Cukorka látványműhely: nyálcsorgatás, selymesítés az üvegfal két oldalán

Bár egy látványműhely és cukorkabolt elindításában csak részben segít az, ha az egyik elődöd nevéhez fűződik a nyalóka magyarországi szabadalma, Gerzsenyi András, az Insitu designüzlet tulajdonosa belevágott. A kezdők csak nézhetik, hogyan selymesítik a keménycukrot, a gyakorlott háziasszonyok viszont akár otthon is próbálkozhatnak.

A napokban az egykori Poster Urban Outfit helyén nyitott meg a Cukorka - Sweetfabric látványműhely és bolt, amelynek az ötlete a pár méterrel arrébb található Insitu designüzlet tulajdonosától, Gerzsenyi Andrástól származik. "A két társammal a design területén dolgoztunk eddig is, és egy új, a gasztronómiával kapcsolatos dologba szerettünk volna belevágni. A családomban több generációval ezelőtt cukorkészítők dolgoztak. Magyarországon egyikük nevéhez fűződik a nyalóka szabadalma. Eltelt jó pár év, hogy a családból senki nem folytatta ezeket a hagyományokat, de szerencsére újra tudtuk éleszteni, és összehoztunk egy csapatot, akik nyitottak voltak erre. Mivel mi hagyományos, kézi technikákkal dolgozunk, így tudtuk hasznosítani a múltbéli tapasztalatokat. Sajnos eszközök nem maradtak fenn, de sok történetet hallgattunk meg. Ám mivel egy új dolgot, egy XXI. századi cukorkészítő műhelyet akartunk létrehozni, ezért nagyon sok mindent kellett hozzáadnunk, kitalálnunk. A készítésnek a folyamata teljesen hagyományos, a kampón való selymesítéstől a színezésen át a formázásig. A higiénia elvárások persze változtak, és nem könnyű egy üzletet és egy látványműhelyt összepárosítani, de megtanultuk, mi kell ahhoz, hogy be tudjuk engedni az embereket" - nyilatkozta Gerzsenyi, aki többek Hajdú Anettel, a Kepp Showroom egyik tervezőjével folytatja a családi hagyományt.

Az Insitu és a Cukorka vásárlóközönsége természetesen nem biztos, hogy átfedésben lesz, és ez rendjén is van így. "Más lesz, hiszen a gyerekeket nagyon foglalkoztatja ezt a téma. Nagyon élvezik mind a látványt, mind az ízeket, illatokat. Biztos, hogy emiatt sokkal több család is fog idelátogatni, sokkal szélesebb a kör, akit ez érdekel. Mivel teljesen ingyenesen végignézhető folyamatokról van szó, ezért úgy gondolom, hogy sokan fognak betérni hozzánk, már csak azért is, mert nem vásárolni vagy fogyasztani szeretnének, hanem mert nagyon kíváncsiak, hogyan készülnek a cukrok."

Látványműhely ide vagy oda, a cukorkakészítésnek vannak azért olyan fázisai, amelyek nem annyira izgalmasak, így nem biztos, hogy minden betérőnek tudnak valódi show-val szolgálni, de lehet, hogy a közeljövőben adott időpontokban lesz "tárlatvezetés". Természetesen a megnyitón is meg lehetett nézni, hogyan is készülnek a színes keménycukorkák. Állítólag minden a megfelelő arányokon és hőmérsékleten múlik, a hozzávalók pedig igen hétköznapiak: cukor, víz, amikhez bizonyos hőmérsékleten glükózszirupot adnak, a főzés után pedig jöhet az ízesítés és a színezés. Ja, és citromsav is kerül a masszába, mert remek ízfokozó. A kedvenc fázisunk egyébként a selymesítés, amely során egy kampón tekergetik, dobálják a masszát, aminek az így képződő légbuborékok miatt selymes fénye lesz.

Keménycukorkát egyébként otthon is lehet készíteni. "Bátorítjuk is az embereket, hogy próbálják ki, rendezvényeken is tartunk bemutatókat. Sok olyan eszköz, feltétel persze hiányzik a háztartásokból, amelyek ahhoz kell, hogy nagy mennyiség készüljön, de egy tapasztaltabb háziasszony meg tud csinálni egy kisebb adagot a gyermekeinek. Ha valaki otthon alkotna valamit, akkor inkább egy egyszerűbb, epres, málnás ízt ajánlanék. Illetve azt tanácsolom, hogy vonja be az egész családot a készítés folyamatába. Amellett, hogy ez nagyon veszélyes, hiszen nagyon forró ez a cukormassza. Közel 150 fokra kell melegíteni, így a gyerekeket így csak akkor szabad odaengedni, amikor már meg lehet tapintani. Ebben az állapotban is szabadon formázható, vágható még. Ami az eszközöket illeti, szükség van egy fazékra, olyan spatulákra, amelyek fémből készültek, mert ezekhez kevésbé ragad a cukormassza. Fontos, hogy legyen egy olyan felület, ami nem ragad, egy jó minőségű szilikon lap, vagy még jobb egy gránit-, vagy más kőlap, amit be is lehet olajozni. Egy jól megfent késsel pedig lehet szeletelni" - tudtuk meg.

A bemutató után feltúrtuk az internetet egy jó kis házi keménycukorka recept után, de a magyar oldalakon nem igazán jártunk sikerrel. Igaz, egy köhögéscsillapító cukorka elkészítési módjába sikerült belebotlanunk, és ez nem rossz kiindulási alap a fura nyelvezet ellenére. Angol nyelvű oldalakon viszont hemzsegnek a jobbnál jobb receptek, a keresőbe csupán annyit kell beírni, hogy "hard candy recipe", de mindenki kutakodhat nyelvtudásának megfelelően. Egy német oldal szerint ha a cupot használjuk mértékegységként 2:1,5:1 arányban kell összekeverni kristálycukrot, glükózszirupot és vizet, egymásik szerint pedig 2:2/3:3/4 arányban, ha kukoricaszirupot használunk.

Ha pedig valaki intézményes múltidézésre vágyik, ott van a szekszárdi Mézédes EmlékeinkMézeskalácsos, Cukorkakészítő és Gyertyaöntő Múzeum .

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek