no

Sütni metál

A bejgli után jöhet az örömzenélés: aprósüteményeket készítettünk Bodrogi Zsolttal, aki megmutatta, hogy ettől sem kell félni. Cukorban hempergés, csokipasztilla, és a véletlenül beleömlött méz. Van még idő holnapig, nyugodtan nekiláthat.

Ha múltkor a bejgli sem okozott nehézségeket, az aprósütemény-gyártás már igazán semmi. Főleg, ha Bodrogi Zsolt cukrászmester megint segít. Meg sztorizik. Most a hókifli, a linzer és a fára való mézes van programon: kattintson, nézze meg, egyszerű.

Ha lehet, itt még kevesebb dolgot ronthatunk el.

  1. A hókiflivel például egyszerű dolgunk van, formázás után egyből a tepsire lehet tenni, nem kell kenegetni. Ha elkészült, érdemes vaníliás porcukorral megszórni.
  2. A linzer is aligha bonyolult: szaggatás után ugyanúgy kell lekenni, mint a bejglit: egy egész tojás és egy sárgája keverékével. Utána megszórhatjuk kristálycukorral, díszíthetjük dióval, esetleg a videóban is látható csokipasztillával - sima étcsoki nemmenő, mert az nem bírja a sütést.
  3. A mézesnél vigyázzunk, hogy puszedlireceptet vadásztunk-e valahonnan, vagy fára, illetve tányérra való mézest - nagyon nem mindegy.
  4. Általában fontos ezeknél az aprósüteményeknél, hogy ne süssük túl: ne legyen barna, éppen csak süljön meg.
  5. Vigyázat, hajlamosak megnőni sülés közben, úgyhogy szellősen helyezzük el őket a tepsiben.

És a receptek:

A hókifli, mint a videóban is elhangzik, nem különösebben bonyolult mutatvány, klasszikus példája a "fogok sok jót, összegyúrom, aztán megsütöm"-édességeknek. Megalkotásához 25 dkg vajat összeelegyítünk 30 deka liszttel, 15 deka cukorral, 10 deka darált dióval, reszelt citromhéjjal és vaníliával. Egy órán át nem háborgatjuk. Aztán patkókat formálunk belőle, megsütjük, megcukrozzuk, örülünk.

stockfresh 764891 holding-a-gingerbread-cookie sizeM

A linzertészta pedig tényleg egyszerű, mint egy faék - a videóban is elhangzik, és a Malackaraj is alátámasztotta már számosszor –, az alapja egy egység cukor, két egység vaj, három egység liszt, ami ízesíthető vaníliával, fahéjjal, és bármi mással, ami a kezünk ügyébe akad. Az összegyúrmánynak egy-két órát ajánlatos hűsölnie, aztán szaggatás (és díszítés) után mehet is a tepsibe.

A mézes viszont igazi művészet, így ehhez egy bevált házi receptet adunk, legyen ez is karácsonyi ajándék. Fél kiló lisztet egy egész tojással, egy kávéskanál szódabikarbónával, 25 deka kristálycukorral, 6 deka zsírral, 6 kanál tejjel, legalább három evőkanál (=nekem múltkor beleömlött két deci, attól sem lett baja) nem hideg mézzel összekeverünk. Őrölt szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, reszelt citrom-és narancshéjjal ízesítjük. Egy-két óráig békén hagyjuk, aztán kiszaggatjuk, megsütjük.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra