hogy zavarja? Hát, ha azt nézzük, hogy az anyós férje egész nap csak fekszik és tévét néz, ahhoz képest, jó, hogy rabszolgának tűnhet egy házias pasi – nyugtatta magát.

Mert persze a felháborodás mellett beindult egy kis lelkiismeret furdalás is, mégis csak ő az, aki egyedül nem képes makulátlan rendet tartani otthon. És akkor most mi a cikibb, hogy a férje besegít, vagy hogy az anyós ezt rossznak tartja? - kérdezte tőlem. Én meg tovább kérdeztem ismerősöket, barátokat, férjeket, feleségeket, anyósokat, apósokat.

Számomra is egyértelmű, hogy az igazi férfi nem a kanapén hesszel, mint Al Bundy, csak azon a jogon, mert ő a családfő, hanem segít takarítani, ha a feje tetején áll a lakás, be is tud vásárolni, és jól elvan a gyerekkel. Sőt, az egész igazából már ott kezdődik, hogy ő maga sem csinál direkt kupit, nem dobálja a sarokba a levetett alsóját, zokniját sem, egyszerűen kulturált ember.

Olyan fura, hogy ez nem mindenki számára evidens. Ahogy a fenti sztoriból is lejött, tényleg előfordulhat, hogy kifejezetten rosszul tud esni egy anyának, anyósnak, ha a kicsi fia kiszakad a korábbi évtizedes hagyományokból, és nem csak a hagyjátok, most apátok pihen üzemmódban funkcionálhat, hanem családapaként is kell neki. Mennyire szörnyűséges, istenem!

shutterstock 84264406
Fotó: Shutterstock

Sokan elmondták a véleményüket, amelyeknek döntő többsége nemtől függetlenül az volt, a segítő férj ma már nem különleges, hanem normális. Többen is beszámoltak nehézségekről, mint például arról, hogy a férjet úgymond meg kellett tanítani, mert bizony, nem hozta otthonról magával a rend, a tisztaság iránti igényt, vagy ha igen, nem tudta, az hogyan is lesz, mert nem vonták be sosem a folyamatba. Kinek hosszabb, kinek rövidebb volt a megszokás, tanulás időszaka, de tény, hogy a kiegyensúlyozott, szép környezetet mindenki szereti, ez pedig jó motiváció.

A mai kisgyerekes anyukák egyöntetűen pozitívumnak élik meg, hogy a gyerekeik (a kisfiúk is) már 1-2 évesen is nagy érdeklődést mutatnak a teregetés, porszívózás, felmosás, sütés-főzés, mosogatás felé, s ezt eszünk ágában sincs kiirtani belőlük, mind inkább azon vagyunk, hogy ezek a dolgok természetesek legyenek, beleépüljenek a mindennapokba. Ez nekünk is jó, mert minden segítség jól jön, ők is önállóságot, harmóniát tanulnak így, s nem mellesleg a jövőre nézve is pozitív, hogy képesek lesznek ellátni magukat, s a leendő családjukban is nagyobb lesz majd az összhang (remélhetőleg a feleségük is ezt a vonalat követi majd).

Férfi-e a férfi, ha házias?

És itt felmerülhet az a kérdés, hogy meddig tekinthető férfinak egy férfi, ha házias. Férfi ismerősöket megkérdezve az jött át, hogy az apukák jó része mintha félne kicsit, hogy ha ő kezdeményez például egy takarítási akciót, elveszti férfiúi renoméját, ezért bár szinte mindent megcsinálnak, amire kérik őket, de a kivárás a jellemzőbb rájuk. Vagy inkább olyan férfiasabb tevékenységeket vállalnak be, mint a karácsonyfa vásárlás, piák beszerzése, karácsonyfa díszítés, ha már a karácsonyi időszakot érintjük.

shutterstock 101122150
Fotó: Shutterstock

Pedig mi, nők nem ezzel a mércével mérjük a férfiasságot. Ezt a kérdést tovább boncolgatva arra jutottunk, hogy meg kell találni a férfi-női egyensúlyt egy kapcsolatban ezen a téren is, mert nem jó az sem, ha a férfi már-már takarosabb, mint a felesége. Vagyis a nemi szerepek ne csússzanak össze, a nő maradjon nő, a férfi meg férfi, de ha szükséges, be lehessen vonni a házi és ház körüli teendőkbe.

Sőt! Az ma már nagyon ciki tud lenni, ha egy férfi totál ügyetlenül mozog otthon, a saját otthonában, s ha magára marad egy kis időre, remetelakot csinál a lakásból, és csak pizzán él, esetleg koplal.

Anyós-véleményt közvetlenül és közvetve is kaptam, s ezek mindegyike azt mutatja, hogy a haladóbb szemléletű nagyik számára saját férjük mentalitásától függetlenül is alap, hogy elvárják vagy örülnek, ha a fiaik segítenek a házimunkában. Persze, előfordulhat, hogy most csak azt mondták, amiről úgy érezték, hogy mondaniuk kell ilyenkor, de ha hiszünk az őszinteségükben, akkor a barátnőm anyósának van még mit tanulnia.

A házias férj

 • 2028
  Nő vagyok, és menő
 • 109
  Nő vagyok, és ciki
 • 3859
  Férfi vagyok, és menő
 • 547
  Férfi vagyok, és ciki

Végezetül, jöjjön egy vicc, ami pont ezt a kérdést feszegeti anyós szemmel.

Két asszony találkozik.

- Szervusz, Terikém, hogy s mint?
- Képzelje, Mancikám, férjhez ment a lányom!
- Na és milyen a fiatalember?
- Ó, az egy angyal! Elmosogat maga után és ágyba viszi a lányomnak a reggelit!
- Na és a fia?
- Ő is megnősült.
- Na és milyen az ifjú asszonyka?
- Áh, ne is kérdezze... Az egy randa perszóna. Képzelje, elvárja szegény fiamtól, hogy mosogasson, és ágyba viteti magának a kávét!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.13 11:57:08Hoppácska

  Igen, a férj mosogasson is ÉS persze továbbra is keressen sokkal többet, mint a feleség.

 • 2013.12.13 12:10:06MonsterRipper

  istenemgci hogy lehet ilyen cikket írni
  'menő'
  'ciki'
  ohgod.jpg

 • 2013.12.13 12:42:28Niurka

  buzis

 • 2013.12.13 12:46:20jarvo

  Menő vagy ciki, ha egy nő a háztartás és gyereknevelés mellett elmegy dolgozni és kevesebbet keres ugyanabban a munkakörben a férfi kollégáinál?

 • 2013.12.13 13:05:21gergo

  Vegyetek mosogatógépet, akkor nem kell kézi mosogatásra időt pazarolni.

 • 2013.12.13 13:25:43determ

  Ez a kérdés szerintem sokkal összetettebb. Nem a mosogatás és a felmosás vagy ezek hiánya teszi a pasit "cikivé" vagy "menővé" (Istenem, ez a szóhasználat...).
  Sokkal inkább az, ahogy a nőhöz viszonyul és vica versa. Hogy ennek része-e a házimunka vagy sem, az már egyéni, minden kapcsolatban.
  Ismerek olyan kapcsolatot, ahol a férj nulla házimunkát csinál, de az asszony úgy irányítja, ahogy akarja, tehát a pasi papucs a javából és még csak észre sem veszi. :)

 • 2013.12.13 13:40:00Szanna(Athena)

  A svédek nemtől függetlenül kiakadnának a cikket olvasva. Merthogy egyáltalán nem kiegyensúlyozott. "Mi az, hogy a férfi segítsen?" - kérdeznék. " Hát nem egyenlően osztják meg a ház körüli teendőket?" Ha mindenki teszi ugyanis a dolgát, azt ált. nem nevezzük segítségnek. A fenti cikk abból indul ki, hogy a házimunka, a karácsonyi teendő bizony a nő dolga. A férfi pedig csak besegít (akár menő, akár ciki.)
  A fenti gondolatsor nem légből kapott, velem történt, amikor a svéd nyelv órán a házimunkákról beszélgettünk. A tanár (férfi) reagált így.

 • 2013.12.13 13:46:08Szelid sunmalac

  Olyan miert nincs, hogy "Ferfi vagyok, es leszarom, hogy mone-e".
  A ferfinak mindenhez kell ertenie. Meg a nonek is. Mert sosem tudod mikor kerulsz olyna helyzetbe, hogy szukseged lesz ra. A fiamnak is ugyanugy tudnia kell mosogatnia, mosnia, vasalnia stb. Nehogy mar ne tudjon kivasalni egy inget!
  Foznie is tudnia kell!
  Ezeket mar mind gimnazista korban tudni kell, mert esetleg elmegy foiskolara, aztan nem lesz aki megcsinalja helyette.

 • 2013.12.13 14:20:59Vermine

  sztm mindkét nem ugyanannyira vegyen részt az otthoni munkákban. én is beverem a szöget a falba meg összecsavarozom az ikea bútort, vagy kitisztítom az eldugult mosdókagyló-csövet, és a férjem is ugyanúgy porszívózik, kenyeret süt, mosogat. totál nevetséges ez a nemek közti specializálást, ezeket bárki meg tudja tanulni már gyerekkorban. én lány létemre ugyanúgy ott áltam anyám mellett a konyhában, mint apám mellett a kisműhelyben, és megcsináltam mindent.
  a cicamaca, aki vinnyog, hogy ő egy villanykörtét NEM TUD becsavarni, ugyanolyan szánalmas, mint az atlétamacsó, aki csak addig teszi be a lábát a konyhába, míg kieszi a hűtőt, mert az a NŐK BIRODALMA :P

 • 2013.12.13 15:12:46bp001

  Ma már semmi meglepő nincs ebben. Főleg a 40 alatti korosztályban elterjedt, hogy a férfi ugyanúgy kiveszi a részét a házi munkában mint a nő. Sőt gyakran a férfi vállal többet. Nem beszélve arról, hogy gyakran épp a nő az aki nem a rend és a tisztaság mintaképe....
  Sok egyedülálló férfi is van akiket nem esz meg a kosz és nem éheznek, csak azért mert épp nincs nő a háztartásban. De mindez fordítva is igaz a nőkre.

 • 2013.12.13 16:01:30Bánatkő

  Nem menő, vagy ciki, hanem alap, hogy a háztartási teendőket a felek megosztják. És a férfi nem "besegít", hanem csinálja, természetesen, nem mártírként és még glóriát sem vár érte.

 • 2013.12.13 16:26:32genyamagyar

  Nincs is annál szexibb, mint amikor a ház úrnője előveszi a flexet és megélezi a fűnyírókést...

  Miniben! :)

 • 2013.12.13 16:27:36genyamagyar

  Sőt, kimondottan csábító, amikor a barátnő aláfekszik a kocsinak és olajat cserél.
  Imádom! :)

 • 2013.12.13 16:44:04Goore

  Két gyermeket nevelünk a feleségemmel, a kisebbik 3 éves, a nagyobbik nemsokára 9 éves.
  Szoktam takarítani, főzni, sütni sokszor a feleségem munkája miatt én vagyok a két gyekőccel.
  Nem hiszem hogy cikinek tart emiatt, inkább örül, hogy egy olyan ember van melette akire nyugodtan rá lehet bízni a háztartást, és a gyerekeket.

 • 2013.12.13 16:44:53Goore

  ja és többet keresek a feleségemnél... :-)

 • 2013.12.13 16:51:35OftF

  Én például rettegek a porszívó hangjától, és szerintem papírt is tudok róla szerezni. De szívesen főzök.

 • 2013.12.13 17:06:53nanemondd

  Amiota a nok is dolgoznak napi 8 oraban, teljesen termeszetes, hogy az otthoni feladatokat is fel kell osztani.

 • 2013.12.13 17:27:09Rübezahl

  Mivel világ életemben csak 8 órákat dolgoztam házon kívül, természetesnek veszem, hogy besegítek a házimunkába. Van azonban ennek egy mellékhatása, ami a nejemet mostanában zavarja, hogy bele is szólok a dolgokba, és ilyenkor az jön vissza, hogy ez háziasszonyi dolog, nekem ott ácsi.

 • 2013.12.13 17:59:59Mrs. Jackman

  Ez egy annyira fasz kérdésfelvetés, illetve nem a kérdés maga, hanem h erről beszélni kell. már a kifejezés is milyen, hogy segít vki a háztartásban? nem segíteni kell, hanem fele részben megcsinálni. és ez lenne a természetes.
  nagyon örülök, hogy egy ilyen emberrel élek együtt, köbö fifti-fiftire kijön, nem patikamérlegen mérve persze, mert mindig van, aki fáradtabb, vagy amit az egyik nem szeret csinálni a másiknak meg nem problem. soha még csak eszembe sem jutott, hogy ezért ne lenne férfias.

 • 2013.12.13 18:29:13Sadist

  Goore 2013.12.13 16:44:53

  Cserébe legalább akkor kefélsz, amikor akarsz?

 • 2013.12.13 19:23:59ttc

  Én spec. mindig vezettem a háztartást (főzésen kívül mindent), szeretem a rendet és a tisztaságot. Mint később kiderült, ez is baj volt. Szóval kedves férfitársaim, ne nagyon erőlködjetek ezen.

 • 2013.12.13 19:34:51Stimpson Stimpy J.

  @OftF, tuti van ilyen „kór”, nekem elborul az agyam a porszívózástól, 10 perc után kivágnám az ablakon... :-)) Ezért inkább fizetem a takarítókat, így az eredmény ugyanaz, az asszonynak nincs vele dolga, és amíg takarítanak, addig is sok pénzt tudok keresni... Hát nem ideális? :-P

 • 2013.12.13 19:45:20rourke1

  Én szeretem a feleségemet, és örömmel segítek neki. Nem kell látnom egy estére megfáradt, összetört embert, hanem egy friss, lendületes nőt látok, aki alig várja, hogy az ágyban összebújjunk.
  Lehet, hogy buzi vagyok?!

 • 2013.12.13 20:06:02zsírmalac

  Hoppácska
  Ugyan. Ha a nő keres többet, akkor meg az a baj. Van rajta sapka, nincs rajta sapka.

 • 2013.12.13 20:06:38zsírmalac

  rourke1
  Nem, értékes ember és férfi vagy.

 • 2013.12.13 20:07:21-JzK-

  [link]

 • 2013.12.13 20:25:44Bélabácsi

  ...a Belgával, falsul:

  Ha háziasvagyok - azzabaaaj
  Ha nemvagyokházias - azzabaaaj

  Ha félredugok - azzabaaaj
  Ha nemdugokfélre - azzabaaaj

  Ha kifizetemavacsorát - azzabaaaj
  Ha nemfizetemkiavacsorát - azzabaaaj

 • 2013.12.13 20:50:00vuvuzela importőr

  ajjajj, értem a feminizmust meg a nagy egyenlőségre való törekvést de az írás stílusáról annyira érezni, hogy nő írta.
  a nagy fekete-fehér kép ellenére, egyformák sosem leszünk és nem, nem akarunk szülni sem.

 • 2013.12.14 06:31:15▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

  Mi az, hogy BESEGÍT? Nem ketten laknak abban a kecóban? Miért csak az egyik dolga rendben tartani? Általában mindkét fél dolgozik. Pláne, ha gyerek is van nehéz a helyzet. A férfi részéről nem segítség ez, hanem teljesen normális hozzáállás. Mikor éppen kinek van ideje, ereje, hajlandósága megcsinálni. Éppen elég, hogy pl. én egyáltalán nem tudok főzni és azt mindig az asszony csinálja.

 • 2013.12.14 09:30:04enigma777

  Rossz beidegződéseket viszünk tovább a régi szokásokból. Két fiam van, ők még főzni is tudnak, úgyhogy szerintem a közös munkamegosztás a reális manapság. Néhány anyós annyira odavan a kicsi fiáért, mert nem tud leszakadni, ezt nagyon nehéz már vagy szinte lehetetlen is helyrehozni. Lényeg, hogy a felnövekvő fiúgyerekektől ne vonjuk el a próbálkozás lehetőségét. gyakorolja csak a vasalást, takarítást.

 • 2013.12.14 10:13:48valasz a KE-nek

  Világos, a férfi vegyen csak részt minden női munkából, mert az úgy természetes, de a férfimunkákat végezze csak ő maga, mégiscsak ő a férfi a háznál.

 • 2013.12.14 10:14:13Csokis

  Re: enigma777
  No-no, azzal a vasalás-takarítással csak ne viccelődjünk kérem! Én bevásárolok, főzök, mosogatok, csak azt a kettőt ne kelljen. Cserébe a nejem felmentést kap a az autó- és villanyszerelés alól.
  És az nem valami újkeletű 'divat". Apám 40 évvel ezelőtt bármikor főzött ránk, amikor anyám épp túlórázott, vagy 10-ig nyomta a másod- harmadállást a megélhetésünkért. Sőt, palacsinta ma is csak akkor van az unokáknak a nagyszülőknél, ha apám csinál, mert a nagymama nem szereti. :-) )

 • 2013.12.14 13:21:03Nzoltan

  Mióta felborult az egykeresős családmodell, azóta illik legalább részben osztozni. De átesni a ló túloldalára nem ajánlott.

 • 2013.12.14 16:39:55sírjatok

  Pff hát ha mindketten dolgoznak, akkor jó hogy a pasi is kiveszi a részét, de ha csak a pasi melózik, akkor viszont legyen má' rend mire hazaér (ill. fordítva lehetne ugyanígy ha csak a nő dolgozik, csak az mégiscsak ritkább).

 • 2013.12.14 17:08:09Szalacsi_Dezső

  És öblögessen kamillával.

 • 2013.12.14 18:24:29atvitt ertelem

  ez már megint egy olyan trollmágnes cikk, evidenciákkal, amit kár volt megírni. Elég lett volna egy mondat: "ugyehogy a férfiaknak is ki kell venni a részüket a házimunkából?"

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta