Milyen karácsonyi giccsel dekorálunk idén?

Rénszarvasos tésztavágóval, Mikulásos függődísszel, világító jegesmedvével és hasonló egyéb porfogókkal támadnak idén is a bútoráruházak. Azért van jó hír is: idén is van visszaváltható fenyőfa hatezerért.

IKEA

Az ilyenkor megszokott holmikat helyezte a polcokra karácsonyi katalógusában a svéd lakberendezési áruházlánc, csupa megfizethető karácsonyi kiegészítőt kínálnak, ők legalább még a kevésbé ízléstelen fajtából. Van felakasztható LED-es adventi csillag 1290 forintért, amivel dekorálhatod a fenyőd, lelógathatod a plafonról, vagy kirakhatod ablakdísznek is. A karácsonyi színeket idéző tűzpiros takaró jól jön hideg téli napokra 7990 forintért, és természetesen most is rengeteg a lámpás, gyertyatartó, és mécses. Gyertyát és hozzávaló tartót egyébként év közben is lehet kapni, úgyhogy csak az ünnepek kedvéért nem kell eszetlenül még több almás-fahéjas vagy vanilíás mécsest beszerezni.

A gyerekeknek idén sem kell szomorkodniuk, van egy csomó Mikulásos meg hóemberes függődísz, és a közös mézeskalács-készítés elengedhetetlen rénszarvasos sütőformája is megvehető 795 forintért.

Akad néhány giccses darab is

Az angyaldekorációval és a hópehely mintájú poharakkal nagyon mellélőttek. Az angyal úgy néz ki, mint egy tornázó kislány, a poharak meg gagyi kristálypohár-imitációk. Persze ennyit elnézünk a skandináv tervezőknek, mert már megszokhattuk, hogy mindig van egy-két csapnivaló a használható dolgok között.

A fenyő és a pénz visszajár

Szerencsére az idei kínálatukban is van fenyő 5999 forintért. Nekem évekig nem volt igazi karácsonyfám, mert sajnáltam, hogy csak az ünnep miatt vágják ki, cserepeset meg azért nem tudok venni, mert nincsen kertem, hogy januárban kiültethessem. Szóval vettem pár fenyőágat, összekötöttem, és mini karácsonyfát készítettem. Pár éve viszont az IKEA nagyon jó ötlettel állt elő: minden egyes eladott fa helyett ültetnek egy újat a WWF Környezetvédelmi Alapítvánnyal (World Wide Fund for Nature) együttműködve. Aki meg ünnepek után visszaviszi a kidobásra ítélt fenyőjét, kap egy, az Ikeában levásárolható 3000 forint értékű utalványt.

Jysk

A bútoráruházak kínai piaca nem hazudtolta meg önmagát, bóvlibbnál bóvlibb karácsonyi cuccokkal rukkoltak elő karácsony alkalmából. A legnagyobb hangsúlyt a Télapó kapta: van ülő, álló, szánkozó, síelő és szerelmes (?), ötszáztól több ezerig. Persze nem hiányozhat Rudi, a zenélő rénszarvas sem 5 000 forintért. Van hat darabos pohárkészlet, amit az ünnepek után legjobb a szekrény mélyére rejteni, ugyanis Télapó és Télanyó figyel az üvegpoharakon. Bár ki tudja, nyáron, a nagy melegben talán ad egy kis enyhülést.

Van még porcelán angyalpár 1 000 forintért, fehér és piros csillámos műanyag rénszarvas 1 490 forintért, és a gyaníthatóan „csináljunk mindenből karácsonyit, hogy el tudjuk adni" módszerrel készült rénszarvasos kaspó 1 500 forintért. A kedvencem, a pár éve beszivárgott, erkélyről-ereszről lógatható Télapó 2000 forintért már vihető, és a legszebb: már létezik karácsonyi lábtörlő is, 2 000 forintért. Ami viszont tényleg hasznos lehet: a dekorszalagokat itt kedvező áron vehetjük meg a csomagoláshoz.

KIKA

Ha a Jysk a bútoráruházak kínai piaca, a Kika az Asia Center: ugyanaz az ízléstelenség, csak flancosabban és drágábban tálalva. Az idei karácsonyi kínálatból, akár egy egész lakást is be lehetne rendezni, a háromezres Mikulásos mécsestartótól kezdve, a rénszarvasos hűtőmágnesen át minden olyat lehet kapni, aminek tényleg semmi értelme, és csak fölöslegesen dobjuk ki rájuk a pénzt. A kehely formájú mécsestartó méltó helyet foglal el az ünnepi asztalon a 7 690 forintos angyalka, és az übergáz, de legalább 13 990 forintos LED lámpás jegesmedvecsalád mellett.  Ezek után szinte olcsónak éreztük 2999 forintért a szembeszomszéd idegesítésére kiválónak tűnő, ablakból kilógatva éjjel-nappal világító, félholdon himbálózó, rémisztő tekintetű Télapót.

Möbelix

Már elsőre egy gyönyörűségre leltem: egy műanyag LED-es angyalkalámpára. Ezt követően arra vártam, hogy hasonló élményeim lesznek, mint a Jyskben, de szerencsére annyi ócskaságot nem tudott a német cég felsorakoztatni (bár ez a díszlámpa tényleg erős próbálkozás, viszont legalább olcsó is). Nagyjából ezzel ki is fújt a karácsonyi kínálat, bár ünnepi csomagolóanyag már 199 forintért kapható.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek