Karácsonyi őrültségek

Harminc karácsonyi vásár hajóval, kacsaembrió másnaposság ellen, karácsonyfa whiskyshordókból, vagy homárketrecekből. Karácsonyi őrültségek a világ minden tájáról.

Ez a cikk úgy indult, hogy a karácsonyi vásárokról fog szólni. Csak az volt a baj, hogy a téma már az anyaggyűjtés elején borzasztóan unalmasnak tűnt, ezért képtelen voltam befejezni. Semmiképpen nem szeretnék azonban csalódást okozni azoknak, akik most csalódottan félretolnák a számítógépüket, ezért elárulom, hogy egy érdekességet sikerült azért találnom.

Egy fantasztikus hírt a karácsonyi vásárok kedvelőinek, ha még nem tudták volna.

invit

Szóval: ha valaki hajóra száll a Rajnán, és rászán néhány napot, akkor egymás után tíz város karácsonyi vásárait látogathatja meg. A városok között van olyan is (Köln), ahol nyolc nagy és ismert vásár van, tehát a tíz helyszín valójában nem tíz, hanem sokkal több vásárt jelent. Azt egyébként én is ebből az írásból tudtam meg, hogy a karácsonyi vásárt a németek találták ki: a legelsőt 1384-ben tartották, Bautzen városában. Mint ahogyan azt sem tudtam, hogy a rajnai karácsonyivásár-látogató túra nem fikció, számos utazási iroda szervez ilyet. Mi több, a vásárlátogatásról még a tengeribetegeknek sem kell lemondaniuk, hiszen a rajna-völgyi karácsonyi vásárok meglátogatása vonattal is lehetséges. És most jön a hab a tortán azoknak, akik szeretik ugyan a karácsonyi vásárokat, de nem beszélnek nyelveket. Találtam egy magyar utazási irodát is, aki szervez ilyen utat.

Ez a cikk viszont nem a vásárokról szól, hanem arról a rengeteg ünnepekkel kapcsolatos érdekességről, és hülyeségről, amire a vásáros anyagok keresése közben bukkantam.

Az első a Jack Daniel's cég karácsonyfája. Az ismert whiskygyártó cég központja a Tennessee állambeli Lynchburgban van, itt állították fel a szóban forgó karácsonyfát, amely 140 darab – üres – tölgyfa whiskys hordóból készült, melyeket karácsonyi izzósorral dekoráltak ki. Aki szeretne képeket nézegetni, vagy többet olvasni erről a témáról, az itt teheti meg.

Azoknak, akinek még mindig nincs elegük a különleges karácsonyfákból, vagy elegük van ugyan, de az élelmiszerkereskedelemben dolgoznak, mindenképpen ajánlom, hogy nézzék meg a 86 gurulós bevásárlókocsiból összerakott karácsonyfa képeit.

375495 10150400086122161 191071992160 8523134 782470024 n

Minden becsületes dolgozó ember tudja, hogy a munkahelyi karácsonyi bulik mibe szoktak torkollani. Szerencsére többé már nem kell aggódni emiatt, már amennyiben valaki veszi a fáradtságot és elolvassa a Lonely Planet blogját, ahol hat különböző nemzet másnaposság elleni gyógymódjait gyűjtötték össze. A legfigyelemreméltóbb megoldások Angliában és a Fülöp szigeteken születtek. Az angolok szerint a kellemetlen tünetek nagyon egyszerűen megelőzhetőek, ha az ember nem hagyja abba az ivást.

576px-Inside a Balut - Embryo and Yolk

A Fülöp szigeteken viszont a fehérje gyógyerejében hisznek és ezért ilyenkor a balut nevű csemegét fogyasztják, ami egy fejlődése korai szakaszában lévő kacsaembrió. Az elkészítés módját nem szeretném részletezni, akit érdekel sok helyen utánaolvashat, például a Wikin.

Van, hogy a munkahelyi bulik kisebb körben, családiasabban telnek, például úgy, hogy mindenki hoz valamit. A közös ivászat azonban általában ilyenkor sem maradhat el. A kis és közepes vállalkozások figyelmébe ajánlom tehát a Bonappetit.com írását, ahol tíz különböző karácsonyi puncs receptjét gyűjtötték össze. Nincs javaslatom, egyszerűen nem tudok dönteni az epres-rumos-pezsgős-gines, vagy a lángoló konyakos, vagy a whiskys-mentás, vagy bármelyik másik között.

Akit nem érdekel a munkatársakkal való duhajkodás, hanem inkább otthon maradna békés, meghitt karácsonyi hangulatban, annak a Freshome online belsőépítészeti magazin összeállítását javaslom, ami 90 százalékban képekből áll, és – kicsit ellentmondva a magazin általában modern tematikájának –, valódi, klasszikus és csodaszép dekorációs megoldásokat mutat be.

Oszd meg másokkal is!
Mustra