Plázakörkép: Vécéztünk, ámultunk, rosszul lettünk

Beköszöntött az agyelhagyós vásárlási szezon, a plázák már napközben is tele vannak, több órás válogatás után pedig még arra is rájön a vizelhetnék, aki közben semmit sem iszik. Öt budapesti bevásárlóközpontba látogattunk el, hogy felmérjük, mire számíthatnak azok a nők, aki a fogyasztás templomaiban ürítésre is kényszerülnek.

Duna Plaza

Utunk elsőként a méltatlanul mellőzött Duna Plazába vezetett. Ide korán, tízkor, még a nagy roham előtt érkeztünk. A második emeleti, amúgy szépen felújított vécében azonban így is találtunk húgyfoltokat, még jó, hogy akkor jöttek takarítani. A vécé környékét tisztának találtuk, a színekért külön köszönet, üdítő hangulatú a helyiség. A vécék, folyékonyszappan-adagolók, csapok és kézszárítók automatikája még nem romlott el, pedig már hónapok (!) teltek el a felújítás óta, így az is lehet, hogy nemcsak takarítanak, de szervizelnek is.

Csak a mozilátogatók és autósok ismerik a parkoló szomszédságában található, eldugott, második emeleti kis vécét, amiben egy, azaz egy darab vécécsésze árválkodik. Ülőkéje bizonytalanul inog, fala összefirkálva, az ajtó lyukas, a csap pedig nem környezetbarát: hiába próbáltuk, nem tudtuk elzárni. Mindezek ellenére nem volt látványosan koszos, Skócia legundorítóbb klotyóját például meg se közelíti, inkább csak  elhanyagoltnak mondanánk.

A kontraszt kedvéért az első emeleten viszont valódi budoár várja a vizelőket, a csapok mellett fogkrémmel és egy jól megpakolt sminkasztallal, amiről bármit elvehetünk használatra, elvinni azonban nem lehet semmit. Igen, ez utóbbi biztos, a Duna Plaza körültekintően biolopásgátlót rendszeresített ide, tőle tudjuk, hogy "már vagy fél évvel ezelőtt felújították ezt a részt." Szóval a budoár rendben volt, de az akasztó már hiányzott a vécéajtókról. A negyedik, földszinti vécéről túl sokat nem tudunk mondani, felújítás miatt zárva van.

Állapot összességében: 5-ből 4 pont

Mikor takarították utoljára? A 2. emeleti új vécében épp akkor, a parkoló mellettiben nem tudni. A budoárban folyamatosan takarítanak.

Mennyire könnyű megtalálni? A parkoló mellettit kivéve mind könnyen fellehető, 5-ből 5 pont

Hány fülke van? 2. emeleti új vécé - 9 (ebből 1 mozgássérülteknek), 2. emelet, a mozi mellett -1, az 1. emelet, budoár - 4

Hány WC van? metrószint – 0, földszint – 1 (éppen átépítés alatt), 1. emelet – 1, 1. emelet – 2

Térkép: http://dunaplaza.hu/terkep

Bruttó alapterület: 100 000 m2

Nettó alapterület: 47 000 m2

Cím: 1138, Budapest, Váci út 178.

KÖKI Terminal

Két hónapja sincs, hogy átadták a KÖKI Terminált, ennyi idő pont elég volt arra, hogy a nyitással csúszó boltok beérjék magukat. Az üzletek számával arányosan a vásárlók – vagy melegedők – száma is nőtt, de aggodalomra így sincs ok, vécé van bőven. Három emeleten összesen három női mosdót találtunk, mindegyiket hasonlóan jó állapotban. Szégyen is lett volna, ha két hónap alatt törött ülőkékbe vagy kilyuggatott ajtókba futottunk volna, bár lezárt fülkét így is találtunk. Az első emeleti vécében tizenhat, fahatású borítással ellátott fülke áll az ürítők rendelkezésére, a higiéniára nem volt panaszunk. A KÖKI üzemeltetői nem bíznak az automatizált világban, a vécé nem húzza le magát, csak a kézszárító működik érintés nélkül. A kézmosók környékét márványhatású kővel dobták fel, tisztaságra itt sem lehet panasz. A második emeleti vécé már kisebb, mindössze nyolc fülke és öt csap található benne, a földszintiről nem tudunk nyilatkozni, épp takarítottak.

Állapot összességében: 5-ből 5 pont

Mikor takarították utoljára? 12:00-kor jártunk ott, utoljára 9:30-kor volt takarítás, de az ajtókra kihelyezett napló szerint félóránként körbejárnak a takarítók.

Mennyire könnyű megtalálni? 5-ből 3 pont

Hány fülke van?: földszint - épp takarítás volt, 1. emelet - 8, 2. emelet -16 (egy fülke lezárva)

Hány WC van? földszint,1. emelet, 2. emelet – 1 db

Térkép: http://kokiterminal.hu/uzletek/alaprajzok/szintek

Bruttó kiskereskedelmi alapterület: 50 000 négyzetméter

Cím: 1191 Budapest, Vak Bottyán u. 75. a-c

Corvin

Az X-Faktor-ház szomszédságában található bevásárlóközpont tervezői nem spóroltak a vécékkel, szintenként – a 2. emelet kivételével – kettőt is találtunk. A dizájnra is nagy hangsúlyt fektettek, tapétát egyedül itt találtunk, és azóta sem értjük, takarítani jóval nehezebb, de nyilván bíznak abban, hogy a betérők nem fröcskölik-kenik a falra a termést. A vécék tiszták voltak, az egész alakos tükörnek és a sminkasztaloknak pedig külön örültünk, mert végre így nem veszik el a helyet a kézmosóktól az arcvakolók. Az asztalt rendeltetésszerűen használják is, ezt onnan tudjuk, hogy az egyiken púdernyomokat fedeztünk fel, amiből két dolog következik: vagy mégsem tökéletes a takarítóbrigád, vagy rosszkor jártunk ott. A rendszer – a vécé kivételével – automata, és amit lehetett, ötletesen elrejtettek, bár emiatt kicsit nehezebb beindítani a kézszárítót.

Állapot összességében: 5-ből 5 pont

Mikor takarították utoljára? Takarítás óránként, reggel 10-től este 9-ig, utoljára érkezésünk előtt negyedórával.

Mennyire könnyű megtalálni? 5-ből 4 pont

Hány fülke van? -1. emelet - 6 fülke, 3 sminktükör asztallal, -1. emelet (baba-mama szobával) - 6 fülke, 3 sminktükör asztallal, 0. emelet - 4 fülke, 0. emelet (baba-mama szobával) - 8 fülke, 3 sminktükör asztallal, 1. emelet - 6 fülke, 3 sminktükör asztallal, 1. emelet (baba-mama szobával) - 8 fülke, 3 sminktükör asztallal, 2. emelet - 6 fülke, 3 sminktükör asztallal

Hány WC van? - 1. emelet, 0. emelet, 1. emelet - 2 db (az egyik baba-mama szobával),
2. emelet - 1 db (van baba-mama rész és családi vécé is)

Térkép: http://corvinplaza.hu/ - Hol találom? menüpont

Bruttó kiskereskedelmi alapterület: 34 600 négyzetméter

Cím: 1083, Budapest, Futó utca 37-45.

WestEnd

Ennyi pozitívum után jöjjön egy nagy adag negatívum és intenzív húgyszag, ez ugyanis a WestEnd női vécéinek (főleg az aluljáró szint főmosdójának) az ismérve. Szaglószerveinket megtöltötte, agyunkba beleégett az áporodott vizeletszag. Ilyen élményeket pedig senkinek sem kívánunk, így ha tehetik, kerüljék el a WestEnd aluljáró szintjén található nagy vécét, aminek csészéit ottlétünkkor foltokban ürülékmaradványok színezték barnára, ülőkéjét vizelet lepte, papír meg nem volt, mert minek is. Kín és szenvedés az érzékszerveknek, mégis sorban állás van, ezt ismerik a legtöbben.

A szemünk már ráállt a vécéjelekre, így az aluljárószinten a Match mellett is találtunk egy eldugott helyiséget. Sötét és lepukkant, de még mindig jóval tisztább, mint az előbbi, és döbbenet, de még vécépapír is volt. Aztán akad még egy mosdó az étkező környékén, ott épp akkor takarítottak, amikor benéztünk, ezt jó szívvel ajánljuk, a legkulturáltabb az összes közül. A földszinti nagy vécében 14 fülke van, vécépapírt itt is találtunk, az aluljáró szinten tapasztalt sokkoló élmény után pedig már ennek is örültünk. A vécékeféket vagy ellopták, vagy sosem voltak, nem úgy szemetes, amit viszont nem használtak, inkább egy papírtáskát rendszeresítettek e célra (?). Az első emelet ugyanez pepitában, talán egy kicsit tisztább, de minél magasabbra érünk, annál kevesebb a kosz. A második emeleti vécé hivatalosan már nem is a WestEndhez, hanem a mozihoz tartozik, a különbség szembetűnő. A csempe nem kórházi fehér végre, vécékefe is akad, ami annak ellenére is nagy öröm, hogy az ajtókat itt sem kímélték, összeragasztgatták, összefirkálták és kilyuggatták.

Állapot összességében: 5-ből 2-2,5 pont

Mikor takarították utoljára? Nem tudni, nincs kiírva, illetve az étkező közelében található vécében épp ott-jártunkkor.

Mennyire könnyű megtalálni? 5-ből 4 pont

Hány fülke van? aluljáró szint, legismertebb vécé - 6 fülke, 4 csap, aluljáró szint, a Match mellett - 8 fülke, 3 csap, aluljáró szint, az étkezők közelében - 8 fülke, 6 csap, földszint - 14 fülke, 8 csap, 1. emelet - 14 fülke, 8 csap, moziszint - 10 fülke (hat le volt zárva) + 1 mozgáskorlátozott fülke, 10 csap

Hány WC van? aluljáró szint – 3 db, földszint, 1. emelet – 1 db, moziszint – 1 db

Térkép: http://www.westend.hu/hu/vasarlas/terkep

Bruttó alapterület: 94 000 m2, Nettó alapterület: 44 800 m2

Cím: 1062 Budapest, Váci út 1-3.

Mammut

A körút végére maradt a két épületes Mammut. A 2-es épületben kezdtük, az aluljáró szinten, a földszinten ugyanis nem találtunk vécét sem itt, sem a másik épületben. A WestEnd után felüdülés volt, még úgy is, hogy nehezen találtuk meg. Az ajtót összefirkálták, az álmennyezet hiányos volt, de legalább a tisztasággal nem volt gond, és vécékefét, valamint papírt is találtunk. Ha már tudjuk, hol keressük a vécét, nincs nehéz dolgunk, minden emeleten következetesen ugyanoda tették, így van ez a Mammut 1-ben is. Attól eltekintve, hogy az ajtók és a csempék néhol lyukasak, az álmennyezet bizonytalan, és a fülkeajtókat sem lehet mindig bezárni, a Mammutra nincs komoly panaszunk: a vécék használhatók, nagyrészt tiszták, a padlóról meg, ugye, úgysem akarunk enni. Akasztók is vannak – nemcsak a fülkékben, az előtérben is –, a szárítók működnek, és folyékony szappanban sincs hiány, így csak ismételni tudjuk magunkat: a WestEnd után felüdülés volt.

Állapot összességében: 5-ből 3-4 pont

Mikor takarították utoljára? Ott-jártunk előtt nem sokkal, egyébként óránként takarítanak

Mennyire könnyű megtalálni? 5-ből 4 pont

Hány fülke van?

Mammut 1: -1. emelet - 3 fülke, földszint - nincs mosdó, 1. emelet - épp takarítottak, 2. emelet - 3 fülke (az egyiket nem lehet bezárni), 3. emelet - 6 fülke

Mammut 2: -1. emelet - 3 fülke, földszint - nincs mosdó, 1. emelet - 7 fülke (egy mozgáskorlátozott), 2. emelet - 3 fülke, 3. emelet - épp takarítottak

Hány WC van?:

Mammut 1: -1. emelet - 0 darab, földszint - 1 db, 1. emelet, 2. emelet, 3. emelet - 1 db

Mammut 2: -1. emelet - 1 darab, földszint - 0 db, 1. emelet, 2. emelet, 3. emelet - 1 db

Térkép: http://mammut.hu/terkep/

Bruttó alapterület: 103 000 m2 Nettó alapterület: 57 000 m2

Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.


View Vécékörkép Budapest plázáiban in a larger map

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek