Így nem lesz faszos a bejgli

Bejglirecept sok van és sokféle, de a legjobb recepttel is nehéz elsőre, egyedül nekilátni a sütésnek. Bodrogi Zsolt cukrászmester videón oszlatja el az aggodalmakat: ha követjük, nem fogjuk elrontani.

Sosem csináltam még bejglit, de ezentúl fogok. Azért, mert baromi könnyű, és mert láttam, hogyan kell. Bodrogi Zsolt, a Hugó cukrászda cukrászmestere a lényegre koncentrálva megmutatta, hol lehet elbukni a bejglisütést. Másfél perces videó-összefoglaló.

  1. A bekevert tésztát hagyni kell, hadd álljon. Utána viszont át kell gyúrni, így lesz szép, fényes. Ez a mozzanat a virgolás.
  2. A tölteléket – pont annyit, mint a tészta súlya – nedves ujjakkal kell eloszlatni a tésztán, egyenletesen. Ha egyenetlen, akkor nem szép, hengeres formájú lesz a bejgli, hanem, mint cukrászunk odasúgta, bunkós végű, tehát faszos.
  3. A töltelék mellett minden irányban maradnia kell egy kis tésztasávnak, amit visszahajtunk. nem túl soknak, mert akkor a végébe nem jut töltelék. És akkor a vendég sír, hogy neki csak a tésztából jutott.
  4. Ha feltekertük, a vége, vagyis a slussz mindig alulra kerüljön.
  5. Egy egész tojás és egy sárgája – ezzel kell megkenni, egyenletesen, úgy, hogy ne csorogjon le az oldalán. Aztán hűvös helyen megvárni, amíg rászárad.
  6. Száradás után újra kell kenni, ettől lesz szép márványos. Aztán villával megszurkálni, hogy ne vesse szét a gőz sülés közben.
  7. Ha meg mégis szétveti, akkor nem kell sírni, biztos csak azért történt, mert sok volt benne a jó anyag.
01-bejgliteszt

Minden cukrász saját, titkos recepttel dolgozik, így Bordogiból sem tudtam kiszerenádozni a tésztát. A töltelékekről azonban elmondta, forrázott dióval és mákkal dolgozik – forrázóanyaga a cukorszirup (cukor és víz, hinnék-e?), ezt önti rá a darált mákra és dióra. Emellett fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal, mazsolával ízesít, de erős a gyanúm, hogy igazából bármi belefér egy bejglibe, még a gesztenye, a mákos meggy, akár a kapros túró is.

A tésztához még könnyebb receptet nézni. A Malackarajon Hódos Hajnalka azt írta, 45 dkg lisztet gyúr össze 12,5 dkg vajjal, 5 dkg porcukorral, 1,25 dkg élesztővel, 6,25 dkg sertészsírral, egy tojássárgájával, csipetnyi sóval és fél dl tejszínnel (hozzátéve, gyúrás közben öntött hozzá egy deci vizet is).

Aki viszont a klasszikusokra esküszik, annak íme a Horváth Ilona-féle recept.

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj, vagy margarin, 2 egész tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztõ, 2 dl tej, pici só.

Az élesztõt langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, a már felfutott élesztõt, porcukrot, sót, tejet Összedolgozzuk, két óráig pihentetjük. Fél centi vastagra nyújtjuk, megtöltjük, és a látott módon megsütjük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra