Aranyban és LED-ekben gazdag karácsonyt kívánnak a plázák

Miután kipipáltuk a kirakatokat, a bevásárlóközpontok karácsonyi dekorációit vettük szemügyre. Bár a karácsony a szeretet fogyasztás ünnepe, azért a plázák, ha a saját kiadásaikról van szó, szeretnek inkább újrahasznosítani: hiába, a LED-füzérek és a műfenyők sokáig bírják.

Depressziós mackó és parókás kutya helyett megcsömörlött rénszarvasokkal és töméntelen mennyiségű lámpafüzérrel találkoztunk, amikor öt budapesti bevásárlóközpontot jártunk be, amikor arra voltunk kíváncsiak, hogyan díszítik fel a plázákat ebben a fogyasztási csúcsidőszakban. Azoknál az üzletközpontoknál, amelyeket nem mostanában adtak át, kiderült, ha költségekről van szó, bizony nagy hívei az újrahasznosításnak, így újra és újra elkövetik a három évvel ezelőtti vizuális merényleteket. Igaz, azért évről évre próbálnak kisebb-nagyobb mértékben változtatni: a Mammutnál például megmaradt a transzportáló kapu, a Duna Plazában pedig a jeges musicaldíszlet.

Hogy az újaknál mi lesz a bevett gyakorlat, majd kiderül. Egy biztos: az egy négyzetméterre jutó karácsonyfák száma valószínűleg meghaladja az eddigi átlagot. Ez főként a Mammut, a Duna Plaza és a Corvin illetékeseinek köszönhető, akik ahol csak tehették, ember nagyságú műfenyőket helyeztek el az üzletek előtt, nehogy egy pillanatra is elfelejtsük, hogy közeleg a karácsony. Persze girlandokban és egyéb, ünnepi díszeket imitáló csüngőségekben sincs hiány, amelyek Damoklész kardjaként himbálóznak a kedves vásárlók feje felett.

Szinte mindenhol ügyeltek arra is, hogy valami kedves, cuki, gyerekcsalogató összeállítást is elhelyezzenek a frekventáltabb helyeken: a Duna Plazában ismét van Mikulás-lak, a KÖKI Terminálban egy kivilágított szán, rénszarvasokkal, ám Télapó-mentesen; a Mammutban egy Mikulás a nagy karácsonyfánál, egy többrészes csendélet (jó, dioráma) pedig a legfelső átjárónál. Olvadozunk! És egy tipp a bevásárlóközpontoktól: ha valakinek nem jönne be a hófehér karácsonyfadísz-trend, idén az aranyszínű díszek és a LED-ek is menők.

Szabad a pálya!

Sajnos egy nap alatt nem tudtuk bejárni az összes budapesti bevásárlóközpontot, a vidéki plázákról nem is beszélve (nem vagyunk a Mikulás, na). De ha Önnek van fotója, véleménye, kérjük, hogy küldje el nekünk: divany@index.inda.hu!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek