KARÁCSONY

Rekordáron keltek el Elizabeth Taylor gyémántjai

2011. december 16., péntek 10:49

A színésznő legendás gyűjteménye 27,3 milliárd forintért kelt el. Családja többek között az ötszáz éves múltra visszatekintő Peregrina gyöngysortól és a híres Krupp-gyémánttól is megvált. Néhány nőnek, köztük Kim Kardashiannak igazán remek karácsonya lesz.

Rekordösszegért, 115 millió dollárért kelt el az idén márciusban elhunyt Elizabeth Taylor ékszerkollekciója, írja a Daily Mail. A 27,3 milliárd forintos gyűjtemény elárverezése során gazdára talált egy 11,8 millió dolláros (2,8 milliárd forint) gyöngy nyaklánc, valamint egy 33,19 karátos gyémántgyűrű 8,8 millió dollárért (2,1 milliárd forint).

Azt nem tudni, hogy a család miért válik meg a híresség ékszereitől és legendás ruháitól, azonban remek üzletet csináltak. Az eredetileg várt eladási ár helyett a becsült összeg többszöröse került a Taylor-örökösök számlájára mások mellett Kim Kardashiantól, aki 65 ezer dollárért vásárolt be.

A Peregrina néven ismert gyöngysor története 500 évre nyúlik vissza. A lánc értékét a története és a gyöngyök mellett gyémántok és rubinok is emelik. Az aukció előtt a szakértők 2-3 millió dollárra várták a gyűjtemény eme darabját. A láncot Taylor 1969-ben kapta akkori férjétől, Richard Burtontől, aki a ma már nevetségesnek számító 37 ezer dollárért vásárolta Valentin-napi ajándékként a vagyont érő ékszert.

A Krupp-gyémánt néven ismertté vált gyűrű, Taylor legkedvesebb ékköve, szintén Burtontől származott, és ennek eladási árát is alaposan alábecsülték, mindössze 2,5-3,5 millió dollárt vártak érte. Az ékszert 305 ezer dollárért vásárolta meg 1968-ban, ami akkor rekordösszegnek számított, hiszen soha senki sem adott ki ennyi pénzt egy gyémántért.

A színésznő ruháit és egyéb emléktárgyait a hét folyamán árverezik el. Az árveréseken befolyt összeg egy részét az az  AIDS alapítvány kapja, amit Taylor 1991-ben alapított.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta