300 forintból jobb fülmelegítőt csinál, mint amit a boltokban kapni

Az őszi és téli időszakot nemcsak sapkában lehet átvészelni, tökéletes alternatívaként szolgál a kötött fülmelegítő is, ami azon kívül, hogy jól néz ki, tényleg melegít. A H&M-en és a Zarán át az összes fast fashion üzlet tele van velük, két-, háromezer forintot viszont nem éri meg kiadni egy egyszerű, kötött anyagdarabra, főleg, hogy könnyen készíthet egyet saját magának is. Keressen elő a szekrényéből egy használt lábszármelegítőt vagy egy minimum térdig érő vastagzoknit, esetleg sálat, valamint néhány szem díszítő elemét, és sokkal jobbat is csinálhat, mint amilyet a boltokban talál!

Amire szükség lesz:

  • lábszárvédő
  • használton kívüli, tetszőleges színű kendő
  • fekete hajgumi VAGY tű és cérna
  • olló
  • díszítő elemek

Legutóbb sapkarenoválással kísérleteztünk, és innen elég sok kristályos dísz megmaradt, úgyhogy ezeket felhasználva fogtunk hozzá a fülmelegítő elkészítéséhez. Közben még néhány új színes díszt is vásároltunk, hogy keveredjenek az elemek és még izgalmasabb legyen a végeredmény. Pénzt tulajdonképpen csak ezekre adtunk ki. Egy zacskó 300 forintba kerül, ezüstön kívül még kék, zöld és bordó is kapható belőle, egy zacskón belül több forma közül is válogathat. (A miénkhez hasonlót az Üllői úti hobbiboltban tud beszerezni.) A formákat varrni kell, de ragaszthat is, ha nincs ideje és kedve pepecselni.

Első lépésként terítse ki teljes hosszában a lábszárvédőt, tegye mellé a tetszőleges színű kendőt, és vágjon ki belőle egy kb. 10 centi hosszúságú darabot. Ezután görgesse össze legalább 5 centi szélesre, ugyanis ezzel a kivágott kendőrésszel kell átkötni a lábszárvédő közepét.

 
Terítse ki egymás mellé a lábszárvédőt és a kivágott sáldarabot.Fotó: Dívány.hu

Mielőtt nekiállna rögzíteni a sáldarabot, jobban jár, ha letudja a díszítést, hiszen a felvarrás után sokkal nehezebben lehet hozzáférni a fekete anyaghoz. Nekem jobban tetszik, mikor véletlenszerűen vannak felszórva a minták, ezért sűrítettem és direkt szabálytalanul, oldalra döntve vagy fejjel lefelé varrtam fel a mintákat. Mindegyik kis díszen két-két lyuk található, ezeken kell átöltögetni, egy díszt minimum négy-öt átvarrással biztosítottam, hogy erősen tartson.

A díszítőelemeket legalább háromszor öltse oda, különben az első széltől lepotyognak.
A díszítőelemeket legalább háromszor öltse oda, különben az első széltől lepotyognak.Dívány.hu

Ha ez megvan, fogja össze szorosan a kendődarabot, és pár erős öltéssel varrja össze. Ehhez a procedúrához bőven elég tűvel és cérnával dolgozni, az eredmény így is elég tartós lesz.

A díszek felvarrása után rögzítse a lábszárvédő közepére a sáldarabot, ezt is erősen varrja oda.
A díszek felvarrása után rögzítse a lábszárvédő közepére a sáldarabot, ezt is erősen varrja oda.Dívány.hu

A rögzítés után trükközhet még egy kicsit a sziluettel. Fordítsa a hátára a fülmelegítőt és pár öltéssel fogja össze a masszív anyagot, így az elején egy vékonyabb, csavart hatást is el tud érni ami még jobban is néz ki, mint a vastag, egyvonalú.

Mindezek után már csak annyi a feladat, hogy  hátulját összevarrjuk. Mielőtt ez megtenné, próbálja fel a fülmelegítőt és mérje le, nagyjából hogy lenne kényelmes, de egyben kellően szoros is. Ha ez megvan, dugja át a lábszárvédő egyik végét a másikba (a tágabb végét a szűkbe), próbálja fel még egyszer, és ha stimmel, lehet is varrni. Ha nincs az anyaghoz passzoló cérnája, ne aggódjon! Mivel a lábszárvédő elég vastag anyagból van, ezért a varrás gyakorlatilag eltűnik benne, nem látszódnak az öltések.

Dugja a lábszárvédő egyik részét a másikba és varrja össze. Érdemes előtte lemérnie a fején, hogy biztosan elég szoros legyen.
Dugja a lábszárvédő egyik részét a másikba és varrja össze. Érdemes előtte lemérnie a fején, hogy biztosan elég szoros legyen.Dívány.hu

Varrás után el is készült, íme a végeredmény. Ha kedvet kapott hozzá, küldje el nekünk saját verzióját e-mailben!

Íme a mutatós, közben tényleg meleg végeredmény.
Íme a mutatós, közben tényleg meleg végeredmény.Dívány.hu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek