KARÁCSONY

Így lehet állatbiztos a karácsony

2013. december 5., csütörtök 08:52

A kisállattulajdonosokat minden évben kihívás elé állítják az ünnepek, hiszen rájuk az a pluszfeladat is hárul, hogy az ünnepek a kutyának vagy macskának is a békéről és a nyugalomról szóljanak. Az állatokra leselkedő legnagyobb veszély természetesen a karácsonyfa, de a vendégjárás és az ételek is ugyanolyan veszélyesek lehetnek ilyenkor.

Karácsonyfa

Talán ez az egyik legkézenfekvőbb veszélyforrás. Nem csak az veszélyes ha feldől a karácsonyfa, de a törött díszek, a boa vagy akár a fenyőtalpba tett víz is veszélyes lehet és súlyos tüneteket okozhat kedvencének.

Fotó: Jack Tinney
Fotó: Jack Tinney
Fotó: Jack Tinney
 • Állítsa olyan helyre a fát, ami nem nyújt kihívást. Ha nehéz rá felugrani, vagy nincs magasan, akkor kisebb az esélye, hogy macskája meg akarja majd hódítani.
 • Mindig kösse ki a fát, lehetőleg két ponton. Próbálja olyan stabilra állítani amilyenre csak lehet. A fa tetejéhez damilt használjon, és érdemes akár a talpat is erős kétoldalú ragasztóval rögzíteni.
 • Aki bízik abban, hogy kedvence gyorsan tanul, az megpróbálkozhat azzal is, hogy három-négy nappal hamarabb felállítja a fát stabilan, de nem díszíti fel. Egyrészt így állatának lesz ideje felfedezni, másrészt megtaníthatja, hogy ne somfordáljon arra.
 • A legféltettebb díszeit inkább magasabbra helyezze. Az sem baj, ha vár néhány napot, és ha jó az üveggömb túlélési arány, akkor pakolja ki a kincseket.
 • Néhányan azt javasolják, hogy kössön egy zsinórra több díszt, így ha egy le is esik, a többi egy ideális világban még megtarthatja. Ezt azért mérlegelje, mert legrosszabb esetben viszont magával rántja mindet.
 • Ha megtörténik a baj, nagyon gyorsan és nagyon alaposan porszívózzon fel, nehogy megvágja bárki lábát egy szilánk.
 • Soha ne használjon boát díszítéshez, mert a macskák nagyon hamar kedvet kapnak a megrágcsálására, ami súlyos betegségekhez vezethet.
 • Az égőkkel is vigyázzon, jó ha annak a vezetékét a padlóhoz ragasztja, így egész biztosan nem botlik meg/gabalyodik bele senki. Azzal is jó, ha számol, hogy a villódzó fények egész biztosan felkeltik az állat érdeklődését, az viszont már korántsem ennyire biztos, hogy örülni is fog neki. Persze az se biztos, hogy ha örül, ön is örülni fog annak, ahogyan csinálja.
 • Ügyeljen arra is, hogy a fenyőtalpba töltött vízhez se férjenek hozzá állatai, mert az is okozhat gyomorbántalmakat vagy betegséget.
 • Igen hasznos lehet az az ötlet, hogy a csengettyűket az alsóbb ágakra rakja, így azonnal hallja, ha a felfedezési vágy vagy a játékkedv elhatalmasodik.
 • Kerülje a finom falatokat a fa díszítésénél. Ha kedvence megérzi az illatot és kedvet kap egy kis szaloncukorhoz, vagy éppen a pattogatott kukorica füzérhez, esetleg a habkarikához, akkor azt meg fogja szerezni. Akkor is, ha a fa tetején van.
 • A szakértők szerint a macskák és a kutyák sem szeretik a citrom illatát, így jó ötlet befújni a fát illóolajokkal, vagy szárított citromszeleteket akár díszként akasztgatni a fára.
 • A legjobb megoldás persze, ha olyan helyre teszi a karácsonyfát ahova a kutya vagy a macska egyébként sem bejáratos, vagy be lehet zárni a szoba ajtaját.

Vendégek

Karácsonykor többször jönnek át rokonok, barátok, ismerősök, köztük olyanok, akikhez hozzászokott már az állatunk, de olyanok is, akiket csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem látott még. Hogy a hirtelen felbukkanó idegenek ne legyenek sokk az állatoknak, jó ha odafigyel néhány dologra, hisz még a legbarátságosabb kis kedvenc is besokallhat a tömegtől, ahogy persze az is elképzelhető, hogy a társaság valamelyik tagja nem szereti az állatokat, legyen az akármennyire is kicsi és cuki.

Fotó: Robyn Beck
Fotó: Robyn Beck
Fotó: Robyn Beck
 • Ha teheti a vendégek érkezésekor menekítse kedvencét egy csendes és nyugodt szobába, zárt ajtók mögé. A nagy nyüzsgés elmúltával kiengedheti, de csak kontrollálva ismerkedjen, és figyeljen oda rá. Természetesen ne zárja be, ha állata nem bírja jól a magányt, de akkor figyeljen arra, hogy mindig maga mellett legyen, és ne kerüljön láb alá.
 • Arra külön ügyeljen, hogy a vendégek érkezésénél vagy távozásánál mindig tartsa szemmel kedvencét, nehogy egy véletlenül nyitva felejtett ajtón keresztül meg tudjon lépni.
 • Nem csak a rendetlen állatok jelenthetnek gondot, hanem a vendégek is, ha éppen nem tudnak ellenállni a könyörgő kutyatekintetnek az asztal mellett. Ha valamire allergiás kedvence, vagy szimplán nem bírja a gyomra a túletetést, akkor szóljon előre vendégeinek, hogy ne etessék. Direkt rosszat biztosan nem okoznának az állatnak, de ha nem szól nekik, lehet, hogy adnak neki egy kis sütit suttyomban az asztal alatt. Meg még egyet. Meg még egyet. Mindannyian.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta