KARÁCSONY

Karácsonyi őrültségek

2011. december 25., vasárnap 09:08

Harminc karácsonyi vásár hajóval, kacsaembrió másnaposság ellen, karácsonyfa whiskyshordókból, vagy homárketrecekből. Karácsonyi őrültségek a világ minden tájáról.

Ez a cikk úgy indult, hogy a karácsonyi vásárokról fog szólni. Csak az volt a baj, hogy a téma már az anyaggyűjtés elején borzasztóan unalmasnak tűnt, ezért képtelen voltam befejezni. Semmiképpen nem szeretnék azonban csalódást okozni azoknak, akik most csalódottan félretolnák a számítógépüket, ezért elárulom, hogy egy érdekességet sikerült azért találnom.

Egy fantasztikus hírt a karácsonyi vásárok kedvelőinek, ha még nem tudták volna.

invit

Szóval: ha valaki hajóra száll a Rajnán, és rászán néhány napot, akkor egymás után tíz város karácsonyi vásárait látogathatja meg. A városok között van olyan is (Köln), ahol nyolc nagy és ismert vásár van, tehát a tíz helyszín valójában nem tíz, hanem sokkal több vásárt jelent. Azt egyébként én is ebből az írásból tudtam meg, hogy a karácsonyi vásárt a németek találták ki: a legelsőt 1384-ben tartották, Bautzen városában. Mint ahogyan azt sem tudtam, hogy a rajnai karácsonyivásár-látogató túra nem fikció, számos utazási iroda szervez ilyet. Mi több, a vásárlátogatásról még a tengeribetegeknek sem kell lemondaniuk, hiszen a rajna-völgyi karácsonyi vásárok meglátogatása vonattal is lehetséges. És most jön a hab a tortán azoknak, akik szeretik ugyan a karácsonyi vásárokat, de nem beszélnek nyelveket. Találtam egy magyar utazási irodát is, aki szervez ilyen utat.

Ez a cikk viszont nem a vásárokról szól, hanem arról a rengeteg ünnepekkel kapcsolatos érdekességről, és hülyeségről, amire a vásáros anyagok keresése közben bukkantam.

Az első a Jack Daniel's cég karácsonyfája. Az ismert whiskygyártó cég központja a Tennessee állambeli Lynchburgban van, itt állították fel a szóban forgó karácsonyfát, amely 140 darab – üres – tölgyfa whiskys hordóból készült, melyeket karácsonyi izzósorral dekoráltak ki. Aki szeretne képeket nézegetni, vagy többet olvasni erről a témáról, az itt teheti meg.

Azoknak, akinek még mindig nincs elegük a különleges karácsonyfákból, vagy elegük van ugyan, de az élelmiszerkereskedelemben dolgoznak, mindenképpen ajánlom, hogy nézzék meg a 86 gurulós bevásárlókocsiból összerakott karácsonyfa képeit.

375495 10150400086122161 191071992160 8523134 782470024 n

Minden becsületes dolgozó ember tudja, hogy a munkahelyi karácsonyi bulik mibe szoktak torkollani. Szerencsére többé már nem kell aggódni emiatt, már amennyiben valaki veszi a fáradtságot és elolvassa a Lonely Planet blogját, ahol hat különböző nemzet másnaposság elleni gyógymódjait gyűjtötték össze. A legfigyelemreméltóbb megoldások Angliában és a Fülöp szigeteken születtek. Az angolok szerint a kellemetlen tünetek nagyon egyszerűen megelőzhetőek, ha az ember nem hagyja abba az ivást.

576px-Inside a Balut - Embryo and Yolk

A Fülöp szigeteken viszont a fehérje gyógyerejében hisznek és ezért ilyenkor a balut nevű csemegét fogyasztják, ami egy fejlődése korai szakaszában lévő kacsaembrió. Az elkészítés módját nem szeretném részletezni, akit érdekel sok helyen utánaolvashat, például a Wikin.

Van, hogy a munkahelyi bulik kisebb körben, családiasabban telnek, például úgy, hogy mindenki hoz valamit. A közös ivászat azonban általában ilyenkor sem maradhat el. A kis és közepes vállalkozások figyelmébe ajánlom tehát a Bonappetit.com írását, ahol tíz különböző karácsonyi puncs receptjét gyűjtötték össze. Nincs javaslatom, egyszerűen nem tudok dönteni az epres-rumos-pezsgős-gines, vagy a lángoló konyakos, vagy a whiskys-mentás, vagy bármelyik másik között.

Akit nem érdekel a munkatársakkal való duhajkodás, hanem inkább otthon maradna békés, meghitt karácsonyi hangulatban, annak a Freshome online belsőépítészeti magazin összeállítását javaslom, ami 90 százalékban képekből áll, és – kicsit ellentmondva a magazin általában modern tematikájának –, valódi, klasszikus és csodaszép dekorációs megoldásokat mutat be.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta